Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ανήκει σε όλους.>Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξή του στη Sabah μιλά για τον Ατατούρκ και τους Τούρκους

Φωτογραφία
Ητουρκική εφημερίδα Sabah την περασμένη Δευτέρα φιλοξένησε στις σελίδες της αποκλειστική συνέντευξη του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Το νέο «αφεντικό» της πόλης μίλησε στον ανταποκριτή της Sabah και του ΝΤVστην Αθήνα Στέλιο Μπερμπεράκη και είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τη θητεία του για το καλό όλων των δημοτών. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας υπογραμμίστηκε δεόντως μια φράση του νέου δημάρχου, ο οποίος είπε ότι «είναι σημαντικό ότι ο Ατατούρκ και ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκαν στην πόλη αυτή.

Οι θαλάσσιες μεταφορές που γίνονται στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να γίνονται και στη Θεσσαλονίκη». Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Τούρκων λόγω του Ατατούρκ και τι νόημα έχει ο Ατατούρκ για τον κ. Μπουτάρη, ο δήμαρχος είπε: «Για μένα ο Ατατούρκ είναι ο ηγέτης του νέου τουρκικού κράτους που ξεσηκώθηκε την περίοδο εκείνη κατά της Οθωμανικής Διοίκησης και της ηγεμονίας αυτής. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του ξεσηκωμού, αλλά η ονομασία του Ατατούρκ για διάφορους λόγους συσχετιζόταν εδώ με διάφορα αιματηρά γεγονότα. Όμως ήταν φυσικά ένας αιματηρός πόλεμος. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα γεγονότα της ιστορίας και να πραγματοποιήσουμε βήματα τα οποία θα παρεμποδίσουν την επανάληψη αυτών».

Σε άρθρο σας το 2006 είχατε αναφέρει ότι είστε υπέρ του να δοθεί στο δρόμο που είναι μπροστά στο σπίτι του Ατατούρκ η ονομασία «Μουσταφά Κεμάλ». Επιμένετε στην άποψή σας αυτή; «Μια τέτοια πρόταση είχε γίνει κατά την εποχή που ήταν υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών οι κ. Παπανδρέου και Τζεμ, που εξασφάλισαν την ελληνοτουρκική προσέγγιση και είχε έρθει στην επικαιρότητα να δοθεί και πάλι η ονομασία αυτή στον δρόμο ο οποίος έφερε αυτή την ονομασία μέχρι τα γεγονότα στις 6-7 Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Εγώ δεν επιμένω οπωσδήποτε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της νεαρής ηλικίας του, ο Μουσταφά Κεμάλ το πέρασε στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τους Τούρκους αυτό και επιστρέφοντας την ονομασία Μουσταφά Κεμάλ στον δρόμο θα πρέπει να τους κάνουμε ευτυχείς».

Ο ανταποκριτής στη συνέχεια γράφει ότι η επιθυμία του κ. Μπουτάρη για την αλλαγή της ονομασίας του δρόμου και την τοποθέτηση μνημείου για τους Νεότουρκους προκάλεσε τους φανατικούς εθνικιστές. Ο κ. Μπουτάρης, του οποίου οι σχέσεις με τον μητροπολίτη Άνθιμο δεν είναι καλές, με τη νίκη του στις εκλογές κατόρθωσε να «βάλει γκολ» στους εθνικιστικούς κύκλους. Ο μητροπολίτης Άνθιμος λίγο πριν τις εκλογές είχε πεί «όσο εγώ είμαι επικεφαλής αυτής της Εκκλησίας, εσύ δεν θα μπορέσεις επ’ ουδενί να γίνεις δήμαρχος».

Ο ανταποκριτής στη συνέχεια αναφέρεται στην προσωπικότητα του κ. Μπουτάρη κάνοντας τον χαρακτηρισμό «ηλικιωμένος νεαρός», στα τατουάζ και το σκουλαρίκι του. Ακόμα γράφει ότι ο κ. Μπουτάρης έχει πάρει θέση στην καρδιά των Ελλήνων αριστερών και είναι ο πρώτος αριστερών τάσεων δήμαρχος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στο σημαντικότερο φρούριο των ακραίων εθνικιστών. Ακόμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις αγάπης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στο νέο δήμαρχο που θα αναλάβει καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου 2011.
Σε ερώτηση αν περίμενε ο ίδιος αυτή την εκλογή και αυτή την νίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι και για τον ίδιο δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια προεκλογικά. Όμως, όπως και αν έχουν τα πράγματα, η νίκη αυτή αποτέλεσε έκπληξη και για το επιτελείο του.

