Οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν συμφωνούν με τη... μερική αισιοδοξία του Βερολίνου
Του ανταποκριτή μας στο Βερολινο Σταματη Aσημενιου
«Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να σταθεροποιηθεί η Ζώνη του Ευρώ είναι να παραιτηθούν κράτη, όπως η Γερμανία, και φορείς, όπως η ΕΚΤ, από τις δανειακές τους απαιτήσεις έναντι της χώρας», γράφει στην ανάλυσή του για την Tagesspiegel o Χάραλντ Σούμαν. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν συμμερίζονται τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Βερολίνου ότι η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος και η χώρα θα μπει επιτέλους σε μια διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης.
Χαρακτηριστική η «ανάγνωση» της ελληνικής κρίσης από τον Πέτερ Ερλιχ στη Financial Times Deutschland: «Eδώ και δύο χρόνια η Ευρωζώνη προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιλύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα ακόμα και η αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών τελικά να μην αρκέσει».
Η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει, ωστόσο, το αίτημα άλλων κρατών της Ευρωζώνης για μεγαλύτερη επιβάρυνση της Γερμανίας στην κρίση χρέους. Το επιχείρημα του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι και πολλών οικονομολόγων ότι το Βερολίνο ωφελείται από το ευρώ και από τα χαμηλά επιτόκια που συνεπάγεται η κρίση χρέους δεν «συγκινεί» το Βερολίνο, το οποίο επιμένει στην κούρσα προς τη δημοσιονομική ένωση. Μόνο η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ευρωζώνη, εκτιμά η καγκελάριος. Μια θέση που προκαλεί την απορία των αναλυτών.
«Η δημοσιονομική ένωση είναι μόνο μια πτυχή της επίλυσης του προβλήματος και δεν είναι σε θέση από μόνη της να καθησυχάσει τις αγορές», υποστηρίζει ο Τόμας Φρίκε. Μιλώντας στην «Κ», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Financial Times Deutschland χαρακτηρίζει εσφαλμένη τη συνταγή των μέτρων λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, καθώς αυτή οξύνει την κρίση και δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Και χωρίς ανάπτυξη, δεν είναι δυνατή η δημοσιονομική εξυγίανση», λέει ο κ. Φρίκε, παραπέμποντας στην αστοχία των δημοσιονομικών στόχων.
Ο Γερμανός οικονομολόγος επικρίνει την πολιτική τού «βλέποντας και κάνοντας» που ασκεί η καγκελάριος Μέρκελ στην υπόθεση της Ελλάδας, θεωρώντας την υπεύθυνη για την όξυνση της κρίσης. Ο Τόμας Φρίκε δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να ενδώσει το Βερολίνο στο αίτημα πολλών χωρών της Ευρωζώνης για την έκδοση ευρωομολόγων. Η Αγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το ευρωομόλογο δεν είναι λύση. «Μόνο εφόσον η κρίση οδηγηθεί σε πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση θα αλλάξει τη στάση της», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της FTD. Ισως αυτό να υπονοεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ όταν λέει ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κρίση χρέους και τι αναγκαιότητες θα προκύψουν κάποια στιγμή σ' αυτή την κρίση».
Ο παράγοντας «ύφεση»Αλλά δεν είναι μόνο η κρίση χρέους αυτή καθαυτή που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ακόμη και εάν προκύψει οριστικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το PSI, το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν διευθετείται διά παντός. Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και δεν συμμετέχουν στη διαδικασία του «κουρέματος» θα προκαλέσει άλλη μια εστία σύγκρουσης της Ευρωζώνης με τις αγορές.
Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται από μεγάλο μέρος των γερμανικών ΜΜΕ σε περιόδους όξυνσης της ελληνικής κρίσης, είναι πιθανό σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρωζώνη να αναβιώσουν τα «φοβικά σύνδρομα» του Βερολίνου.
KAΘHMEPINH
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.