Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Κατασκευάζει ραντάρ που «βλέπει» όλο τον κόσμο

Το επόμενο έτος η Ρωσία θα θέσει σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονο σύστημα, το «μάτι που βλέπει τα πάντα», όπως ονομάζεται. Το σύστημα αναγνώρισης και παρακολούθησης κάθε επίγειου και ιπτάμενου αντικειμένου σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσεται από το υπουργείο Αμύνης αναφέρει η εφημερίδα"Izvestia" .
Το ραντάρ που βλέπει όλο τον κόσμο
Αν το MPRIS μπορεί να δώσει στα όπλα ακριβείας τον στόχο με υψηλή αξιοπιστία, τότε θα μπορεί να δώσει στα φίλια όπλα τη δυνατότητα να καταστρέφουν τον εχθρό σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.
Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας, ολοκληρώνει την επεξεργασία του σχεδίου ενός συστήματος αναγνώρισης και πληροφοριών πολλαπλών θέσεων (ΣΑΠΠΘ - MPRIS). Πηγή στο υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι η έναρξη λειτουργίας του ΣΑΠΠΘ προβλέπεται να γίνει στα τέλη του επόμενου έτους. «Το σύστημα, μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθεί τα αεροσκάφη και τα πλοία σε απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Σε μεγάλες αποστάσεις, το δικό μας «μάτι που βλέπει τα πάντα» είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στη σάρωση από τα υπάρχοντα αναγνωριστικά συστήματα στον αέρα, στο διάστημα και από τα ραντάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Μυστικό πρόγραμμα
 Οι τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος-θαύμα παραμένουν εμπιστευτικές. Αλλά ήδη έχουν διαρρεύσει κάποιες πληροφορίες. «Όλοι οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί στόχοι στο έδαφος και στον αέρα, διαθέτουν αρκετά συστήματα που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Αυτά μπορεί να είναι ραντάρ SAR, συστήματα επικοινωνιών, συστήματα πλοήγησης GPS και GLONASS, όργανα υψομέτρου, κλπ. Τα αεροσκάφη εκπέμπουν επίσης θερμική ακτινοβολία και άλλα είδη ενέργειας. Από τους νόμους της Φυσικής, δεν μπορούν να ξεφύγουν ακόμη και τα αόρατα για τα ραντάρ αμερικάνικα αεροσκάφη τύπου «Στέλθ». Κύρια αποστολή του ΣΑΠΠΘ είναι η ανίχνευση αυτής της ακτινοβολίας στο χώρο, στη συνέχεια να δώσει την ακριβή θέση του αντικειμένου και κατόπιν να παρακολουθεί την κίνησή του», λέει υψηλά ιστάμενος αξιωματικός στο υπουργείο Αμύνης.
«Το πλεονέκτημα του ΣΑΠΠΘ, είναι ότι απλά «ακούει» το χώρο, δηλαδή (λειτουργεί) άνευ ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο εχθρός δεν ξέρει ότι τον ανακάλυψαν», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Για την τοποθέτηση των στοιχείων του ΣΑΠΠΘ, απαιτούνται μερικές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα κάτω από την κεραία, ενώ η θέση του είναι πρακτικά αόρατη τόσο για την εναέρια αναγνώριση, όσο και για να εντοπιστεί από το διάστημα.
«Η πρώτη σειρά δοκιμών του συστήματος, πραγματοποιήθηκε το 2009. Στη συνέχεια, έγιναν εκπαιδευτικές δοκιμές σε αεροσκάφη και σε πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σύστημα, τοποθετημένο σε σημείο στα προάστια της Μόσχας, εντόπισε και παρακολούθησε αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν, ήταν της τάξεως λίγων μέτρων», είπε ο αξιωματικός.
Το Δυτικό αντίστοιχο
Ένα παρόμοιο έργο υλοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια η εταιρεία British Aerospace (BAE) Systems. Η τεχνολογία NAVSOP που χρησιμοποιεί, είναι τόσο απόρρητη όσο και η ρώσικη MPRIS. Η ύπαρξη και η ανάπτυξη του συστήματος, έγινε γνωστή μόλις τον Αύγουστο του 2012. Οι βρετανοί αναγνώρισαν επισήμως σε δελτίο Τύπου ότι οι παραδοσιακές τεχνολογίες (για παράδειγμα το GPS) δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, όπως «αποδείχθηκε στο τελευταίο περιστατικό στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα», όταν το σύστημα αεράμυνας της Νότιας Κορέας, δεν «είδε» τους βορειο-κορεατικούς πυραύλους. Το NAVSOP είναι μια ολοκληρωμένη λύση, σημειώνει η ΒΑΕ. Έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ακτινοβολίας από τους πύργους της κινητής τηλεφωνίας, από τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi, από τους πύργους και τις κεραίες εκπομπής τηλεοπτικών σημάτων, από όλες σχεδόν τις πηγές ραδιοφωνικού σήματος.
Όπως λένε οι βρετανοί προγραμματιστές, η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί μόνο για στρατιωτικό σκοπό. Αλλά το ρώσικο ΣΑΠΠΘ, θα είναι διπλού σκοπού. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Αλεξάντρ Κονοβάλοφ, είπε ότι στη Ρωσία έχουμε έλλειμμα στα συστήματα αναγνώρισης και ανταλλαγής πληροφοριών.
Αν το MPRIS μπορεί να δώσει στα όπλα ακριβείας τον στόχο με υψηλή αξιοπιστία, τότε θα μπορεί να δώσει στα φίλια όπλα τη δυνατότητα να καταστρέφουν τον εχθρό σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, το «μάτι που βλέπει τα πάντα», θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλα τα συστήματα αναγνώρισης και πληροφοριών που υφίστανται ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ρωσία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.