Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Financial Times: Το 2011 η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας

21/11/2010 - 08:22

Πηγή: Express.gr
Η «επικείμενη», όπως χαρακτηρίζεται, ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας προσδιορίζεται χρονικά στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο « The Greek debt drama would be better played sooner than later», δηλαδή το «ελληνικό δράμα χρέους θα είναι καλύτερα να παιχθεί μια ώρα αρχύτερα».

Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας John Dizard, «υπάρχει διαμάχη τραπεζιτών και δικηγόρων για την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα πρέπει να ανακοινωθεί η ελεγχόμενη πτώχευση (orderly default)». «Κάποιοι πιστεύουν ότι η σοκαριστική, δραματική ανακοίνωση και η έξαλλη δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι πιστεύουν πως το τρίτο τρίμηνο είναι καταλληλότερο», τονίζει ο συντάκτης και σημειώνει ότι «ένα γεγονός στο τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων, αλλά οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με τις ευρω-προσπάθειες και πιθανόν να επισπεύσουν τις εξελίξεις αφήνοντας το 3ο τρίμηνο του 2011 ελεύθερο για διακοπές. Έχοντας σχεδιάσει τις διακοπές μου για τον Αύγουστο, θα πάρω την ηθική απόφαση που είναι η καλύτερη για όλους, αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα και εγγράφοντας επενδυτικές ζημιές μια ώρα αρχύτερα».

Στο άρθρο των Financial Times προβλέπεται, πως το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ιρλανδίας, θα επανέλθει την εβδομάδα που έρχεται, με αποτέλεσμα να ξαναστραφεί η προσοχή στην Ελλάδα καθώς ταυτίζεται χρονικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων από την τρόικα. «Είναι ήδη κατανοητό πως οι στόχοι για τις δαπάνες και τα έσοδα του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά η επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί τον επόμενο μήνα, καθώς η προφανής ειλικρίνεια και οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις γίνονται δεκτές σαν να πρόκειται για πραγματική συμμόρφωση», τονίζει ο Τζον Ντίζαρντ, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρχει συστημική κρίση το Δεκέμβριο και πως η πραγματικότητα - δηλαδή η επικείμενη ελεγχόμενη πτώχευση - μπορεί να περιμένει. Για πόσο όμως;».

Όπως γράφει στο άρθρο του ο Ντίζαρντ, «Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους είναι πιο μακριά στο συλλογισμό τους σε σχέση με τους γραφειοκράτες της Ευρώπης και συνειδητοποιούν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τριετούς διαδικασίας προσαρμογής που συμφωνήθηκε με του Ευρωπαίους ηγέτες, θα αποτελούσε καταστροφή για τον ισολογισμό της Ελλάδας. Τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν αυτή την περίοδο αποπληρώνονται σε ένα μεγάλο μέρος με νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με αγορές υποτιμημένων τραπεζικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί. Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν Μαφιόζο τοκογλύφο για να αποπληρώσουν μια προκαταβολή που έχουν λάβει από τη γιαγιά τους!».

Όπως έγινε δημοσίως γνωστό από δικηγόρους που ειδικεύονται στη πτώχευση κρατών σαν τον Lee Buchheit της Cleary Gottlieb (τέως συνήγορος της Αργεντινής), «το 90% του ελληνικού χρέους υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς , οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα με νόμο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους αυτούς».
Έτσι, αν ένα μέρος, το 80 τοις εκατό ή το 90 τοις εκατό των κατόχων ελληνικών ομολόγων συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση για παράδειγμα στο μισό, οι υπόλοιποι κάτοχοι θα αναγκαστούν να αποδεχθούν τους ίδιους όρους. Το 30ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου είναι στα 50 σεντς του ευρώ και αποτελεί ένα καλό δείκτη για το πόσο αξίζουν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Αντίθετα, σημειώνει ο John Dizard , οι ελληνικές προκαταβολές δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθούν, γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αργεντινή που είχε εμπορικό πλεόνασμα κατά τη χρεωκοπία της το 2000-2001, θα συνεχίσει και μετά την πτώχευση να χρειάζεται χρηματοδότηση λόγω του ελλείμματος στο εμπορικό της ισοζύγιο. Αυτή η χρηματοδότηση δεν θα είναι διαθέσιμη αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αντισταθεί στο ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, χώρια της Γερμανίας και την Γαλλίας. Σκεφθείτε την περίπτωση της Ζιμπάμπουε.

Επίσης, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Whitney Debevoise, της Arnold & Porter από την Washington, «Υπάρχει κίνητρο για τη χώρα που θα κινηθεί πρώτη για να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, καθώς φαίνεται πως οι Γερμανοί και άλλοι “Βόρειοι” φορολογούμενοι δεν θα δεχθούν μια διόγκωση του Ευρωπαϊκού “κουμπαρά” διάσωσης. Μετά την Ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη στην διάσωση της Ιρλανδίας μπορεί να έχετε (εσείς οι ευρωπαίοι) σχέδια για την Πορτογαλία και ποιος ξέρει πότε θα χρειαστούν κεφάλαια οι ισπανικές τράπεζες (recapitalisation). Για αυτό λέω πως η ελληνική ελεγχόμενη πτώχευση θα συμβεί στα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Μετά το επόμενη επιθεώρηση από το ΔΝΤ. Πριν να νοικιάσω κατάλυμα για τις καλοκαιρινές μου διακοπές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.