Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Kαμμία αναφορά για τους αμερικανικής υπηκοότητας εμπρηστές της Συναγωγής Χανίων δεν περιέχει η φετινή έκθεση του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2009 ώς τον Ιούλιο του 2010. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το Σύνταγμα και η κυβέρνηση σέβονται εν γένει τις θρησκευτικές ελευθερίες ενώ αναγνωρίζονται ως θετικά τα βήματα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για διαθρησκειακό διάλογο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε επεισόδια κατά μουσουλμάνων που σημειώθηκαν στην ελληνική επικράτεια, όπως εμπρηστική επίθεση κατά τεμένους στους Τοξότες Ξάνθης αλλά και στη διαδήλωση περίπου χιλίων μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα μετά τη δήθεν «βεβήλωση του Κορανίου από αστυνομικό» το Μάιο του 2009 και δεν μιλάει για την προβοκάτσια του κλέφτη μουσουλμάνου όπως αποδείχτηκε. Γίνεται επίσης αναφορά σε περιστατικά και έκφραση αντισημιτισμού, στον Τύπο και την κοινωνία, θετικά όμως προβάλλεται η αποκάλυψη Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ισλαμικό τέμενος και κοιμητήριο για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στο μέρος που αναφέρεται στο Πατριαρχείο, η έκθεση σημειώνει ότι η μη άρση της προϋπόθεσης τουρκικής υπηκοότητας για συμμετοχή στην Ιερά Σύνοδο απειλεί την ίδια την επιβίωση του Πατριαρχείου λόγω του μικρού αριθμού μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Τέλος, σημειώνεται ότι αναμένεται η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Πατριαρχείο, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικό δημοσίευμα: Εμπλοκή ξένων υπηρεσιών στον εμπρησμό της συναγωγής Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.