Το υποκατάστημα της Ζιραάτ στην Κομοτηνή, αποτελεί βραχίονα και εργαλείο άσκησης της φασιστικής-τρομοκρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην ελληνική Θράκη. Θύματα της τρομοκρατικής πολιτικής είναι κυρίως οι ίδιοι δημοκράτες μουσουλμάνοι της Θράκης.
Του Μάνου ΗλιάδηΕκτός από οικονομικό προγεφύρωμα για διείσδυση στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα της Τουρκίας, όπως είχαμε αναφέρει στον ΚτΕ της 21ης Οκτωβρίου 2010, η τουρκική κρατική τράπεζα Ζιραάτ (Ziraat Bankasi) φαίνεται ότι έχει και άλλες πολύ πιο σκοτεινές δραστηριότητες.
Στο προαναφερθέν δημοσίευμα του ΚτΕ, είχαν περιγραφεί σε γενικές γραμμές οι επιδιώξεις της τράπεζας αυτής στην Ελλάδα στο πλαίσιο της τακτικής της «ήπιας ισχύος» που εφαρμόζει η Τουρκία για διείσδυση στην χώρα μας, εκμεταλλευόμενη την παρούσα οικονομική αδυναμία της
τελευταίας και οι επισημανθείσες κινήσεις και ενδιαφέρον της για εξαγορά ελληνικών τραπεζών. Εκτός τούτων είχε αναφερθεί η μακρά εμπλοκή της τράπεζας αυτής σε ενέργειες εναντίον των Ελλήνων στο παρελθόν (χρηματοδότηση του κεμαλικού στρατού στην περίοδο του μικρασιατικού πολέμου, αποδέκτης του εξοντωτικού φόρου περιουσίας εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης την περίοδο 1942-1944) και η γνωστή ιστορία της στενής συνεργασίας της με το τουρκικό κράτος. Στο ίδιο φύλλο είχε επισημανθεί ότι η ίδια τράπεζα άνοιξε (με κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα) υποκαταστήματα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη και ότι σχεδιάζει την δημιουργία υποκαταστημάτων στην Ρόδο και στην Κω, περιοχές στις οποίες η Τουρκία επιχειρεί να αναδείξει μειονοτικά θέματα.
Μία άλλη, άγνωστη εμπλοκή της τράπεζας αυτής στις επιδιώξεις στην Τουρκία για την Κύπρο κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) είχε αναφερθεί στο βιβλίο του συντάκτη της στήλης «Το απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο», (Εκδόσεις Ι.Σιδέρη, Νοέμβριος 2007). Συγκεκριμένως, στην σελίδα 138, στην οποία παρετίθετο αυτούσιο ένα πληροφοριακό σημείωμα της ΚΥΠ με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου 1959, απεκαλύπτετο ότι η Ziraat Bankasi (Αγροτική Τράπεζα) ανέλαβε την χρηματοδότηση της Τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας που είχαν συστήσει οι Τουρκοκύπριοι, η οποία και αυτή, σύμφωνα με παλαιά στελέχη της ΚΥΠ ήταν φωλιά Τούρκων πρακτόρων.
Οι πληροφορίες που συνέλεξε έκτοτε ο ΚτΕ αποκαλύπτουν μία άλλη, πολύ πιο σκοτεινή δραστηριότητα αυτής της τουρκικής κρατικής τράπεζας και συγκεκριμένως την άμεση εμπλοκή της σε καθαρά κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε μία άλλη γειτονική με την Τουρκία χώρα, το Ιράκ.
