Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ BHMA FM





«Έχω την αίσθηση ότι όλοι είχαν έρθει "περιχαρακωμένοι". Όλοι είχαν έρθει με "ντοσιέ". Εγώ όπως είδατε μπήκα ελεύθερα. Ο κ. Παπανδρέου ήρθε με μια διάθεση υποχωρήσεων προκειμένου να βρει στηρίγματα.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ήρθε "περιχαρακωμένος" σαν το ανέκδοτο με το "γρύλο". «Άϊ στο καλό και εσύ και ο γρύλλος σου». Ό, τι και να του έδιναν θα έλεγε όχι. Η κ. Παπαρήγα είχε πάρει μαζί της όλο τον Στάλιν. Και ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήρθε ως "Τζέϊμς Ντιν", "επαναστάτης χωρίς αιτία"».
Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφορικά με το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM.

Ανάγκη η εθνική συνεννόηση
Αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι σήμερα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή πρέπει συνεννοηθούμε παραμερίζοντας “καπρίτσια”. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ άγρια. Έχουμε μια ιδιότυπη επελαύνουσα δικτατορία των “δανειστών μας”. Και αν δεν μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική αντίσταση απέναντι τους, πιστεύω ότι θα μας “τσαλακώσουν”. Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Και όσο δεν μας βλέπουν “μονομπλόκ”, ενωμένους απέναντί τους, τόσο θα μας επιβάλουν ολοένα και πιο σκληρούς όρους.
 Όπως αυτό που έρχεται αυτές τις μέρες και το οποίο έπρεπε να μας ανησυχεί σφόδρα. Έρχεται ο “ενεχυροδανειστής”.
Το θέμα είναι ότι θα πάρουν το ενέχυρο. Kαι εμείς ως ιδιοκτήτες δεν θα έχουμε καμία επιρροή επάνω στο “ενέχυρο”. Και ποιος θα είναι ο “ενεχυροδανειστής”; Θα είναι ”φορέας”; Θα είναι η Κεντρική Τράπεζα τουλάχιστον της Ευρώπης; Ή θα είναι κάποιος ιδιώτης; Μήπως έρθει κανένας κ. Σόρρος και θα λέει αυτό είναι δικό μου, το άλλο είναι δικό μου; Και εκεί δεν υπάρχει μια κυβέρνηση ουσίας για να αντισταθεί. Και γι΄ αυτό φωνάζω και λέω: “Όλοι μαζί να γίνει ένα πολύ δυνατό «μονoμπλόκ», και να πάμε να κρατήσουμε όσα μπορούμε να κρατήσουμε με αυτή την κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα”. Bεβαίως, έχoυμε οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση με την ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων που μας κυβέρνησαν..

