...Σε ό,τι αφορά τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο Τ. Ερντογάν πιέζει τη Γαλλία να μην προμηθεύσει την Ελλάδα με τους ναυτικούς πυραύλους "Σκαλπ" για τις νέες φρεγάτες FREMM, γιατί όπως είπε: "Η Τουρκία τους φοβάται πάρα πολύ γιατί μπορούν να πλήξουν ακόμη και τη γέφυρα του Βοσπόρου κόβοντας την Ασιατική Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάνουν μία σήραγγα τύπου Μάγχης κάτω από τα νερά του Βοσπόρου"....
Μήνυμα από τη Βουλή έστειλε ο υπουργός Αμυνας τονίζοντας ότι θέλουμε να υπάρχει μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης αλλά αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας και όχι η προϋπόθεση για να εισέλθουμε στη διαδικασία μείωσης των εξοπλισμών.Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχεται η Αθήνα πιθανή πρόταση της Αγκυρας για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών από τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 14 και 15 Μαΐου.
Σε σχετική ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη που συζητήθηκε στη Βουλή, ο Β. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: "Είμαστε καλόπιστοι και πάντα έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ώστε να διαμορφωθεί μία άλλη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά δεν είμαστε αφελείς, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Εχουμε πλήρη αίσθηση και της ιστορίας και της γεωγραφίας και του περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων".
Καλόπιστοι αλλά όχι αφελείς
Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε "ύπουλη" την πρόταση Μπαγίς και κάλεσε την κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης "να μην ξεφύγει ούτε στιγμή η ματιά της από τους εξοπλισμούς" και το μόνο που μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία είναι η ταυτόχρονη απόσυρση ενός ελληνικού αεροπλάνου και πέντε τουρκικών ώστε να επέλθει μια κάποια ισορροπία στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Αμυνας έστειλε μήνυμα εντός και εκτός των τειχών: "Ολοι οι Ελληνες -είπε- θέλουμε να υπάρχει ένα μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης. Ομως, αυτό το μέρισμα ειρήνης θα είναι το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας και όχι η προϋπόθεση, προκειμένου να εισέλθουμε στη διεργασία της μείωσης των εξοπλισμών".
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή μεταξύ του Β. Βενιζέλου και του Γ. Καρατζαφέρη, που διεξήχθη σε κλίμα συναίνεσης, αναδείχτηκαν δύο άγνωστες πτυχές του διπλωματικού παρασκηνίου που διεξάγει ο Τ. Ερντογάν με Ρωσία και Γαλλία και οι οποίες θα πρέπει άμεσα να "αναχαιτιστούν" από την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατά τη συζήτηση, χωρίς να ονοματίσει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, "φωτογράφισε" τα ρωσικά ΤΟΜΑ και τις γαλλικές φρεγάτες με το υπερόπλο που φέρουν, το "Σκαλπ", εκφράζοντας τον φόβο ότι εάν στο όνομα της οικονομικής κρίσης "φρενάρουν" ή "παγώσουν" οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των σχετικών συμβάσεων, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία και να σπεύσει να σπείρει... ζιζάνια στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και τη Γαλλία.
Ο Γ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε ότι: "Οταν η προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από παλινωδίες και αφορισμούς των ρωσικών οπλικών συστημάτων, κατάλαβε ότι θα πρέπει να προσεγγίσει τη Μόσχα, είδαμε τον Ερντογάν να σπεύδει γρηγορότερα στη Ρωσία. Σήμερα, δηλαδή, τον Απρίλιο του 2010, η Τουρκία είναι πιο κοντά στη Μόσχα απ' ό,τι ήταν η Ελλάδα".
Ο Γ. Καρατζαφέρης παρέδωσε στον Β. Βενιζέλο -εκτός πρακτικών της Βουλής- συγκεκριμένα στοιχεία τόσο για την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου σε περίπτωση που η Αθήνα "παγώσει" τη διακρατική συμφωνία για την προμήθεια των 450 ΤΟΜΑ, όσο και για το ζωηρό ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο Τ. Ερντογάν να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους S-400 σε αντιστάθμισμα των S-300 και των TOR M1 που διαθέτει η Ελλάδα και που με κάθε τρόπο απαξιώνουν μέχρι σήμερα τα Γενικά Επιτελεία.
Ο Β. Βενιζέλος καθησύχασε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα δεν διαπίστωσε κάποια αρνητική επίδραση στις ελληνορωσικές σχέσεις από την εκεί επίσκεψη Ερντογάν, ούτε κάποια δυσαρέσκεια της Ρωσίας, απεναντίας μπήκαν οι βάσεις για μια πιο γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία στο μέλλον.
