Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ι. Κοραντής: Απερίγραπτη ταλαιπωρία ασφαλισμένων αναπήρων


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: 5339/2-2-2012
Προς:
-Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη
-Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο
Θέμα: Απερίγραπτη ταλαιπωρία ασφαλισμένων αναπήρων
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας αντιμετωπίζει ο δύσμοιρος πολίτης, ανάπηρος ή πάσχων από χρόνια βαρύτατη νόσο, προκειμένου να εξασφαλίσει το κατά νόμο προνοιακό επίδομα. Τρανό παράδειγμα εκείνο ηλικιωμένης κυρία (τα στοιχεία της στη διάθεση των ερωτωμένων), πάσχουσας εδώ και πολλά χρόνια από Λύκο (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος – ΣΕΛ) που κάθε χρόνο (ή και κάθε δύο χρόνια) περνούσε από  Υγειονομική Επιτροπή προκειμένου να βεβαιωθεί η ασθένεια της και να εισπράξει το επίδομα της.
Τώρα όμως που υποτίθεται ότι όλα απλοποιούνται, πρέπει να συμπληρώσει και να καταθέσει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, να προσκομίσει αστυνομική ταυτότητα, βιβλιάριο ασθενείας, ΑΜΚΑ, παραπεμπτικό του φορέα ασφάλισης και τα απαραίτητα ιατρικά στοιχεία που περιλαμβάνουν αναλυτική ιατρική έκθεση του παραπέμποντος ιατρού, με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του, συνοδευόμενη από τα σχετικά εργαστηριακά δεδομένα. Προφανώς όμως αυτά δεν αρκούν: η αρμοδία υπάλληλος του ΙΚΑ υπέδειξε στην ασθενή να συγκεντρώσει από κάθε νοσοκομείο όπου έχει νοσηλευθεί όλα τα χρόνια το ιστορικό των εισαγωγών της (ιατρικούς φακέλλους, γνωματεύσεις κλπ). Και εδώ αρχίζει για την ηλικιωμένη και ασθενή κυρία άλλος ένας Γολγοθάς, προς δόξαν των νοσηρών εγκεφάλων που κατέστρωσαν τη νέα διαδικασία και των γραφειοκρατών που καλούνται να την υλοποιήσουν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητος:
1. Έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια άκρα οδηγούν δαιδαλώδης και πρόχειρα μελετημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν μεν ως στόχο να καταπολεμήσουν την απάτη στην είσπραξη επιδομάτων κλπ από μη δικαιούχους, καταλήγουν όμως να ταλαιπωρούν και βασανίζουν την μεγίστη πλειοψηφία των πράγματι αναπήρων/ασθενών;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αρθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση;
Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής
http://icorantis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.