Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Εορτασμός της Επετείου Εθνικής Αντίστασης


Μήνυμα ενότητας
Επισημάνσεις
σε εκδηλώσεις
στα Χανιά

“Η Εθνική Αντίσταση είχε ταυτότητα, ημερομηνία έναρξης και λήξης. Στο συλλογικό, όμως,
εθνικό υποσυνείδητο προβάλλει τις επιταγές της. Την πρόταση για ενότητα και για σμίξιμο.
Βάζει θέμα για τον διάλογο που μας λείπει και μας χτυπάει το καμπανάκι των κινδύνων όταν απουσιάζουμε, όταν αδιαφορούμε”.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη στην ομιλία της στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο μνημείο Ηρώων της πόλης των Χανίων.
Νωρίτερα είχε τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ η εκδήλωση στο μνημείο Ηρώων ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους βουλευτές Χανίων Ευτ. Δαμιανάκη, Μ. Σκουλάκη και εκπρόσωπο του Χρ. Μαρκογιαννάκη, τον νομάρχη Χανίων Γ. Αρχοντάκη και τον δήμαρχο Χανίων Κ. Βιρβιδάκη, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, την V Μεραρχία Κρητών, την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΕΟΚ Ν. Χανίων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ν. Χανίων.
Η κα Περράκη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι “η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης που τιμάμε μπορεί να λειτουργήσει ως μια μεζούρα για να ξαναμετρήσουμε το μπόι μας, τα όριά μας, τις αντοχές μας. Την εθνική και κοινωνική μας συνείδηση, τη δεοντολογική μας επιταγή ως απόγονοι Ελλήνων, με οντολογική ανάγκη αυτήν της ζωής μόνο μέσα από συνθήκες ελευθερίας” και πρόσθεσε: “Η Εθνική Αντίσταση είναι μια ιστορία αληθινή κι όχι ένα παραμύθι. Δεν είναι αγώνας για ένα πουκάμισο αδειανό. Ζωντάνεψε όνειρα και προσδοκίες ελευθερίας. Αντιτάχθηκε στο κακό του μαύρου και σύμφωνα με τον Νίκο Γκάτσο με τον Ακρίτα στ’ άλογο και με το κοντάρι του Αη-Γιωργιού ανέθρεψε μια γενιά ηρώων που δεν βάδισαν στα σκοτεινά. Ήταν μια φωτιά μιας ανίκητης γενιάς που η ιστορία προσδιόρισε αυστηρά τη μοίρα της αλλά δεν την άλεσε. Με ορατό εχθρό και αντίπαλο τον κατακτητή, με στόχο, όραμα, δράση και πράξεις μεγαλειώδεις δεν αποζητά από εμάς σήμερα μόνο λίγο νερό για να φύγει η σκόνη. Κανονικά αυτός ο δίκαιος αγώνας και θυμός θα έπρεπε να μας καταδικάζει εμάς τους νεότερους που περιοριζόμαστε ίσως σε μνημόσυνα στο όνομα μιας ιστορικής μνήμης που καταπατιέται ενίοτε πέρα και πάνω από την ουσία της ιστορικής υποχρέωσης”.
Επίσης, τόνισε κατά την ομιλία της: “Η Εθνική Αντίσταση είχε ταυτότητα, ημερομηνία έναρξης και λήξης. Στο συλλογικό, όμως, εθνικό υποσυνείδητο προβάλλει τις επιταγές της, την πρόταση για ενότητα και για σμίξιμο. Βάζει θέμα για τον διάλογο που μας λείπει και μας χτυπάει το καμπανάκι των κινδύνων όταν απουσιάζουμε, όταν αδιαφορούμε, όταν είμαστε απλά Έλληνες επειδή το γράφει η αστυνομική μας ταυτότητα. Στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης πάλεψαν για να έχει κράτος και εξουσία η άνοιξη. Αγωνίστηκαν για όλους τους σύγχρονους, τους προηγούμενους και τους επερχόμενους".
Ο ΕΥΤ. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης δήλωσε σχετικά: “Τιμούμε, σήμερα, όλους τους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και μεγαλείο ψυχής αγωνίστηκαν τα πέτρινα χρόνια της κατοχής για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους μαχητές που με αξιοπρέπεια και λεβεντιά δημιούργησαν και θεμελίωσαν τη σύγχρονη ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Οφείλουμε να μην τους ξεχνάμε”.
Ο Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης ανέφερε σχετικά: “Τώρα και 27 χρόνια έχει καθιερωθεί η 22η Νοεμβρίου ως μέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων κατά των Γερμανών κατακτητών. Χαίρομαι αληθινά που για άλλη μια φορά συμμετέχω σε αυτή τη σεμνή και -όπως είδατε- χωρίς μεγάλη συμμετοχή εκδήλωση γιατί είμαι ένας εκ των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που το 1982 ψήφισαν αυτόν τον νόμο, τον νόμο συμφιλίωσης και νόμο ο οποίος πραγματικά καταλαγιάζει τα πνεύματα και είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές και έπεσαν για το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας”.
Ο Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης δήλωσε σχετικά: “Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή ημέρα με μικρή όμως συμμετοχή του κόσμου. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, ένα στοιχείο που δημιουργεί ερωτηματικά και το θέμα πλέον είναι όλοι μας να προβληματιστούμε.
Ας αποτελέσει η ομιλία της κας Περράκη ένα κείμενο προβληματισμού πως θα μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι του παρελθόντος και της ιστορίας αυτού του τόπου. Δεν είναι η μοναδική σημαντική εκδήλωση το τελευταίο διάστημα που η συμμετοχή δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι. Είναι λοιπόν καθήκον και υποχρέωση όλων μας να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η ιστορία αυτού του τόπου”.
Ο Γ. ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Πανελληνίας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Γιώργος Μανουσέλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι “η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μια ενέργεια ενωτική που δείχνει ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι και ομονοούν δεν λογαριάζουν την ύλη και τις δυνάμεις τις ξένες αλλά πολεμούν και είναι ψηλά η Ελλάδα”.
Δημ. Μαρ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΟΥ ΛΑΟΣ
“Συγγνώμη”... για το στεφάνι

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΛΑΟΣ Μανώλης Σταματάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη στον χανιώτικο λαό. Από λάθος -δεν ξέρω- ενώ είχαμε πληρώσει το στεφάνι (σ.σ. εννοεί στο κατάστημα) για να το καταθέσουμε δεν βρέθηκε εδώ. Δεν ξέρω τους λόγους, θα τους διερευνήσω να δω ποιοι ακριβώς είναι. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε ανθελληνικό υπάρχει”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.