Ο υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι: "Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της ρωσικά συστήματα όπως S-300 και ΤΟR Μ1. Γι' αυτό στις προθέσεις μας είναι να τα εκσυγχρονίσουμε και να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις με αυτά".
Οσο για την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που αφορά την προμήθεια 450 ΤΟΜΑ, ο υπουργός Αμυνας, όπως εξήγησε και στην υποεπιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς, ανέφερε ότι η κατάρτιση της σύμβασης θα γίνει από την αρχή, χωρίς αντισταθμιστικά ωφελήματα, αλλά με πραγματική βιομηχανική συμμετοχή. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Γ. Καρατζαφέρης, θα πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συγκεκριμένης προμήθειας των ΤΟΜΑ για την αποφυγή παρεξηγήσεων που θα μπορούσαν να αποβούν εις βάρος της ελληνορωσικών σχέσεων.
Στοιχεία για την Τουρκία
50 δισ. δολάρια έως το 2023 για εξοπλισμούς
Πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζει να ξοδέψει για εξοπλισμούς η Τουρκία μέχρι το 2023! Μόνο το 2010 προβλέπεται να ξοδέψει 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Καρατζαφέρης, η Τουρκία προβλέπεται μέσα στην επόμενη εικοσαετία να αποκτήσει:
* Τέσσερα (4) ιπτάμενα ραντάρ.
* Τέσσερα (4) σκάφη του υλικού πολέμου.
* Δύο (2) ιπτάμενα κέντρα διοίκησης, ενώ σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τρία.
* Τριάντα (30) μαχητικά F-16.
* Εκατό (100) μαχητικά F-35 τύπου Stealth.
* Εναν (1) κατασκοπικό δορυφόρο.
* Οκτώ (8) κορβέτες.
* Ενα (1) ειδικό πτεροφόρο αποβατικό δεξαμενόπλοιο μεγέθους του Φαρμοκονησίου.
* Δεκαέξι (16) περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης.
* Τέσσερις (4) κορβέτες λιμενικού σώματος.
* Δέκα (10) αποβατικά.
* Εξι (6) υποβρύχια σαν τα δικά μας.
* Δεκατέσσερα (14) μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ.
* Πενήντα ένα (51) επιθετικά ελικόπτερα.
* Διακόσια πενήντα (250) νέα άρματα μάχης.
* Πενήντα τέσσερις (54) πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες.
* Εκατό (100) βαλλιστικούς πυραύλους εγχώριας παραγωγής.
Στην παράθεση των παραπάνω επίσημων στοιχείων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου από τον Γ. Καρατζαφέρη, ο Β. Βενιζέλος έσπευσε να σχολιάσει υπογραμμίζοντας ότι: "Εχουμε πλήρη γνώση του προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών της Τουρκίας και του τρόπου με τον όποιον αναπτύσσεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός συσχετισμός ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα και ως προς τους ενσωματωμένους στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών εξοπλισμούς. Γι' αυτό, όπως βλέπετε, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την πρόταση του κ. Μπαγίς".
Αγκυρα
Πιέσεις στη Γαλλία για τους πυραύλους
Σε ό,τι αφορά τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο Τ. Ερντογάν πιέζει τη Γαλλία να μην προμηθεύσει την Ελλάδα με τους ναυτικούς πυραύλους "Σκαλπ" για τις νέες φρεγάτες FREMM, γιατί όπως είπε: "Η Τουρκία τους φοβάται πάρα πολύ γιατί μπορούν να πλήξουν ακόμη και τη γέφυρα του Βοσπόρου κόβοντας την Ασιατική Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάνουν μία σήραγγα τύπου Μάγχης κάτω από τα νερά του Βοσπόρου".
Σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο Ερντογάν, ως αντάλλαγμα για να μη δώσει η Γαλλία στην Ελλάδα τους ναυτικούς πυραύλους "Σκαλπ", της προτείνει σε αντιστάθμισμα να αγοράσει η Τουρκία αεροσκάφη AIRBUS και να αναπτύξει στην Τουρκία μονάδα παραγωγής ελικοπτέρων".
Ο Β. Βενιζέλος είπε ότι: "Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, το οποίο βρίσκεται στη φάση των τελικών διαπραγματεύσεων. Ισχύει η διακρατική συμφωνία για τις φρεγάτες, αλλά όλα αυτά εντάσσονται στα νέα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, τα όποια είναι απολύτως αντιληπτά και από γαλλικής πλευράς".
Δήμος Βερύκιος
EΘΝΟΣ
Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
Καλόπιστοι αλλά όχι αφελείς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.