Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πολιτισμός και Πολιτική στα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα.

«Βεργίνα, Πέλλα Στάγιρα,
Αμφίπολη και Δίο,
κοιτίδες του πολιτισμού
Ελλήνων μεγαλείο».

Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, το ανθρώπινο γένος είναι υποχρεωμένο, να σχεδιάσει ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα και να διαμορφώσει, τους όρους ενός νέου πολιτισμού. Και είναι υποχρεωμένο να το πράξει, όχι γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα και ο πολιτισμός του παρελθόντος απέτυχαν, αλλά διότι άλλαξε η κοινωνία. Αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες, οι ιδέες, οι πεποιθήσεις, οι επιστημονικές αντιλήψεις, οι μορφές της τέχνης, όλα αλλάζουν.
Σήμερα η κοινωνική αλλαγή επικεντρώνεται στο αίτημα για συνεργασία και συνύπαρξη των λαών, στην προσπάθεια να οδηγηθούμε από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων κοινωνικών συνόλων σε μια ενιαία κοινότητα ανθρώπων. Είναι βέβαιον ότι η Πολιτική που ακολουθείται τώρα τελευταία, ιδιαίτερα από μικρές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν και να αφομοιώσουν πληθυσμούς με διαφορετικά ήθη και έθιμα, θα δημιουργήσει μακροχρόνια, προβλήματα συνύπαρξης.
Το όνειρο μια ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, που τα κράτη μέλη θα προστάτευαν και θα βοηθούσαν το ένα το άλλο βλέπουμε σιγά – σιγά να απομακρύνεται. Η Συνθήκη της Νίκαιας που εκπονήθηκε από τις κυβερνήσεις των Δεκαπέντε, δεν μπόρεσε να θεσμοθετήσει, τη κατοχύρωση ενός ενιαίου Συντάγματος στη Ευρώπη. Τα αρνητικά δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, την 29 Μαΐου και την 1 Ιουνίου 2005, επιβεβαίωσαν απλά, τον αναγγελθέντα θάνατο της Συνταγματικής Συνθήκης. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που ακολούθησε, θα μπορούσαν να διορθωθούν να περισσότερα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες μεταξύ των κρατών μελών και όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία ενοχλούσαν ιδιαίτερα τους ευρωσκεπτικιστές. Όμως η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν ήταν η αναμενόμενη, δηλαδή να είναι ενιαία σε όλους τους τομείς με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν ενσωματώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως στο Σύνταγμα, αλλά η νέα Συνθήκη καθιστά νομικά δεσμευτικές τις διατάξεις του.

Στον 21ο αιώνα, ζούμε σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται: Από την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας, την αποδόμηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης με τη σταθερή και βίαιη πολιτική της υποχρηματοδότησης, την προώθηση της επιχειρηματικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και την αλλοίωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει για τα ηθικά διλήμματα που θέτει η ασύλληπτη επιστημονική πρόοδος (κλωνοποίηση, παραγωγή ανθρώπινων εμβρύων, μεταλλαγμένα προϊόντα, οικολογικές καταστροφές κ.ά.). Το κράτος πρόσφερε ως τώρα εκπαίδευση και λιγότερο παιδεία. Στην πατρίδα μας έχουν γίνει ορατές, οι πολλαπλές όψεις της παγκοσμιοποίησης, στην κοινωνιολογική και οικονομική εκδοχή της. Τα όρια των εθνικών κρατών, στην παραδοσιακή μορφή τους, εξαλείφονται, καθώς διακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι, αγαθά και ιδέες. Η εμμονή όμως στα οικονομικά συμφέροντα και στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, η επιβολή του καταναλωτικού προτύπου της αφθονίας, το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στα φτωχά και στα πλούσια κράτη, η κρίση της δημοκρατικής συμμετοχής και του κράτους πρόνοιας, η κοινωνική περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός και τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος δημιουργούν κλίμα ανησυχίας για το μέλλον. Η σχεδιαζόμενη μορφή εκπαίδευσης, όσο και αν τυπικά θα καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία της Ενωμένης Ευρώπης, στην πραγματικότητα θα αναδείξει μεγάλες ανισότητες. Αφετέρου δε, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα οδηγηθεί σε μια προοδευτική άμβλυνση, που ενέχει τον κίνδυνο του εκφυλισμού του τελικώς.
Η πολιτισμική πολιτική είναι δύσκολο να εφαρμοστεί εν μέσο οικονομικής κρίσης με την εικόνα κατάρρευσης, που εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Mε το γενικό δείκτη τιμών να υποχωρεί κάτω και από τις 2000 μονάδες, την ώρα που το spread ξεπερνά τις 400 μονάδες βάσης. Ο 21ος αιώνας μας έφερε, μια Ελλάδα στα τελευταία σκαλοπάτια της Ε.Ε. Τα διαχρονικά λάθη των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν δώσει ισχύ στο το όραμα του κ. Davutoglu που ως γνωστό αναφέρετε στην εξάπλωση των ισλαμιστών, με ειρηνικά μέσα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που βρέθηκε η Ελλάδα στα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα να έχει προβλήματα με όλους σχεδόν τους γείτονες: Mε την Τουρκία ιδιαίτερα, να έχει καταφέρει, σύμφωνα μάλιστα και με την επικύρωση του ΝΑΤΟ, να χαρακτηριστεί Γκρίζα Ζώνη ολόκληρο το Αιγαίο. Με την εγκατάλειψη της Θράκης και ιδιαίτερα των Πομάκων, στο έλεος της Τουρκίας .Την επεκτατική πολιτική των Σκοπίων, με την εκμετάλλευση του ονόματος της Μακεδονίας. Την ίδρυση της "Μεγάλης Αλβανίας", που οργανώνετε με στόχο την εξάπλωση της, πέραν των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους. Αλλά και με πολιτικούς, ιδιαιτέρα του αριστερού χώρου, στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας, που στόχο έχει την αποσταθεροποίηση,, να μην ενδιαφέρονται για την διατήρηση της ιστορία μας, αλλά και του πολιτισμού μας.
Τελειώνοντας με την ευχή, ότι μια καλύτερη και σοβαρή πολιτική, θα μπορέσει να προστατεύσει τον πολιτισμό μας, χαρίζοντας μας μια Ελλάδα καλύτερη, μια Ελλάδα που θα ανήκει σε όλους τους Έλληνες, όχι μόνο για τον 21ο Αιώνα, αλλά για όλους τους επόμενους αιώνες.

Ο Πρόεδρος της Ν/Ε Χανίων
Μανώλης Σταματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.