Ξεπέρασε τα όρια η κυβέρνηση
Η Ευρώπη έχει κατανοήσει πλέον ότι τα όριά της τα έχει ξεπεράσει η κυβέρνηση. Είναι σαν εκείνο τον αθλητή που ξέρεις ότι μπορεί να κάνει 10,6 - 10,5 δευτερόλεπτα. Δεν μπορεί όμως να κάνει 9,7. Τώρα η ταχύτητα είναι 9,6 για παγκόσμιο ρεκόρ. Η Ευρώπη έχει καταλάβει. Πιστεύω λοιπόν, ότι αν έρθει κάτι πιο ισχυρό, κάτι πιο δυνατό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ο κ. Σαμαράς είχε μείνει “εγκλωβισμένος” στο Ζάππειο 2. Tο είπε δέκα φορές. Εγώ του είπα: “Αντώνη, καταρχήν με το Ζάππειο συμφωνώ. Γιατί το 50% των ιδεών μου τις πήρες και τις έκανες πρότασή σου. Συμφωνούμε όλοι. Και δεν υπάρχει εδώ μέσα κανείς από τους 5 που να θέλει υψηλή φορολογία. Αυτό το πράγμα μην το πας στην Τρόικα γιατί δεν έχεις και το δρόμο να το πας. Πήγαινε το στο Λαϊκό κόμμα του οποίου είσαι μέλος για να το επεξεργαστεί. Κι αν μέσα στο Λαϊκό κόμμα ανάψει το πράσινο φως, μετά βαΐων και κλάδων, το υιοθετούμε”.
Εάν όμως το Λαϊκό κόμμα του οποίου είσαι μέλος εσύ, σου πει ότι “αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να τα δεχτούν”, τότε γιατί πράγμα μιλάμε; Μιλάμε για μια αναμέτρηση να βγάλουμε τα σπαθιά με την Τρόικα;
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα είμαστε οι νικητές από μια τέτοια αναμέτρηση.. Η μεγαλύτερη «αιματοχυσία» θα είναι δική μας. Δεν μπορώ να το καταλάβω πως το σκέφτεται και τι θέλει. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να είναι εμπόδιο η φορολογία. «Έλα μέσα να δούμε». Είναι μια σειρά μέτρων τα οποία πρέπει να λάβουμε. Και σαφώς σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η φορολογία. Και το ενδεικτικό το οποίο το συζήτησα παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το εξής. “Μιλάμε για μείωση της φορολογίας. Ωραία. Εάν εφαρμοστεί σήμερα, το ψηφίσουμε σήμερα στη Βουλή, η φορολογική χρονιά τελειώνει 31/ 12. Η υποβολή της δηλώσεως θα γίνει του χρόνου τέτοια εποχή. Και η είσπραξη θα αρχίσει την Οκτώβριο. Λέω να μου πεις κ. Σαμαρά, “το κενό αυτό των 18 μηνών με τι θα το γεμίσουμε”; Πρέπει να ξέρουμε ότι αφαιρούμε αυτά.
Σαφέστατα πρέπει για να γίνουν επενδύσεις, αλλά πρέπει να μου πεις πως θα περάσω το μεσοδιάστημα αυτό.
Δεν υπήρχαν απαντήσεις σε αυτά τα πράγματα. Και ακριβώς εκεί του έλεγα διαρκώς: «έλα μαζί».
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι πρέπει να ...«διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση». Και τη ρώτησα. Όπως η Σοβιετική; Δεν νομίζω να το ευχαριστήθηκε. Και εν συνεχεία είπε κάποια πράγματα τα οποία εγώ δεν μπορώ να τα κατανοήσω. Δηλαδή, ότι πρέπει να απαγορευθεί η ιδιωτική περιουσία και άλλα τέτοια πράγματα.

Ο καθένας με ένα "ποίημα"
Αν δοθούν τα πρακτικά στην δημοσιότητα νομίζω πως θα συγκλονιστεί ο λαός πολύ για το τι ακούστηκε εκεί μέσα στις 3,5 περίπου ώρες, με την “περιχαράκωση”. Ο καθένας πήγε να πει το “ποίημα” του. Δεν άκουγε τον άλλον. Δηλαδή, δεν υπήρχε διάθεση συνεννόησης, να ακούσει προτάσεις. Δεν υπήρξε αυτή η διάθεση.
Ήταν ένας Γιώργος που έλεγε: «Εδώ η κατάσταση δεν πηγαίνει, ελάτε να βοηθήσετε». Και όλοι οι άλλοι που του έλεγαν «όχι». Ακούστηκαν αστεία πράγματα δηλαδή.
Ο κ. Παπανδρέου είπε: «δώστε μου ονόματα τεχνοκρατών να αξιοποιήσω». Πολιτικά πρόσωπα. Το “άνοιξε το παιχνίδι” πολύ. Κατά την δική μου εκτίμηση, την οποία απεκόμισα την Τρίτη στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση μας, ο κ. Παπανδρέου ήταν έτοιμος να δώσει ακόμη και την θέση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, θέση η οποία είναι πάνω από τον Αντιπρόεδρο στον κ. Σαμαρά, καθώς και τα οικονομικά υπουργεία. Φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε. Φάνηκε εκ των υστέρων, στην δήλωση που έκανε στις 8:30 το βράδυ, που είπε: “ θέλω και ανθρώπους μέσα στην κυβέρνηση”.
Πιστεύω πως ο κ. Παπανδρέου έχει συνειδητοποιήσει ότι το πράγμα δεν «ανεβαίνει, δεν τραβάει». Έχει ένα “όχημα” που δεν μπορεί να ανέβει αυτή την “ανηφόρα”. Χρειάζεται να βάλεις κάτι μέσα στην «μηχανή» για να μπορέσεις να ανέβεις επάνω.
Το Πολιτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να ήταν “μπλόφα”. Το τι λέει ο κάθε υπουργός, ίσως να ήταν και μέσα στην διάσταση της κάθε πιέσεως.
Πράγματι, τα λεφτά για την καταβολή της 5ης δόσης ξεκαθαρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ. Δεν είχαν ξεκαθαριστεί και ξεκαθαρίστηκαν με επέμβαση του κ. Ομπάμα. Αυτός, ξεκάθαρα είναι υπέρ της στηρίξεως του κ. Παπανδρέου και της καταβολής της 5ης δόσης.
Τουναντίον, η Ευρώπη, πιστεύει ότι το “μέγεθος”, ο κ. Παπανδρέου, σήμερα δεν αρκεί. Ο κ. Ομπάμα λέει: “θα προχωρήσετε με τον Γιώργο Παπανδρέου”. Ο Υπουργός Οικονομικών λοιπόν της Αμερικής, σε μια τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Ολι Ρεν, αποφασίστηκε το ΔΝΤ, πίεσαν το ΔΝΤ, να συνηγορήσει πριν η Ευρώπη διασφαλίσει το 2ο πρόγραμμα του 2012-13.

