Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Κβαντικό ραντάρ κάνει ορατά τα «stealth» αεροσκάφη

Κβαντικό ραντάρ κάνει ορατά τα «stealth» αεροσκάφηΟι φυσικοί στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη έχουν προτείνει ένα σήμα ραντάρ, το οποίο είναι σε θέση να κάνει ορατά τα «αόρατα» στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά B-2 Spirit και τα μαχητικά F-22 Raptor F-35 Lightning II. Μια σύντομη περίληψη αυτών των αποτελεσμάτων υπάρχει αναρτημένη στο Technology Review. Η βασική ιδέα είναι η χρήση στοιχειωδών σωματιδίων και δη φωτονίων για τη μεταφορά ενός μυστικού κλειδιού. Η κβαντική κρυπτογραφία μπορεί να υλοποιήσει μια αποδεδειγμένη θεωρητικά ασφαλή ανταλλαγή κλειδιών και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την κλασική συμμετρική κρυπτογράφηση για την ανταλλαγή μυστικών μηνυμάτων.
Στον τομέα των μικρών σωματιδίων, είναι αδύνατη η μέτρηση ορισμένων σωματιδίων, επειδή η μέτρηση αυτή καθαυτή επηρεάζει το αποτέλεσμα της μέτρησης, δηλαδή υπάρχει μια αλλαγή στις ιδιότητες των σωματιδίων και η επίθεση που προηγήθηκε είναι επομένως εμφανής.
Το διάγραμμα του προτεινόμενου ραντάρ βασίζεται ακριβώς σε αυτή την αρχή της κβαντικής ανταλλαγής κλειδιών. Σε αυτή τη περίπτωση, οι κβαντικές ιδιότητες των φωτονίων χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των πληροφοριών, οι οποίες προέρχονται από την πηγή και κατευθύνονται προς τον προορισμό - τα οποία συνήθως συμβολίζονται με «Alice» και «Bob» αντίστοιχα, και ένας εισβολέας που προσπαθεί να υποκλέψει τις επικοινωνίες τους, και καλείται «Eva».
Οι πληροφορίες που στέλνει η «Alice» στον «Bob» συνήθως κωδικοποιούνται με μεμονωμένα πολωμένα φωτόνια ή με μικρές ομάδες. Η αξιοπιστία μίας τέτοιας μεταφοράς είναι ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί η κατάσταση ενός φωτονίου χωρίς αυτό να καταστραφεί, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε προσπάθεια να υποκλαπεί αυτό, θα είναι ορατή στον «Bob».
Στην περίπτωση των ραντάρ, η «Alice» και ο «Bob» είναι το ίδιο πρόσωπο (πομπός και δέκτης ραντάρ), και ως «Eva» νοείται το όχημα που προσπαθεί να υποκλέψει το σήμα ραντάρ και να το τροποποιήσει ώστε να αλλάξει σχήμα ή την εμφανιζόμενη θέση του.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι η εχθρική τακτική μπορεί να γίνει αναποτελεσματική, εάν στην μεταφορά δεδομένων χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των κβαντικών κλειδιών. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα ίδια τα δεδομένα (η μορφή του αεροσκάφους), υπάρχουν και πληροφορρίες για το επίπεδο αξιοπιστίας των δεδομένων. Έτσι, ένα ψεύτικο σήμα μπορεί να γίνει αντιληπτό.
Οι ερευνητές στο Ρότσεστερ αναφέρουν ότι η τεχνολογία είναι υπό ανάπτυξη. Πρόσφατα, μια άλλη ομάδα κρυπτογράφων πραγματοποίησε μια κβαντική ανταλλαγή κλειδιών μεταξύ ενός επίγειου σταθμού ραντάρ και ενός κινούμενου αεροσκάφους με ένα υπέρυθρο λέιζερ.

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.