Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ !!

Με «κούρεμα» των μισθών άνω του 10% απειλούνται οι 5.800 εργαζόμενοι της Αγροτικής, προκειμένου να... σωθεί η τράπεζα.

Περικοπή των λειτουργικών δαπανών κατά 35% ζητεί από την ΑΤΕ η τρόικα, αλλά το καμπανάκι χτυπάει για όλες τις τράπεζες που τροφοδοτούνται με ρευστότητα από την ΕΚΤ Τα αδυσώπητα οικονομικά προβλήματα αναφύονται ανεξέλεγκτα πλέον στον τραπεζικό κλάδο και όλες οι προσφορες «λύσεις» οδηγούν στη μείωση των αποδοχών ή (και) η μείωση των προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόδειξη της τρόικας για περικοπή των λειτουργικών δαπανών κατά 35% οδηγεί σε δραστική περικοπή των επιχειρησιακών επιδομάτων, μέτρο που συνεπάγεται τη μείωση των αποδοχών άνω του 10%, αλλά και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση περίπου 500 εργαζομένων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις λήψης πλήρους σύνταξης αλλά παραμένουν στην τράπεζα (σ.σ. μάλιστα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, οι υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών -όπου δηλαδή ισχύει η μονιμότητα- υποχρεούνται να διατηρήσουν στη θέση του έναν εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει το ανώτατο όριο λήψης πλήρους σύνταξης για ακόμη 3 έτη).

Εξω και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τα σχέδια της τράπεζας, θα «παγώσουν» και οι προσλήψεις των 700 ατόμων οι οποίοι αναμένουν την πρόσκληση να αναλάβουν εργασία ως επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, ενώ θα καταργηθούν και εκατοντάδες διευθυντικές θέσεις για την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης.

* Τη ρύθμιση για την περικοπή αποδοχών στην ΑΤΕ απορρίπτει ο πρόεδρος του συλλόγου, Κ. Αμούτζιας, και απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις. Κατά συνέπεια, το όλο θέμα δεν αποκλείεται να διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση και τη σχετική επανένταξη της ΑΤΕ στις ΔΕΚΟ. Κάτι που προβλεπόταν στο Μνημόνιο τον περασμένο Μάιο και εξαιρέθηκε μετά από αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ, αλλά και των άλλων -ανταγωνιστριών- τραπεζών.

* Πέραν της ΑΤΕ, σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο από το φόβο των απολύσεων.

Το σωματείο της Πειραιώς έχει ήδη συμφωνήσει με τη διοίκηση για τριετή διαθεσιμότητα του προσωπικού σε εθελοντική βάση (με αμοιβές στο 40% συν την ασφάλιση), προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος.

Συμφώνησε το σωματείο της Alpha

* Αντίστοιχα στην Alpha Bank, υποδεικνύεται στο προσωπικό, ξανά με τη συμφωνία του οικείου σωματείου, να μην ασφαλίζονται στο ΤΑΥΤΕΚΩ για τη λήψη του εφάπαξ αλλά να μετακινηθούν σε ένα επαγγελματικό ταμείο που συγκρότησε η τράπεζα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Στο βαθμό που οι υπάλληλοι μετακινηθούν από το ΤΑΥΤΕΚΩ στο επαγγελματικό, θα μεταφέρουν μαζί τους στην τράπεζα άνω των 100 εκατ. ευρώ σωρευμένων δικαιωμάτων που σήμερα βρίσκονται ως αποθεματικά στο Ταμείο Επικουρικής και Πρόνοιας των ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Οι ανωτέρω εξελίξεις δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές τράπεζες, με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, να τους προειδοποιεί για δραστικές ανατροπές, «αφού στηρίζονται στη χρηματοδότηση από τη Φρανκφούρτη με σχεδόν 90 δισ.» (έναντι ελληνικών ομολόγων), όπως σημειώνει τραπεζικό στέλεχος στην Αθήνα.

* Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΟΤΟΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη σύναψη της νέας κλαδικής σύμβασης με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, έστω και με μηδενικές αυξήσεις εντός του έτους και οριακές αναπροσαρμογές τη διετία 2011-12.

Ομως οι αντιδράσεις μεταξύ των τραπεζιτών ποικίλλουν, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, με πιο έντονη την άρνηση της Eurobank, ενώ οι τραπεζίτες μεταξύ τους «αλληλοκαρφώνονται» για το ποια τράπεζα θα κάνει (πρώτη) απολύσεις γιατί δεν αντέχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.