Το νέο πολιτικό σκηνικό
Ο κ. Σαμαράς σκέφτεται ότι: “αφού τα λεφτά θα τα πάρουμε, αργά ή γρήγορα, πλαγίως θα τα πάρουμε, αφού εξασφαλίσει ο κ. Παπανδρέου το 2012-13, τότε «ορμάω» εγώ εν συνεχεία και ζητάω εκλογές μήπως γίνει η μεγάλη ανατροπή.
Αλλά, έχοντας εξασφαλίσει, με το κόστος που θα πάρει κάποιος άλλος, ότι αύριο δεν θα έχω αγωνίες”.
Όλα αυτά όμως για εμένα δεν είναι θεμιτά. Είναι αθέμιτα, είναι “Unfair”! Στη κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει ένας 2ος γύρος, στενός ή φαρδύς, για να μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε καταστάσεις και να υπάρξει μια συν - αντίληψη ότι «όλοι μαζί θα πάμε καλύτερα από μόνοι μας».
Εγώ αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι η Αριστερά έχει μια συγκεκριμένη δομή η οποία δεν αλλάζει.
 Ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και ενδεχομένως, αν θέλει και ο τρίτος, για να συμβάλλει.
Πρότεινα να συναντηθούμε στη Μουρούζη για τον λόγο ότι ήθελα να δώσω μια τονωτική ένεση στον κ. Σαμαρά. Ζήτησα να πάμε στην έδρα του κ. Σαμαρά. Να πάμε μέσα στο σπίτι του, να πάμε εκεί όπου θα είναι ο κ. Σαμαράς ο οικοδεσπότης. Και αντί να φέρει αντίρρηση ο Πρωθυπουργός της χώρας, έφερε αντίρρηση ο κ. Σαμαράς. Ίσως του είχε «τελειώσει ο καφές»!
Μου είπε: «Γιατί στην Μουρούζη;» και του απάντησα: «γιατί είναι μακριά το Καστρί». Στη συνέχεια μου λέει: «μην με πιέζεις σε παρακαλώ. Άφησε τα αυτά θα βγουν παραπολιτικά». Του απάντησα: «δεν σε πιέζω. Έκκληση σου κάνω. Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σου. Πάμε να βρούμε μια λύση».
Εάν είχε γίνει αυτή η συνάντηση στην Μουρούζη, θα ήταν πιστεύω αυτό μια “πολιτική κοσμογονία”. Κάτι θα είχε βγει.

