«Ο κίνδυνος είναι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέματα ενέργειας, να βρεθεί υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους και σε άλλα θέματα, όπως το Ιράν»
τηλεγράφημα του Wikileaks την περίοδο που υπογράφονταν οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς αγωγούς. Αποκαλυπτικό Τους φόβους των Αμερικανών ότι οι στενότερες σχέσεις Καραμανλή - Πούτιν μπορεί να οδηγήσουν και σε στενότερες σχέσεις με το Ιράν αποκαλύπτει τηλεγράφημα του Wikileaks, την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία υπογράφονταν οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς αγωγούς.
«Προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαμβάνει ισορροπημένη θέση ανάμεσα στις ΗΠΑ καιτη Ρωσία, σε αντίθεση με τηνυπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι ... .. Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαμερικανική γραμμή », έγραφε τότε ο αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ.« ΤΑ ΝΕΑ »ρίχνουν φως στο έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε από τον Νοέμβριο του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2008, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι δύοεπισκέψεις Καραμανλή στη Μόσχα για τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream. Σαράντα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του έλληνα πρώην πρωθυπουργού με τον Πούτιν στις 17 Δεκεμβρίου 2007, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμπιστευτικό τηλεγράφημαμε θέμα: «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί - που γίνονται πιο ισχυροί?». Ανάμεσα σταστοιχεία για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις πληροφορίες για τους αγωγούς που περιλαμβάνονται στο διπλωματικό έγγραφο, παρατίθενταικαι οι απόψεις ειδικών στο θέμα.
Σύμφωνα με τον αμερικανό επιτετραμμένο Τόμας Κάντριμαν, οσυνταξιοδοτημένος πρέσβης Αλκιβιάδης Καρόκης είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «έπαιζε με τη φωτιά» κατά τις συμφωνίες της με τον Πούτιν και αναρωτιόταν αν οι πρώην συνάδελφοί του στο ΥΠΕΞ κατανοούσαν τις επιπτώσεις. Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα 07Athens2171, ανησυχούσε γιατο γεγονός ότιη αυξημένη εξάρτηση απότους ρωσικούς ενεργειακούς πόρουςμπορεί να αυξημένη επιφέρει πολιτική εξάρτηση καιαμφισβήτησε τις ικανότητες της Ελλάδας - πολιτικά και διπλωματικά-να διαχειρι στεί αποτελεσματικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία. «ΟιΡώσοι είναι πολύ επιθετικοί», φέρεται να είπε ο πρέσβης, «και πραγματικά δεν γνωρίζω τι προσπαθούν (στην ελληνική κυβέρνηση) να κάνουν».
Στο συγκεκριμένο διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «Ρώσοι πράκτορες θα μπορούσαν ναδιεισδύσουν στην ελληνική οικονομία», λόγω της αυξανόμενης δύναμης τωνsiloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείςθέσεις στη Ρωσία του Πούτιν).
Ανάμεσα στουςειδικούς που είχαν προσκληθεί ήταν και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του βουλευτή τότε Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «συμφώνησε ότι η ελληνική διπλωματία εμφανιζόταν απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη σχέση με τη Ρωσία». Στο σχόλιό του ο αμερικανός επιτετραμμένος έγραφε: «Είναι ξεκάθαροότι οι Ελληνες απολαμβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόμα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι». Λίγες ημέρες μετά η αιφνιδιαστική παρουσία του αμερικανού υπουργού Ενέργειας Μπόντμαν στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TGI, ερμηνεύθηκε ως πίεση των ΗΠΑ να απομακρυνθεί η Ελλάδα από τη Ρωσία.Μερικές ώρες αφού ο Καραμανλής αποχαιρέτησε τον Πούτιν και μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύστασης εταιρείας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, η αμερικανική πρεσβεία στηνΑθήνα στέλνει στα τηλεγράφημα κεντρικά (07Athens2375) με τον τίτλο: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός Μόσχα στη: ρητορική (προφανώς) αταίριαστη με τις πράξεις».
Σε αυτό ο αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ σχολιάζει ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού Τύπου και των πολιτών, που αποδίδουν σημαντική αξία στην κοινή ορθόδοξη κληρονομιά και την αριστερίστικη νοσταλγία, θεωρούν θετικές τις κινήσεις του Καραμανλή προς τη Ρωσία. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετεί εαυτόν σε μιαισορροπία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, σε σχέση με την ΥΠΕΞ Μπακογιάννη που θεωρείται από κάποιους υπέρ το δέον φιλοαμερικανή.
