Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Κοινοπολιτεία Οθωμανικών Εθνών»

«Η ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ Οθωμανικών Εθνών, το όνειρο του Νταβούτογλου». Αυτός είναι ο χθεσινός κύριος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ”, η οποία προβάλλει με τον τρόπο αυτό τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην αμερικανική εφημερίδα “Ουάσιγκτον Ποστ” την περασμένη Κυριακή.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα, φιλοξενήθηκαν οι απόψεις του Νταβούτογλου, ο οποίος προβάλλοντας το παράδειγμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, είπε ότι “η Αγγλία έχει κοινοπολιτεία με τις παλιές της αποικίες.
Για ποιο λόγο να μην εγκαθιδρύσει η Τουρκία ηγεσία στα παλιά Οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία;” Η “Μιλιέτ” αναφέρει ότι ο πρώην Υπουργός Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Ραντικάλ” το 2008 είχε γράψει ότι «στα εδάφη όπου κυριαρχούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπάρχουν σήμερα 45 κράτη.
Ο πιο φυσικός και νόμιμος κληρονόμος της αυτοκρατορίας αυτής είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Αναμφισβήτητα, ο τρόπος διακυβέρνησης της Τουρκίας είναι διαφορετικός από τον Οθωμανικό. Ωστόσο, πρέπει να λυτρωθούμε από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις και να δεχθούμε ότι έχουμε πάρει την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κληρονομιά των Οθωμανών».
Ο Γκιουζέλ την περίοδο 1983-1989 υπήρξε στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ. Χρημάτισε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Παιδείας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.