Προέχει η πατρίδα πάνω από όλα
Εγώ είμαι έτοιμος να μην συμμετέχω σε καμιά κυβέρνηση, αν αυτό ενοχλεί, ή δυσκολεύει κάποιον. Δεν με ενδιαφέρει το αξίωμα. Εμένα με ενδιαφέρει να προχωρήσει η Ελλάδα. Δεν είναι ανάγκη να είναι μέσα η φυσική παρουσία του Καρατζαφέρη, εάν κάποιοι φοβούνται- εν τοις πράγμασι-, ότι ο Καρατζαφέρης θα μπορέσει να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Δεν είναι το ζήτημα το να πάρω εγώ μια καρέκλα ή μια πολυθρόνα. Το θέμα είναι να μπουν σε μια συνεννόηση αυτοί οι δύο.

Βάζουμε τις σωστές προτεραιότητες
Δεν νομίζω ότι, υπάρχει ένας που δεν είναι πατριώτης. Από εκεί και πέρα, είναι σε τι σειρά βάζεις την προτεραιότητα.
 Άλλος βάζει πρώτα το δικό του ιδιοτελές οικονομικό κίνητρο. Άλλος βάζει την οικογένεια, άλλος βάζει το όνομα κ.τ.λ.. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που λένε «πρώτα είναι η πατρίδα και μετά όλα τα άλλα». Ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Δεν νομίζω ότι ο άλλος που πιστεύει σε κάποια άλλη σειρά πραγμάτων ότι δεν είναι και αυτός πατριώτης. Αλλά, ουδέποτε θα διανοούμουν να “ρίξω” την κυβέρνηση που με είχε αναδείξει.

Ανάγκη για μια Εθνική Επιστράτευση
Άλλη ήταν η συναίνεση που έγινε επί Ζολώτα στο παρελθόν. Αυτή η πρόσφατη συναίνεση έγινε για να βρεθούν οι μισθοί και οι συντάξεις της 15ης Ιανουαρίου. Μιλώ για μια Εθνική Επιστράτευση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και αν είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά, θα μπορέσουμε ευκολότερα να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται. Μόνος του δεν μπορεί ο κ. Παπανδρέου.
Και αν αποφασίσει αύριο ο κ. Παπανδρέου να φύγει, όπως ο κ. Καραμανλής, δεν νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς με την δομή που έχει και τα “δείγματα γραφής” που έχει δείξει, ότι θα μπορέσει να διεκπεραιώσει την όλη υπόθεση. Και λέω "σ΄ αυτή τη περίοδο και μέχρι την Συνταγματική ημερομηνία των εκλογών, πάμε να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα. Και μετά ο καθένας στο κόμμα του και εκλογές”.
Το κίνημα των αγανακτισμένων
Εφόσον δεν μπορέσαμε να τα βρούμε τώρα, βλέπω εκλογές πολύ σύντομα. Αυτός ο κόσμος που βγαίνει στους δρόμους με αναμελιά, αγνότητα - ο καθένας για δικό του λόγο- αύριο δεν θα είναι έτσι. Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να έχει την τύχη του κ. Μουμπάρακ. Μπορεί ακόμα στις εκδηλώσεις αυτές, να “παρεισφρήσουν” διάφοροι προβοκάτορες και να έχουμε “περίεργες εξελίξεις”.
Με την κίνηση αυτή της αγανάκτησης και των διαμαρτυριών ο κόσμος “μουντζώνει” την Βουλή. Όμως, χωρίς να το καταλαβαίνουν “μουντζώνουν” τον Kοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.
Ανοίγουν έτσι τη “όρεξη” για περίεργα πράγματα, και άθελα τους “στρώνουν χαλί”.
Φοβάμαι πως αν μπουν εκεί κάποιοι προβοκάτορες -που μπορεί εύκολα να συμβεί- τότε θα έχουμε περίεργες εξελίξεις. Δεν με φοβίζει το κίνημα που είναι μια δίκαιη αγανάκτηση, αλλά ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κίνημα για να πετύχουν τους σκοπούς του σε βάρος της Δημοκρατίας και του ιδίου φρονήματος του λαού.
Το 1973 που συνοδευόταν με όλη την αγνότητα των νεανικών μας χρόνων, μπήκαν μέσα οι προβοκάτορες, έκαναν ότι έκαναν, με συνέπεια να βγει μετά ο Ιωαννίδης και ότι χειρότερο ακολούθησε μετά στην Ελλάδα. Αν η αγανάκτηση γίνει οργή μετά θα είναι αργά.