«Ο Καραμανλής προφανώς πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος όμως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέματα ενέργειας, μπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέματα όπως είναι οι σχέσεις με το Ιράν. Εχουμε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσμούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουμε να ρωτάμε πώς η Ελλάδα μπορεί να συμβιβάζει τη στήριξή της για τον αγωγό TGI μετο ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream - ένα ερώτημα στο οποίο ακόμα να λάβουμε επαρκείς απαντήσεις », έγραφε ο Σπέκχαρντ.ΤA ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
Ανάμεσα σε άλλα, όπως φαίνεται στο διπλωματικό έγγραφο 07Athens2386, οι Αμερικανοί είχαν «θιχτεί» επειδή τις ημέρες της συνάντησης γράφτηκε στον Τύπο ότι ο Καραμανλής επανειλημμένως συνεχάρη τον Πούτιν για τα αποτελέσματα των εκλογών. Το συγκεκριμένο θέμα ετέθη από τους Αμερικανούς σε στέλεχοςτου ΥΠΕΞ, το οποίο απάντησε ότι τα συγχαρητήρια δόθηκαν μία φορά και μόνο. Οσο για τις αναφορές ότιο Καραμανλής μιλούσε για «στρατηγική συνεργασία» ή «στρατηγική συμμαχία», το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τη χρήση τωνόρων και ξεκαθάρισε πως «δεν ήτανκάτι νέο» καθώς χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια. «Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο είχε όρος" μικρή ουσιαστική σημασία »και εξυπηρετούσε το πρωτόκολλο», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, όπου ο Σπέκχαρντ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ελληνορωσικές εξελίξεις και να πιέζουν τους Ελληνες για τη θέση τους όσον αφορά τον Νότιο Stream.
Κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρεσβευτή στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότιο Πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δημοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καμία αμφιβολία» πως οι αξίες της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά η Ρωσία είναι σημαντική χώρα και η Ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις μαζί της. "Οσο για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο Καραμανλής είπε ότι οι Ρώσοι σκόπευαν να τον κατασκευάσουν και ανδεν περνάει από την Ελλάδα, θα περνάει από κάπου αλλού. Ετσι, «είναι καλύτερα για εμάς αν περνάει απότην Ελλάδα" », φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε ήδη δημοσιευμένο τηλεγράφημα του Wikileaks. Στοίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Καραμανλής επιχείρησε να υποβαθμίσει την πρόοδο του South Stream, λέγοντας ότι η εκκίνησητου πρότζεκτ είναι «δύσκολη και χρονοβόρος».
Λιγότερο από ενάμιση μήνα μετά, στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Προμηθέας Gas Δημήτρης Κοπελούζος που συνεργάζεται με τη ρωσική Gazprom φέρεταινα δηλώνει στον αμερικανό πρεσβευτή κατά τη συνάντησή τους ότι ο South Stream, δεν αναμένεται να περάσει από την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. «Οταν πιέστηκε για τοθέμα αν η Gazprom επιθυμεί να έχει αγωγό στην Ελλάδα, ο Κοπελούζος απάντησε ότιη Gazprom έχει προτείνει μία γραμμή μέσω Ελλάδας στην Ιταλία, αλλά οι Ρώσοι έχουν συμφωνήσει ήδη με τη Σερβία για την εξαγωγή του αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. Η Gazprom δεν έχει υπογράψει τίποτα με τους Ελληνες », αναφέρεται στο τηλεγράφημα 08Athens262. «Κατά τη γνώμη του, ο South Stream δεν θα πραγματοποιηθεί για πολλά χρόνια», σημειώνει ο Σπέκχαρντ.
