Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Θέλουν το Αιγαίο ως πεδίο βολής οι Τούρκοι.Προκλητικές αξιώσεις από την Αθήνα έχει το τουρκικό Ναυτικό

"Φίλε, ξέρεις από F-4;"

ΜΕ ΕΝΑπερίτεχνο ελιγμό η τουρκική πλευρά προσπαθεί να επεκταθεί στο Αιγαίο το οποίο θέλει να μετατρέψει σε πεδίο βολής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στην πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, αντιναύαρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη, ο Τούρκος αρχηγός ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Ουγούρ Γιγίτ, κατέγραψε τις προθέσεις της Άγκυρας.


Στη συνάντηση η τουρκική πλευρά δεν έθεσε θέμα υφαλοκρηπίδας. Ο ναύαρχος Γιγίτ, όμως, προσπάθησε με έναν ελιγμό να αποσπάσει δέσμευση του Έλληνα αρχηγού ότι η Αθήνα θα επιτρέπει και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν για τις ασκήσεις τους θαλάσσιες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, που όμως βρίσκονται εντός ελληνικών πεδίων βολής.

Ο Τούρκος ναύαρχος διαμαρτυρήθηκε εμμέσως για το ότι -όπως ισχυρίστηκε- οι ελληνικές δυνάμεις μονοπωλούν τα πεδία βολής στην Άνδρο και την Κρήτη. Στις συγκεκριμένες περιοχές, που είναι δεσμευμένες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών γυμνάσιων, τον πρώτο λόγο έχουν οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Για την τουρκική στρατιωτική ηγεσία η λογική αυτή δεν είναι αποδεκτή, αφού προφανώς θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα να ασκούνται στα συγκεκριμένα πεδία βολής. Ιδίως όμως στο πεδίο βολής Κρήτης, γυμνάσια μπορούν να κάνουν -εκτός από την Ελλάδα- το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ είναι πραγματικά περίεργο τι είδους ασκήσεις θέλει να κάνει η Τουρκία ανοικτά των Χανίων.

Επιπλέον, σε πολλές τουρκικές ασκήσεις οι ελληνικές Αρχές επιτρέπουν σε τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τμήματα στο πεδίο βολής Άνδρου.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.