Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το αμερικανικό σχέδιο «εξαφάνισης» ενός δημοσιογράφου

Η μυστική εισήγηση, που καταγράφεται σε τηλεγράφημα του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία κ. Ρόναλντ Σλίκερ με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2006, είχε ως αποδέκτες τους Αμερικανούς πρώην υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, κυρία Κοντολίζα Ράις και κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ, ακόμη όμως και τη μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου, τη διαβόητη DIA...Στις 22 Οκτωβρίου του 2006 η Λευκωσία ξύπνησε συγκλονισμένη από την είδηση ότι ο τουρκικός στρατός προκάλεσε τον θάνατο άγνωστου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων κρατουμένων, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων σε κάποιο εργοστάσιο κοντά στην Αγκυρα.


Η αποκάλυψη είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο, πανικό στην Τουρκία και προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπορούσαν να παγώσουν την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες «Εθνος της Κυριακής» και «Φιλελεύθερος» και μεταδόθηκε από το MEGA Ελλάδος και Κύπρου οι Αμερικανοί διπλωμάτες κατηγόρησαν τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος υπέγραφε το αποκαλυπτικό άρθρο. «Οι αγνοούμενοι-πειραματόζωα της Τουρκίας» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ. «Το θέμα έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου, “συνηθισμένο βέλος στα πλευρά μας”», αναφερόταν στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα που είχε αποστείλει στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία κ. Σλίκερ. Στο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» περιέχεται η άποψη μιας «προστατευόμενης» πηγής της πρεσβείας στο Intercollege, την οποία ο κ. Σλίκερ παρουσίαζε να υποστηρίζει χωρίς καμία απόδειξη ότι η προεδρία της Κύπρου (τότε πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος) όχι μόνο είχε αναθέσει τη δημοσίευση της υπόθεσης στον Ιγνατίου, αλλά και κατηύθυνε τον δημοσιογράφο να την αποκαλύψει δύο εβδομάδες προτού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. με σκοπό να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Αγκυρας. Οι ισχυρισμοί του στελέχους του Intercollege ταυτίζονταν με την εκτίμηση της αμερικανικής διοίκησης ότι η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου μεθόδευσε τη δημοσίευση της πληροφορίας πως οι αγνοούμενοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους σαν πειραματόζωα προκειμένου να αμαυρωθεί η εικόνα της Αγκυρας και να περιοριστούν οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
«Αν οι καταγγελίες της κυρίας … αποδειχθούν αληθείς, ο Ιγνατίου είναι πιθανό να έπαιζε τον ρόλο του πρόθυμου συν-συνωμότη, από τη στιγμή που ένας αριθμός διαφορετικών συνομιλητών της πρεσβείας αναφέρουν ότι είναι στην τσέπη του προέδρου», έγραφε ο κ. Σλίκερ στο τηλεγράφημά του αποκαλύπτοντας ότι Ελληνοκύπριοι που είχαν σχέση με την πρεσβεία είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιγνατίου. Με προφανή ειρωνική διάθεση, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο έγραφε ότι «φυσικά δεν είναι έγκλημα η άσκηση κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όμως το δημοσιογραφικό αστέρι (star snoop) του “Φιλελεύθερου” χρησιμοποιεί εναντίον μας την πρόσβαση που του προσφέρουμε» (εννοεί τη δημοσιογραφική διαπίστευση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Ο κ. Σλίκερ προχωρούσε ακόμη ένα βήμα, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους για να περιοριστεί η πρόσβαση του δημοσιογράφου στις πηγές πληροφόρησης. «Η προσπάθεια αποκλεισμού του από τη ροή των πληροφοριών θα αποτύχει και θα στραφεί εναντίον μας, όμως οφείλουμε να τον περιορίσουμε γρήγορα», εισηγούνταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ήταν διαπιστευμένος ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο ίδιος απέστειλε στις 8 Ιανουαρίου του 2008 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμη ένα τηλεγράφημα, ενημερώνοντας για μια συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ο Μιχάλης Ιγνατίου βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο της αμερικανικής διπλωματίας επειδή αρθρογραφούσε επιχειρηματολογώντας ότι ο φημολογούμενος διορισμός ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις της Λευκωσίας με την Ουάσινγκτον.
«Ο Χριστόφιας, που ήξερε καλά τον Ιγνατίου, υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο. Δεν ήταν βέβαιος (αναφέρεται στον πρόεδρο της Κύπρου) τι είχε οδηγήσει τον δημοσιογράφο στην εκστρατεία παραπληροφόρησης», έγραφε ο κ. Σλίκερ ο οποίος κατάφερε τρεις στόχους με μόνο μία προσπάθεια: ανάγκασε τον κ. Χριστόφια να καταδικάσει και να αποδοκιμάσει τον δημοσιογράφο, απέσπασε τη συμφωνία του προέδρου της Κύπρου για την τοποθέτηση Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου και τον έσπρωξε να δηλώσει ότι θα προτιμούσε έναν διπλωμάτη στο στυλ του Τομ Γουέστον… Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Οκτώβριο του 2008, επιχειρήθηκε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία κατά του Ιγνατίου για «παραβίαση της εθνικής ασφάλειας» (breach of national security) των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη διαρροή άκρως απόρρητου αμερικανικού εγγράφου για το Σκοπιανό στην εφημερίδα «Εθνος». Κατά πληροφορίες, η διαφωνία ενός υφυπουργού και ενός βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών έσωσε τον δημοσιογράφο από τη βαριά κατηγορία που προβλέπει πολυετή φυλάκιση σε περίπτωση καταδίκης. Ομως μετατέθηκε στο εξωτερικό αριθμός Αμερικανών διπλωματών που χαρακτηρίστηκαν πηγές του Ιγνατίου, ενώ ένας τουλάχιστον ανώτερος αξιωματούχος δέχθηκε σφοδρή επίπληξη για τις φιλικές σχέσεις του με τον εν λόγω δημοσιογράφο!

trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.