Σε άρθρο της πάντοτε καλά πληροφορημένης, περί τα τουρκικά, κουρδικής εφημερίδας Ozgur Politika της 16ης Οκτωβρίου 2006, με τίτλο «Αυτή δεν είναι Τράπεζα, είναι Επιχειρησιακή Βάση της ΜΙΤ», αναφέρεται ότι το υποκατάστημα της τράπεζας Ζιραάτ στη Βαγδάτη παίζει τον ρόλο επιχειρησιακής βάσεως της ΜΙΤ στο Ιράκ και ότι οι πληροφορίες από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και άλλες πηγές διαβιβάζονται κρυπτογραφημένες στην Άγκυρα, μέσω του ειδικού τεχνικού εξοπλισμού ασφαλούς επικοινωνίας που έχει εγκατασταθεί στην τράπεζα.
Παρακάτω, με μεσότιτλο «Από την Τράπεζα βγήκε η ΜΙΤ», αναφέρεται ότι η ΜΙΤ διεξάγει όλες της επιχειρήσεις της συλλογής πληροφοριών στην Βαγδάτη, υπό το κάλυμμα των τραπεζικών εργασιών που υποτίθεται ότι γίνονται στο υποκατάστημα της Ζιραάτ στην ιρακινή πρωτεύουσα, το οποίο έχει μετατραπεί σε μία κανονική επιχειρησιακή βάση της ΜΙΤ. Η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Azadiya Welat, που εκδίδεται στο Ντιγιάρμπακίρ της Τουρκίας, στο οποίο αναφέρεται επίσης ότι η ΜΙΤ διεξάγει όλες τις επιχειρήσεις της στο Ιράκ, χρησιμοποιώντας το κάλυμμα και τους μηχανισμούς και εξοπλισμό της Ζιραάτ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υποκατάστημα της Τράπεζας Ζιραάτ στη Βαγδάτη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ιράκ και της εφημερίδας Al Ceride, στην συνοικία Al Weziriya και τονίζεται ότι η τράπεζα αποτελεί εξ ολοκλήρου κάλυμμα για την δράση της ΜΙΤ και των πρακτόρων της στην περιοχή. Οι υποτιθέμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στην Ζιραάτ, προσθέτει η εφημερίδα, στην ουσία είναι όλοι, επαγγελματίες πράκτορες και στελέχη της ΜΙΤ. Κατά το ίδιο δημοσίευμα τα υπόγεια της τράπεζας, που εμφανίζονται ως καταφύγια ασφαλείας (λόγω των συχνών βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή), είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία γίνονται τεχνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές, καθώς επίσης και ο συντονισμός και έλεγχος των πρακτόρων της ΜΙΤ που δρουν στην περιοχή.
Η πηγή που αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές στην εφημερίδα Azadiya Welat, ήλθε επίσης σε επαφή και με την Ozgur Politika, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της (για λόγους ασφαλείας), όπως αναφέρει η εφημερίδα. Η πηγή αυτή ανέφερε στη εφημερίδα ότι η ΜΙΤ, με κέντρο επιχειρήσεων το κατάστημα της Ζιραάτ, συλλέγει μεταξύ άλλων πληροφορίες για το ΡΚΚ, την κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ και για τα κόμματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι άτομα εξειδικευμένα στην εκπαίδευση πρακτόρων, έρχονται από την Άγκυρα στην Βαγδάτη και εκπαιδεύουν στην συλλογή πληροφοριών ομάδες ατόμων που στρατολογεί η ΜΙΤ στην περιοχή, κυρίως Τουρκομάνους (σ.σ.: Οι τελευταίοι αποτελούν το βασικό προγεφύρωμα της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ και χρησιμοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται εδώ η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από το περιβόητο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή).
Οι συνεργάτες της ΜΙΤ, μετά την εκπαίδευσή τους από τα παραπάνω στελέχη της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, δραστηριοποιούνται στην συνέχεια στην συλλογή πληροφοριών στις πόλεις Κιρκούκ, Ντοχούκ, Σουλεϊμανίγια κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι στρατολογημένοι από τη ΜΙΤ συνεργάτες της αμείβονται με 400 δολάρια τον μήνα, ποσό σημαντικό για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή.