Μέτρα για το κυκλοφοριακό
Ερ: Είναι γνωστό ότι επισκέπτεστε συχνά την Κωνσταντινούπολη. Μπορούν να εφαρμοστούν και εδώ οι μέθοδοι που εφαρμόζονται εκεί για το κυκλοφοριακό; «Εκείνο που με εξέπληξε περισσότερο αναφορικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν τα θαλάσσια δρομολόγια και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη. Ένα άλλο που εκτίμησα είναι ότι ήρθε στην επιφάνεια η ταυτότητα της πόλης αυτής, δηλαδή από την Αγία Σοφία μέχρι τα ανάκτορα του Τσιραγάν και μέχρι τα λουτρά της πόλης όλα έχουν αναδειχθεί και παρουσιάζονται».

Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι επικρίθηκε για τις δηλώσεις του αναφορικά με την παρουσίαση του κινήματος των Νεότουρκων και της εβραϊκής ταυτότητας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης είπε: «Σκοπός μου δεν είναι να βάζω δεξιάαριστερά αγάλματα, αλλά να φέρω στο φως αμέτρητα μνημεία που εκπροσωπούν τον οθωμανικό πολιτισμό, ο οποίος έβαλε την σφραγίδα του στη Θεσσαλονίκη επί 4 ακόμα και 5 αιώνες. Εάν εμείς μπορούμε και επισκεπτόμαστε τα μνημεία των προγόνων μας στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, έχουν και οι Τούρκοι το δικαίωμα ερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη να επισκέπτονται τα μνημεία των προγόνων τους. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι έχουν γεννηθεί σε αυτή την πόλη ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Ατατούρκ, καθώς επίσης και ότι από εδώ ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων. Η πλατεία Ελευθερίας που βλέπετε πίσω μου, πριν γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ήταν χώρος των Νεότουρκων. Την ονομασία αυτή φυσικά στην πλατεία την είχαν δώσει οι Νεότουρκοι. Αργότερα οι Ναζί συγκέντρωσαν στην πλατεία αυτή τους Εβραίους που ζούσαν εδώ και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει έτσι ώστε, όπως λέει και ο ίδιος, να εξασφαλίσουν τη μετάβαση 300.000 Τούρκων τουριστών ετησίως στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης είπε: «Ο ρόλος του δήμου είναι να κινητοποιήσει τους τουριστικούς φορείς, για να ανοίξουν τις πόρτες διάπλατα στους τούρκους τουρίστες που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Ένας άλλος ρόλος του δήμου είναι να αναδείξει όλα τα ιστορικά μνημεία τόσο οθωμανικά όσο και ελληνικά και να δείξει επιμέλεια στα μουσεία και στις κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες. Δηλαδή να εξασφαλίσει στους Τούρκους πολίτες να αισθανθούν εδώ άνετα, να γνωρίσουν από κοντά τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να περάσουν ευχάριστα».

Σχεδιάζει σύντομα επίσκεψη
Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι είχε αναγκαστεί να μεταφέρει τη σορό της συζύγου του στη Βουλγαρία για αποτέφρωση, βάσει της ύστατης επιθυμίας της, μετά από αντίρρηση της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος είπε ότι ήδη υπάρχουν αποφάσεις του κράτους για την αποτέφρωση των νεκρών αλλά δεν υπάρχει κέντρο αποτέφρωσης και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του θα προσπαθήσει να δημιουργηθούν τέτοιου είδους κέντρα. Σε ερώτηση σχετικά με το πότε σκοπεύει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και αν σχεδιάζει κάποια συνάντηση με τον δήμαρχο αυτής, ο κ. Μπουτάρης είπε: « Θα επισκεφθώ την Πόλη το συντομότερο δυνατόν. Και στην περίπτωση που θα μεταβώ ιδιωτικά, αλλά και στην περίπτωση που θα μεταβώ ως δήμαρχος, επιθυμώ οπωσδήποτε να συναντηθώ με τον ομόλογό μου». Οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV με τον τίτλο «Ένας Έλληνας που επιθυμεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τούρκους». Η ιστοσελίδα παραπέμπει και σε σχετικό βίντεο με τη συνέντευξη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.