Για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Είπα στον κ. Παπανδρέου ότι δεν συζητώ καν το θέμα της συναίνεσης με αυτήν την κυβέρνηση την οποία θεωρώ ανεπαρκή. Άρα, δεν συζητώ τίποτα. Του είπα πως αν αυτό έρθει στη Βουλή θα το καταψηφίσω.
Εγώ πέρυσι έδωσα μια ευκαιρία στην Ελλάδα, στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου -που θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε άλλος- αλλά δεν το διεκπεραίωσε σωστά. Αντί για δύο βήματα μπροστά, πήγαμε δύο βήματα πίσω. Και έτσι με έπεισε ότι αυτός και η ομάδα του, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν την κατάσταση.

Για το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ
Δεν πήγα στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ για να μην φέρω σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη και την σύζυγο του κ. Μαρίκα. Δεν ήθελα να τον φέρω στη δύσκολη θέση να μην ξέρει ποιόν να προτιμήσει από τα παιδιά του: Το “φυσικό”, ή το “πολιτικό” του παιδί. Είχα προσκληθεί να παραβρεθώ στο συνέδριο. Παραβρέθηκε σε αυτό, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου κ. Αϊβαλιώτης.
Όταν κανείς μιλάει με τον κ. Μητσοτάκη κερδίζει σε ιδέες τουλάχιστον. Δεν έχω κόψει επαφή μαζί του. Θέλω να μιλάω με όλους. “Κάποιοι” δεν θέλουν να μιλούν μαζί μου.

Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ
Έχω ακούσει να με κατηγορούν στο παρελθόν για διάφορα πράγματα, καθώς και για “ακραίες” θέσεις. Και σήμερα πάλι η θέση την οποία υποστηρίζω είναι υπέρ της συνθέσεως. Υποστηρίζω αυτή την θέση μου. Φανταστείτε να ήμουν και ακραίος.
Υποστηρίζω ακόμη και τώρα τις θέσεις μου για το μεταναστευτικό. Απλώς, τώρα αυτές τις θέσεις τις υποστηρίζουν πλέον όλοι. Η θέση μας για το επίμαχο και δύσκολο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι η «ποσόστωση». Να δούμε και να αποφασίσουμε πόσους μετανάστες μπορεί να υποστηρίξει η Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η πρόταση μας είναι στο πρότυπο άλλων χωρών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.λπ. Να αποφασίσουμε ένα όριο μετανάστευσης πχ. 2,5-3%. Αυτό μπορεί να αποφασιστεί βάσει μια σειράς κινήτρων, κριτηρίων και “φίλτρων”. Όπως για παράδειγμα, αυτός που έχει οικογένεια εδώ, έχει αποκτήσει κάποια ακίνητη περιουσία κ.λπ. Το σίγουρο είναι ότι η Ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχει τα περίπου 2 εκατομμύρια που υπάρχουν στη χώρα μας. Έχουμε περίπου μια διαρροή 12 δισ. ευρώ συνάλλαγμα που στέλνουν πίσω στις πατρίδες τους. Όταν έχουμε τέτοιες διαρροές, ακόμη και να επιδοθούμε στο παραεμπόριο, δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μας. Να δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που το προκάλεσε. Να κρατήσουμε το ποσοστό λαθρομεταναστών που θα αποφασίσουμε, να φύγουν οι υπόλοιποι και να βοηθήσει και η ΕΕ, ή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Είμαι έτοιμος να εισηγηθώ δασμούς 15% στις εισαγωγές για όσο χρονικό διάστημα κρατά η κρίση. Ό, τι σήμερα φοράμε ή καταναλώνουμε είναι ξένο. Δεν παράγουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Εάν δεν βρούμε τις «διαρροές» και να τις καλύψουμε και να τις κλείσουμε, δεν θα μπορέσουμε επιβιώσουμε.
Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που έχω σαν σκέψη στην παρουσίαση του δικού μας προγράμματος, το δικό μας “Ζάππειο”, θα το πραγματοποιήσουμε «Γουδί»...
Ο ΛΑ.Ο.Σ. είμαστε το μόνο κόμμα που πραγματοποιήσαμε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας, πριν παραστούμε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Έχουμε δυσκολία στο να αποφασίσουμε που θα “κατατάξουμε” στο ΛΑ.Ο.Σ τους πολλούς νέους που προσέρχονται σε μας από τους διάφορους άλλους χώρους όπως η Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Έρχονται σε μας ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι ήσαν αρθογράφοι σε μεγάλα “αριστερά” φύλλα. Είναι και αυτοί μέσα στο κόμμα μας.

Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Σαμαρά κάτω από το ποσοστό του ΦΠΑ. Σαφώς δείχνουν τον κ. Σαμαρά σαν πρώτη δύναμη, γιατί ό άλλος - ο κ. Παπανδρέου- έπαψε να “τρέχει”. Έπαψε να “περπατάει”. Ο κ. Σαμαράς που πηγαίνει και προχωρά με οποιοδήποτε αργό ρυθμό, είναι μπροστά.
Θα ήθελα να ξαναδώ τα μεγάλα κόμματα να κατέχουν τα ποσοστά που τα είχαμε συνηθίσει, τo 38% και 40%. Αυτά τα ποσοστά “πέταξαν” τώρα. Τώρα πλέον ο λαός έχει ξυπνήσει και έχει συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε αυτή την δεινή κατάσταση, επειδή τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια.
Πέτυχα αυτό το οποίο δεν κατόρθωσε να πετύχει κανένας πριν. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν το επέτυχε ούτε ο Μαρκεζίνης, ούτε ο Στεφανόπουλος ο μεγάλος, ούτε ο κ. Κ. Στεφανόπουλος, ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Τσοβόλας, ούτε ο. Αβραμόπουλος. Κανείς δεν το κατόρθωσε.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας
Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να δείξει μια μεγαλοσύνη. Αλλά, από την εκκίνηση της πολιτικής του ζωής, έδειξε ότι σκέφτεται πιο πολύ τον εαυτό του από την πατρίδα. Έριξε κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος νομίζω είναι αδίστακτος. Αυτό το “έργο”, να ρίχνει κάποιος κυβέρνηση και μετά να γίνεται αρχηγός του κόμματος, το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στην ιστορία. Αλλά δεν έχουμε δει κανέναν από αυτούς που το έχουν πράξει, να έχουν καλή κατάληξη.
Έχω ένα σύνθημα, μια αντίληψη και φιλοσοφία ότι εάν κάποιος, κάποια στιγμή, προδώσει κάτι, αυτό δεν μπορεί να το αναιρέσει ποτέ στην ζωή του. Να το ξεκαθαρίσουμε. Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα προδίδοντας τον κόσμο της ΝΔ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό το παραβλέπεις, κάνεις ότι δεν το βλέπεις. Όμως, το 1995 έδωσε το “φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση του αείμνηστου Α. Παπανδρέου ψηφίζοντας την υποψηφιότητα του κ. Στεφανόπουλου. Είναι σίγουρο ότι θα είχαμε κερδίσει τις εκλογές, αν είχαμε πάει τότε.
Θα είχαμε γλυτώσει μια 10ετία επικυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνει το ίδιο. Δηλαδή, αυτό το οποίο έγινε προχθές ήταν μια ευκαιρία να απολέσει την εξουσία ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει μεγαλείο. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Και αυτό φαίνεται, και φάνηκε. Μακάρι να είχε μεγαλείο. Θα ήθελα να έχει μεγαλείο για να μπορούσε να συζητήσει. Αδυνατεί να συζητήσει. Δεν μπορεί να συζητήσει. Και δεν μπορεί να συζητήσει με τους δικούς του ανθρώπους. Από πότε έχει να συζητήσει με τους Αντιπροέδρους του; Θυμάστε κάποια ανακοίνωση του κόμματος του ότι είχε κάποια συνεργασία με τους Αντιπροέδρους του;
Αν θέλει να δει που βρίσκεται πραγματικά σήμερα ο κ. Σαμαράς, να βάλει “κάλπη και παραβάν” τώρα το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για να δούμε πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ της θέσης που ανέπτυξε. Να δούμε πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν. Είναι θέμα αν ψηφίσει το 1/3. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές του που διαφωνούν με αυτή την θέση του. Ας βάλει μια κάλπη για να δει.
Οι δύο Αντιπρόεδροι του, θεσμικά Όργανα του κόμματος του, συμφωνούν με την πολιτική αυτή; Περιμένω μια δήλωση τους εδώ στο ραδιόφωνο σας ότι «συμφωνούμε με ό, τι είπε ο πρόεδρος μας». Δεν άκουσα ούτε τον κ. Δήμα, ούτε τον κ. Αβραμόπουλο να το λέει αυτό. Δεν άκουσα κανένα από τους γνωστούς, σοβαρούς, ισχυρούς βουλευτές να το λένε αυτό. Εκτός, από αυτούς τους βουλευτές οι οποίοι πλαισιώνουν πάντα τον αρχηγό τους. Μιλάμε για σοβαρότατα θέματα ουσίας. Μιλάμε αν θα υπάρξει Ελλάδα. Δεν είναι θέμα αν θα υπάρξει ένα κόμμα.
Ούτε το θέμα είναι αν θα πάρω εγώ ή κάποιος άλλος καλλίτερο ποσοστό. Το θέμα είναι: “Η Ελλάδα σώζεται”;
Η Ελλάδα σώζεται σήμερα μόνο αν μπορούν να “στοιχηθούν” όλες οι υγιείς δυνάμεις προς μια κατεύθυνση. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Λέω και στον κ. Παπανδρέου σήμερα:” Ότι εγώ με έναν δεν πάω. Εάν θέλουν να πάμε όλοι μαζί. Όσο υπάρχει Ελλάδα. Γιατί πολύ φοβούμαι πως αν το πράγμα “τραβήξει” πάρα πολύ δεν θα έχουμε Ελλάδα. Δεν θα έχουμε “αντικείμενο”. Και στον κ. Σαμαρά το ίδιο πράγμα λέω. “Μόνος μου δεν έρχομαι. Με άλλον έρχομαι”. Η ουσία είναι να κάνουμε ένα δυνατό “μονομπλόκ”, ένα ενιαίο “Σώμα”. Εάν θα είναι μπροστά ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς, εμένα λίγο με ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Παπανδρέου. Εάν ήταν ο κ. Σαμαράς πάλι το ίδιο θα έλεγα.