Η ίδια πηγή αποκάλυψε επίσης τα ονόματα ορισμένων από το «τραπεζικό» προσωπικό της Ziraat Bankasi στην Βαγδάτη, τα οποία ήταν:
• Aysur C. : Αξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που εμφανίζεται ως διευθυντής της Τράπεζας.
• Amir Can: που εμφανίζεται ως Υποδιευθυντής της Τράπεζας.
• Wehid Q.: τραπεζικός υπάλληλος
• Seymaa A. : γυναίκα τουρκομανικής καταγωγής που προσελήφθη στο Ιράκ και εμφανίζεται ως τραπεζικός υπάλληλος.
• Nazim O.: Τραπεζικός υπάλληλος.
• Yaser : ομοίως (τραπεζικός υπάλληλος).
Η εμπλοκή της Ziraat Bankasi σε καθαρά κατασκοπευτικές δραστηριότητες, δεν προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με άλλες κουρδικές πηγές, μεγάλης αξιοπιστίας, με βάση έναν νόμο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1987, όλοι οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι και κάθε υπάλληλος που ανήκουν σε κρατική υπηρεσία ή εταιρεία και όσοι εν γένει αμείβονται από το τουρκικό κράτος, οι οποίοι αποστέλλονται στο εξωτερικό, είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με την ΜΙΤ και την Υπηρεσία Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Μεταξύ αυτών και με βάση τον παραπάνω νόμο, περιλαμβάνονται για παράδειγμα, οι ιμάμηδες που αποστέλλονται στο εξωτερικό, οι δάσκαλοι, οι υπάλληλοι της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ΤΗΥ, οι υπάλληλοι τουρκικών τραπεζών κ.α. Με βάση, μάλιστα, ένα πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ της ΜΙΤ και του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου από την μία πλευρά και της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Παιδείας, των τραπεζών και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών που στέλνουν υπαλλήλους στο εξωτερικό, τα υπουργεία και οι υπηρεσίες αυτές είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στη ΜΙΤ και στο Γενικό Επιτελείο βιογραφικά των υπαλλήλων που πρόκειται να αποσταλούν στο εξωτερικό. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, τα άτομα αυτά υποβάλλονται σε μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση από στελέχη της ΜΙΤ και επί πλέον τους γίνεται ειδική ενημέρωση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που θα συλλέγουν στη ΜΙΤ και στο Γενικό Επιτελείο.
Στο περασμένο φύλλο του ΚτΕ, σχετικά με την αναδιοργάνωση της ΜΙΤ, είχε αναφερθεί μία πιο σύγχρονη μορφή της συνεργασίας αυτής, με την έκδοση ενός διατάγματος το οποίο υποχρεώνει 60 μεγάλους κρατικούς φορείς της Τουρκίας (μεταξύ των οποίων και τραπεζικοί φορείς και της κεφαλαιαγοράς) να συνεργάζονται απ’ ευθείας με την ΜΙΤ, κοινοποιώντας της κάθε πληροφορία, ακόμη δε και την αλληλογραφία τους επί συγκεκριμένων θεμάτων και υποθέσεων.
Τελικό συμπέρασμα; Η γνωστή από παλιά, πάγια τακτική των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να χρησιμοποιούν κάθε κρατικό ή μη φορέα στο εξωτερικό για τους δικούς τους σκοπούς, είναι πλέον διπλά κατοχυρωμένη νομοθετικά. Λογικό αποτέλεσμα τούτου είναι ότι ακόμη και αν ορισμένα από τα στελέχη ενός τουρκικού φορέα, π.χ., της Ζιραάτ, δεν επιθυμούσαν να συνεργασθούν με την ΜΙΤ, είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να το πράξουν.
Και, κατά την άποψή μας, είναι υπό το πρίσμα αυτό που πρέπει να αντιμετωπίζεται η παρουσία της τουρκικής αυτής τράπεζας στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.