Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Τουρκική πρόταση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», τόνισε τα εξής:
Κατά την εισαγωγή του στο θέμα, ο κ. Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επεσήμανε τα εξής:
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.): «Να καταθέσω αρχικά τη λύπη μου και τον προβληματισμό μου γιατί σήμερα μία ιστορική εφημερίδα κλείνει την ημερήσια έκδοσή της. Να προβληματιστούμε και να πάρετε πρωτοβουλίες για τη φθίνουσα πορεία των εφημερίδων, για το τι συνεπάγεται το γεγονός και πού μπορεί να οδηγήσει.
Έρχομαι στο θέμα της ερώτησής μου. Εδώ υπάρχει μία σειρά γεγονότων: Ο κ. Νταβούτογλου σε συνέντευξή του σε μεγάλη τουρκική εφημερίδα αναφέρθηκε σε μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο με την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες, μάλιστα, όπως είπε "πάνε καλά". Ο κ. Μπαγίς, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ μίλησε για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και μάλιστα είπε επί λέξει "στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών". Είπε επίσης πως "Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό! Τώρα είμαστε δύο και ήδη χορεύουμε". Ένας δημοσιογράφος, όχι από αυτούς που μονολεκτικά αποκαλούνται "περιθωριακοί", αλλά ένας δημοσιογράφο με μία ιστορία 50 ετών, κάνει μία σειρά εκπομπών για το πετρέλαιο στο Αιγαίο, καλώντας επιστήμονες και αξιωματικούς. Προχθές, άλλωστε, εδώ στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς προϊδέασε για μία σειρά δυσάρεστων πραγμάτων που μας θέτουν σε δυσάρεστη αναμονή.
Και σας ερωτώ, σας καλώ εδώ μέσα στην Αίθουσα, κ. Πρωθυπουργέ, να μας ενημερώσετε εάν υπάρχει μυστική διπλωματία και μυστικές συνομιλίες. Ποιο είναι το συμπέρασμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον κ. Αποστολίδη; Υπάρχουν διαρροές λένε ότι έχουμε αποδεχτεί την "αρχή της χτένας" στα χωρικά ύδατα.... Θα ενημερώσετε τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρίσκονται τα πράγματα;
Μετά την μεσολαβήσασα απάντηση του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Καρατζαφέρης τοποθετήθηκε ως εξής:
κ. Πρωθυπουργέ, καταθέσατε μία σειρά λόγων (σ.σ. casus belli, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, μη συμμόρφωση με το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, εκκρεμότητα στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας), για τους οποίους δε μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, ήρεμοι και ασφαλείς με την Τουρκία.
κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι αντιφατικό, όταν μία χώρα απειλεί με πόλεμο, με το casus belli, μία άλλη χώρα και δη ευρωπαϊκή, όταν μία χώρα κατέχει το 38% άλλης χώρας, εμείς να συζητάμε για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.; Εάν απειλούσε με πόλεμο τη Γερμανία, αυτή θα το συζητούσε; Η Ιταλία, η Ολλανδία, θα το συζητούσαν; Εμείς γιατί το συζητάμε; Εσείς προσπαθείτε να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη, όμως, αυτοί δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.
Και σας ερωτώ, κ. Πρωθυπουργέ, σήμερα, το Νοέμβριο του 2010, παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας για τα 12 ν.μ.; Αυτοί θέτουν ζήτημα ευθέως πως υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για τη "χτένα" στα χωρικά ύδατα, αλλού 6 ν.μ, αλλού 9 ν.μ, αλλού 12 ν.μ, κ.ο.κ. Είναι ευθύνη της κυβερνήσεως να διευκρινίσει πού βρίσκονται τα πράγματα.
Είναι, επίσης, μία σειρά πραγμάτων που μένουν στο κενό με την Τουρκία. Έρχονται και ζητούν ομόλογη σχέση, δηλαδή, για να σκεφτούν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τη Σχολή της Χάλκης, να κάνουμε εμείς μία σειρά από υποχωρήσεις.
Οι πολλές προσκλήσεις, τα "πήγαινε-έλα" δεν λένε τίποτα εάν η Τουρκία ανοίγει συνέχεια καινούρια θέματα. Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά την καλή γειτονία με την Ελλάδα, ας ξεκινήσουμε από τη "μηδενική θέση" που υπήρχε την επομένη της συμφωνίας του Βενιζέλου με τον Κεμάλ-Ατατούρκ. Τότε η Τουρκία δεν είχε εγείρει τόσα θέματα εις βάρος της Ελλάδας. Από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία ανοίγει συνεχώς θέματα εις βάρος της Ελλάδας και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, ούτε καν τα αυτονόητα.
Και μιλάω για το ψήφισμα της 24ης Νοεμβρίου του 1981 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει οι χώροι λατρείας να χρησιμοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο ανεγέρθησαν. Ζητήστε την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος του ΟΗΕ που λέει σαφώς η Αγ. Σοφία να γίνει πάλι χριστιανικός ναός. Η Ελλάδα λοιπόν αποποιείται όλων αυτών θέσεων που ευνοϊκώς διατυπώθηκαν υπέρ ημών στον ΟΗΕ.
Και επιτέλους πείτε μας, τι γνωρίζει η κυβέρνηση για το πετρέλαιο στο Αιγαίο; Πότε θα εγείρει θέμα ΑΟΖ που μόνο θετική έκβαση μπορεί να έχει για μας; Έχουμε εγκλωβιστεί στην έννοια της υφαλοκρηπίδας, που γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που έχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.