Για τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη
Η έννοια «μπροστάντζα» που είχα δώσει τότε για τον κ. Μεϊμαράκη, είναι ότι «προέτρεχε των αρχηγών του», και στη μια, και στην άλλη περίπτωση.
Εάν κάποιος άλλος την εξέλαβε αυτή τη φράση διαφορετικά, είναι θέμα για το τι έχει ο καθένας στο μυαλό του. Ο κ. Μεϊμαράκης οργίστηκε. Πρέπει να ομολογήσω ότι ακόμα δεν ξέρω το γιατί. Εγώ είπα στη Βουλή κατά λέξη: “Ότι όλη την παραγγελία του Εισαγγελέα να τη βάλουμε στο ίδιο «καζάνι». Όχι να βγάζουμε τον έναν εδώ και τον άλλον εκεί”. Αυτό ζήτησα και αυτό είπα.
Το θέμα είναι ότι έχουμε μια παραγγελία από τον Eισαγγελέα η οποία λέει: “εξετάστε τον κ. Τσοχατζόπουλο, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και τους εποπτεύοντες υπουργούς”. Aυτό είπα στη Βουλή. Εκείνος αντέδρασε. Δεν έχω καταλάβει ακόμα το γιατί. Και ούτε έχω καμία όρεξη να τον μπλέξω στην τρέχουσα πολιτική διαδικασία. Όμως, έχω μια παρατήρηση να κάνω. Ότι ο κ. Βενιζέλος ο οποίος εισηγήθηκε να υπάρξει η Προανακριτική Επιτροπή και η Εξεταστική Επιτροπή, η μεν Προανακριτική ολοκληρώνει τις εργασίες της αυτή την εβδομάδα, η δε Εξεταστική δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Η εξεταστική δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Η Εξεταστική θα ψάξει τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Σημίτη, τον κ. Χρυσοχοίδη, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Γ. Παπαντωνίου, τον κ. Σπηλιωτόπουλο και τον κ. Μειμαράκη.
Προανακριτική έγινε μόνο για τον κ. Τσοχατζόπουλο. Η παραγγελία του Εισαγγελέα είναι σαφής. Μιλάει για 15 άτομα. Αν αυτοί μεταξύ τους “συμφώνησαν” να ξεχασθεί, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο καταγράφεται. Αυτό δεν το αναδεικνύω γιατί έχει σοβαρότερα προβλήματα η πατρίδα. Όμως, δεν παύει να είναι μια "κουτσουλιά" στην Δημοκρατία.
Έχω ζητήσει 10 φορές από τον κ. Παπανδρέου να γίνει η Εξεταστική για την οικονομία και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Είχε δεσμευθεί να την κάνει. Είμαι αυτός που πίεσε να ξεκινήσει η διαδικασία με την Siemens. Πρέπει να πιάνουμε αυτούς που "λαδώθηκαν" και να γίνονται γνωστοί στον κόσμο. Αλλά, αναρωτιέμαι αν αυτό είναι τώρα η πρώτη προτεραιότητα.