Οι υποσχέσεις των Αζέρων, τα παζάρια και η πολιτική των αγωγών φυσικού αερίου
Οι υποσχέσεις των Αζέρων, τα παζάρια και η πολιτική των αγωγών φυσικού αερίου
Ο αμερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα παρότρυνε τον πρώην υπουργό να μην στηρίξει συγκεκριμένο αγωγό γιατί δεν μας συμφέρει
ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ, δύο ημέρες αφού επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν, ο τότε υπουργόςΑνάπτυξης Χρήστος Φώλιας εμφανίζεται σε τηλεγράφημα να λέει στον αμερικανό πρεσβευτή για το πνεύμα «άριστης συνεργασίας» καιότι ήτανιδιαίτερα ικανοποιημένος που άκουγε ότι οι Αζέροι έχουν «άφθονο φυσικό αέριο», μέρος του οποίουήταν άμεσαδιαθέσιμο. Το ταξίδι του στο Μπακού ήταν αποτέλεσμα της υπόσχεσης Καραμανλή στον αζέρο πρόεδρο που παρίστατο στα εγκαίνια του TGI, τον οποίον θα γέμιζαν με αέριο.
Οπως φαίνεται στο διπλωματικό έγγραφο 08Athens438, ο Φώλιας είπε στον πρεσβευτή ότι «γνωρίζουμε πωςη Ρωσία δεν είναι ευτυχισμένη μετον TGI. Αλλά τους είπαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους ως "αγωγός" του αερίου από την Κασπία. Απλά δεν μπορούμε ναυποσκάψουμε τη διεθνή φήμη μας ». Ο Σπέκχαρντπαρότρυνε τον πρώην υπουργό να μην υποστηρίξει τον αγωγόTrans-Adriatic Pipeline (TAP) και υποσχέθηκε να του δώσει σε επόμενη φάση τα στοιχεία που θα δείχνουν ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.
H GAZPROM. Εναν μήνα πρινμε συνέντευξη τουτούρκου υπουργού Ενέργειας στη «Ζαμάν» είχε επιβεβαιωθεί ότι θα μεταφέρει αέριο από το Ιράν. Σε άλλο τηλεγράφημα που έχει ήδηδημοσιευτεί, αναφέρεται ότι οαναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2008, «δεν προσπάθησε να τους πείσει να μη στηρίξουν την πρόταση της Gazprom για τον South Stream, τους παρότρυνε να κάνουν τον TGI ύψιστη ενεργειακή προτεραιότητατης χώρας τους και να το κάνουν δημόσια ». Μία ημέρα αφότου ο Καραμανλής υπέγραψε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον South Stream, ο τότε πρόεδρος του ΣυμβουλίουΕθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής Ραφαήλ Μωυσής ενημέρωσε τουςΑμερικανούς σχετικά με το περιεχόμενό της, το οποίο χαρακτηρίστηκε «σημαντικό αλλά γενικό».
Στο εμπιστευτικό έγγραφο 08Athens598 με ημερομηνία 30 Απριλίου 2008, ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεταιότι στουςόρους της συμφωνίας αναφέρονται συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμίααναφορά στηνΕυρωπαϊκήΕνωση. Και αναρωτιέταιο Σπέκχαρντστο σχόλιό του στο τηλεγράφημα: «Πού είναι η Ε.Ε.? Ο South Stream στοχεύει στην καρδιά της στρατηγικής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.Η πραγματοποίησή του προχωρά μέσα από συμφωνίες πουυπογράφονται απόχώρες μέλη της Ε.Ε. που (αν πιστέψουμε τον Μωυσή) κλείνουν το μάτι σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ δεν αναφέρουν την Ε.Ε. «Όνομα κατ».
«Θιγμένοι» οι Αμερικανοί
Οι Αμερικανοί είχαν θιχτεί επειδή τις ημέρες της συνάντησης γράφτηκε στον τύπο ότι ο Καραμανλής επανειλημμένα είχε συγχαρεί τον πούτιν για τα αποτελέσματα των εκλογών. το συγκεκριμένο θέμα ετέθη από τους αμερικανούς σε στέλεχος του ΥΠΕΞ το οποίο απάντησε ότι τα συγχαρητήρια δόθηκαν μία φορά και μόνο. οσο για τις αναφορές ότι ο Καραμανλής μιλούσε για «στρατηγική συνεργασία» ή «στρατηγική συμμαχία», το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τη χρήση των όρων και ξεκαθάρισε ότι «δεν ήταν κάτι νέο» καθώς χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια.
Η «εξομολόγηση» Καραμανλή
Η «εξομολόγηση» Καραμανλή
Κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρεσβευτή στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ο πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δημοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καμία αμφιβολία» πως οι αξίες της ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά η ρωσία είναι σημαντική χώρα και η ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις μαζί της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.