Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Kοντά σε συμφωνία για το PSI, η δραχμή δεν είναι επιλογή. «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ»


Την πεποίθησή του ότι μέσα στις ερχόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουν τελεσφορήσει οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση τόνισε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και η μείωση του χρέους θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Ωστόσο, τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αναμένω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, το 2012 και το 2013»..Στην ερώτηση εάν θεωρεί πως θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες (PSI και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής) καθώς και να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Είμαστε βέβαιοι πως θα το επιτύχουμε».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα σε δύο χρόνια από τώρα θα είναι στο ευρώ απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ναι, είμαι πολύ σίγουρος. Νομίζω πως συζητιέται συχνά ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια επιλογή για την Ελλάδα. Πραγματικά, δεν αποτελεί επιλογή. Αυτή είναι η θέση αυτής της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».

Όσον αφορά το θέμα της ανταγωνιστικότητας τόνισε ότι «εξαρτάται εν μέρει από τον περιορισμό των μισθών και από εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών».

Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της αγοράς και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα με διάφορους τρόπους». Και αν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και οι άλλες πολιτικές που επίσης σχεδιάζονται για φέτος εφαρμοστούν, υπολογίζουμε πως μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012, θα έχουμε ανακτήσει περίπου το ήμισυ και πιθανότατα τα τρία πέμπτα της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε τα τελευταία εννέα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.