Για τον κ. Βορίδη
Ο κ. Βορίδης είναι έξυπνος για να "παίξει" με την ΝΔ. Δεν τα είχαμε ποτέ "χαλασμένα" για να τα βρούμε τώρα. Όπως όλοι όταν ξεκινούσαμε την πολιτική μας ζωή, είχαμε τις μικρο- εσωτερικές μας παρορμήσεις. Γιατί να μην της έχει και ο Μ. Βορίδης; Ο κ. Βορίδης είναι ο Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ορισμένος από τον Πρόεδρο του κόμματος.
Δεν θα έβαζα ποτέ σε τέτοια θέση κάποιον που δεν εμπιστεύομαι. Για την εποχή που ο κ. Βορίδης ήταν Γ.Γ της ΕΠΕΝ λέω πως "για αυτή την εποχή έπαινος δεν υπάρχει".

Για την μείωση των Βουλευτών
Ο μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και η κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων είναι απολύτως σωστές προτάσεις. Έχω επιστρέψει το αυτοκίνητο μου από τότε που άρχισε η κρίση, όπως και κάποιοι βουλευτές μου. Έχω ζητήσει μείωση της κρατικής χορηγίας των κομμάτων κατά 50%, και μείωση των μισθών των βουλευτών 50%. Έχω επιστρέψει 1 εκατ. στο Δημόσιο, παρότι είμαι το πιο «μικρό και φτωχό κόμμα».

Η πρόταση μου για τους Δημόσιους υπαλλήλους
Σαφέστατα η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους απ΄ αυτούς που πρέπει, λόγω των πελατειακών σχέσεων.
Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει με 400.000 ανθρώπους (όσους έχει Βέλγιο και Ολλανδία μαζί), και όχι με 1 εκατ. που είναι τώρα. Όμως τώρα, με αυτή την οικονομική κρίση, αν διώξουμε 150.000 ανθρώπους, εκτός από το ότι θα αφήσει στο δρόμο οικογένειες με ότι συνεπάγεται αυτό, σημαίνει και 300.000 λιγότερους καταναλωτές. Αν γίνει αυτό θα κλείσουν τα μαγαζιά και θα αυξηθεί κι άλλο η ανεργία. Θα μειωθεί το ΑΕΠ και δεν θα έχουμε έσοδα.
Η πρόταση μου είναι η εξής: Το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται 400.000 δημόσιους υπαλλήλους για να λειτουργήσει. Τους υπόλοιπους μπορώ να τους χρησιμοποιήσω ως «δωρεάν προσωπικό» σε επιχειρήσεις που θα κάνουν εξαγωγές.
Ο επιχειρηματίας θα πληρώνει μόνο τα ασφάλιστρά τους. Έτσι, λόγω της δωρεάν παροχής εργασίας θα μπορεί το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλες χώρες φθηνού εργατικού κόστους όπως η Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία.
Έτσι με την αύξηση των εξαγωγών, θα μπορέσω να φέρω λεφτά μέσα στην πατρίδα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.