Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Αγριο ψαλίδισμα και στα επιδόματα των στρατιωτικών


Νέα Στη μέγγενη της εξοικονόμησης των δημοσιονομικών δαπανών της χώρας μπαίνουν και τα επιδόματα των στρατιωτικών και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το «ψαλίδισμα» αναμένεται να είναι μεγάλο…
Μέχρι πρόσφατα πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να κοπούν όλα και να μείνει σε ισχύ μόνο το επίδομα επικινδυνότητας, το οποίο θα δίδεται από δω και πέρα μόνο σε εκείνους που πραγματικά το αξίζουν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα στερηθούν και το επίδομα αυτό, όσοι απολαμβάνουν την άνεση του γραφείου. Η αλήθεια είναι ότι συνολικές αποδοχές όπως διαμορφώνονται με τα επιδόματα αυξάνουν αρκετά τον βασικό μισθό του κάθε αξιωματικού. Γεγονός που επιτρέπει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να διάγουν μια αξιοπρεπή ζωή με την οικογένειά τους χωρίς όμως να έχουν και ιδιαίτερη άνεση. Σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τις συχνές μεταθέσεις που έχουν οι αξιωματικοί με ό,τι έξοδα συνεπάγεται αυτό σε μετακομίσεις και σε ενοίκια καθώς δεν επαρκούν τα στρατιωτικά οικήματα. Επίσης θα πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι οι συχνές μεταθέσεις δεν επιτρέπουν στη σύζυγο του στρατιωτικού να εργάζεται.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως έχει παρθεί η απόφαση να «ψαλιδιστούν» στο μέγιστο τα επιδόματα. Επίσης από τον Φεβρουάριο του 2011 θα έχουν μειωθεί αρκετά οι ανώτατοι αξιωματικοί.

Τα επιδόματα που εξετάζεται η κατάργησή τους είναι τα εξής:

* Επιχειρησιακής Ετοιμότητας
* Αυξημένης Ετοιμότητας
* Θέσεως ή αυξημένης ευθύνης
* Ειδικών Συνθηκών

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ

Το πτητικό επίδομα που δίδεται στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας του Στρατού και της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει ως έχει. Επίσης θα διατηρήσει και τη μικρή φορολόγησή του.
Πρόθεση είναι να καταργηθεί το επίδομα για τους πρώην πιλότους που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις και απλώς κάνουν τη λεγόμενη συντήρηση. Αν και αυτό έχει ιδιαιτερότητες καθώς είναι αναγκαίο να υπάρχει πάντα σε διαθεσιμότητα συγκεκριμένος αριθμός πιλότων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Το πτητικό επίδομα θα συνεχίσει να δίδεται και σε εκείνους που απαρτίζουν τα πληρώματα των μεταγωγικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων.

Το ίδιο καθεστώς (δηλαδή να δίδεται το επίδομα επικινδυνότητας) εξετάζεται να ισχύσει για τους αλεξιπτωτιστές, για τους αξιωματικούς που επανδρώνουν τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, τους ναρκαλιευτές και για τα πληρώματα υποβρυχίων. Και πάλι εδώ θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το ποιοι πραγματικά επανδρώνουν θέσεις που να δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα.
Υ.Γ

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 59 ευρώ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 88 ευρώ
ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 59 ευρώ
ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ 71 ευρώ


Αυτά είναι τα εξωφρενικά επιδόματα που παίρνει ο εν ενεργεία Αξιωματικός. Στα παραπάνω προστίθενται και τα ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ που λαμβάνει (158 ευρώ μηνιαίως), με τα οποία προσπαθεί η ηγεσία να ανταμείψει τις ώρες πέραν του ωραρίου που πρέπει να εργαζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.