Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Περικοπές στους Αστυνομικούς

της Ελίνας Γαληνού
Με τις διαπιστώσεις της τρόικα, κατά την οποία "η συγκέντρωση εσόδων δεν είναι διόλου ικανοποιητική", επιβάλλονται συνεχώς περικοπές εισοδημάτων χωρίς να σταθμίζονται εκ μέρους των υπευθύνων, οι πιθανές επιπτώσεις τους όχι μόνο στην Οικονομία, αλλά και
στην προστασία της κοινωνίας. Μέσα στα πλαίσια προσπάθειας "περιορισμού δημοσίων δαπανών", μπήκε στο στόχαστο και το νυκτερινό επίδομα των αστυνομικών. Αυτό σημαίνει ότι ο αστυνομικός ο οποίος εργάζεται συχνά χωρίς ωράριο επιτελώντας μια εργασία εξαιρετικά υπεύθυνη και επικίνδυνη, κρίνεται ότι δεν αξίζει να δικαιούται καμία ιδιαίτερη αμοιβή.

Ισως κάποιοι ισχυριστούν ότι η γενική τάση της κυβέρνησης ως προς τις περικοπές, είναι ν΄αποφεύγει τις διακρίσεις για να μην θεωρηθεί ότι αδικούνται κάποιες κατηγορίες εργαζομένων έναντι άλλων. Εδώ όμως πολλά μπορούν ν΄απαντηθούν, καθότι δεν είδαμε κανέναν υψηλά ιστάμενο, είτε υπουργό, είτε βουλευτή, είτε πρόεδρο οργανισμού να υφίσταται περικοπές στις αποδοχές του, για να ωφεληθούν τα χαμηλότερα στρώματα μισθωτών και συνταξιούχων. Ισως θα μας πούν βέβαια, ότι αυτές οι κατηγορίες "εργαζομένων", επιτελούν υψηλά καθήκοντα και κατέχουν θέσεις υψίστης ευθύνης...Οπότε τα αρθόα ψαλιδίσματα εισοδημάτων, ας επιβάλλονται στον λαό που ούτως ή άλλως, είναι δέσμιος του κράτους.


Εκτός από το γεγονός ότι τα ψαλιδίσματα των διακοσίων και τριακοσίων ευρώ, ήδη αποδεικνύουν την παντελή τους αναποτελεσματικότητα ως προς την ελάφρυνση των οικονομικών χρεών της χώρας μας, εντείνουν μέρα με τη μέρα την λαική αγανάκτηση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δήλωναν με την στάση τους ότι οι λαικές αντιδράσεις δεν τους απασχολούν, ενώ μόλις τις παραμονές των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, θυμήθηκαν να δείξουν μια στοιχειώδη ευαισθητοποίηση για την οικονομική συμπίεση του λαού.. Οταν όμως αποφάσισαν να περικόψουν τα νυχτερινά επιδόματα των αστυνομικών, δεν όφειλαν να σκεφτούν ότι αυτοί ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία υπηρεσιών μέσω της οποίας περνάει η προστασία και ευταξία της κοινωνίας που ήδη δοκιμάζεται αρκούντως αυτήν την περίοδο;


Οταν οι αστυνομικοί -που ήταν ήδη μια κακοπληρωμένη επαγγελματική τάξη σε σχέση με το είδος υπηρεσίας που προσφέρουν, υφίστανται τώρα και περικοπή του επιδόματος νυχτερινής εργασίας, δεν χρειάζεται φαντασία για να σκεφτούμε τα συναισθήματά τους. Φανταστείτε με πόσο καθηλωμένη διάθεση θα πηγαίνουν στις νυχτερινές τους βάρδιες, ενώ θα σκέφτονται ότι εκτίθενται σε απρόβλεπτους κινδύνους που μπορεί να τους στοιχίσουν και τη ζωή τους ακόμα. Φτάνει που ο αστυνομικός έχει αποθαρρυνθεί να μην σηκώνει όπλο για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα σαν αυτά που έχουν συμβεί κατά καιρούς και βρεί άσχημο μπελά. Τώρα του επιβάλλουν να εργάζεται νύχτες μεταξύ κακοποιών και ταραξιών για να προστατεύει την κοινωνία, με κομμένο το επίδομα νυχτερινής εργασίας; Εύλογη θα είναι μετά απ΄αυτό και η απροθυμία του να προσφέρει υπηρεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ήδη προβληματική προστασία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.