Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Όρους για τη βοήθεια στην Ελλάδα βάζει η Γερμανία

Τρεις βασικούς όρους θέτει η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα του ευρώ, ενώ μία διαπραγμάτευση για βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μόνο ως «έσχατη λύση» και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τρεις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πρόκειται να υπάρξει ένας «μηχανισμός» στήριξης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, εάν το ΔΝΤ συμφωνούσε να έχει «σημαντική συμβολή» στο πακέτο στήριξης και εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για την επιβολή νέων κανόνων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης – κάτι που σημαίνει και αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.

Αργότερα το απόγευμα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές του κόμματος της Γερμανίδας καγκλαρίου μετέδωσε πως η κ. Μέρκελ να συμφωνούσε σε βοήθεια στην Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο αν η Αθήνα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και αν επρόκειτο για διμερούς τύπου βοήθεια, συνδυασμένη με συνεισφορά του ΔΝΤ.

Γαλλογερμανικές συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι γαλλογερμανικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής θέσης για το ελληνικό ζήτημα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Όπως διευκρινίστηκε, οι συνομιλίες αφορούν την πιθανότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, στα θέματα που συζητούνται από την Γαλλία και την Γερμανία και ευρύτερα στις 27 χώρες-μέλη, περιλαμβάνονται πιθανά επιτόκια δανεισμού και η διάρκεια των δανείων που προορίζονται για την Ελλάδα καθώς και ο τρόπος ενεργοποίησης των δανείων.

E.E.: Στόχος να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι να παρουσιάσουν μια συμβιβαστική λύση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, αναφέρει γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής προεδρίας.

«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν τη Σύνοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ στην online έκδοση των Financial Times Deutschland.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει νωρίτερα στο Bloomberg ότι ο βαν Ρόμπεϊ αναζητά μια συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας πριν την έναρξη της Συνόδου.

Ο Αμαντέου Αλταφάχ Τάρντιο για την ελληνική οικονομία

ΕΕ: Ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας

Ερωτηθείς για το κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, απάντησε ότι θα ήταν θετικό αν οι συζητήσεις κατέληγαν σε συμφωνία, ούτως ώστε αργότερα το Ευρωπαϊκό Ευμβούλιο να επικύρωνε τη συμφωνία. Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απόφαση σε επίπεδο ηγετών.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας.

«Για να άρουμε το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές, καλό θα ήταν να είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο μέσω πολιτικών δηλώσεων, αλλά μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού, ο οποίος θα υλοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί μόνον αν χρειαστεί», ανέφερε ο Αλταφάζ και πρόσθεσε πως η διαλεύκανση της κατάστασης είναι προς όφελος, όχι μόνον της Ελλάδας και της μελλοντικής ικανότητάς της να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στην Ευρωζώνη. «Το να συντηρεί κανείς το κλίμα αβεβαιότητας, δεν είναι ποτέ θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αλταφάζ, η ΕΕ θα έπρεπε να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου, υπενθυμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από την ελληνική πλευρά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συναντήθηκε σήμερα για δεύτερη μέρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, με αντικείμενο το κατά πόσον θα συμπεριληφθεί το θέμα της Ελλάδας στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Αισιόδοξος ο Μπαρόζο για γερμανική στήριξη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στους Financial Times, εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα στηρίξει τελικά το σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. «Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», τόνισε.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα». Επισήμανε εξάλλου ότι το «πακέτο βοήθειας», που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί «επιχείρηση διάσωσης» μιας άλλης χώρας-μέλους.

«Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης», ανέφερε. «Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Ομως το όχι στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας.»

Αν και ορισμένες χώρες-μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της Ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων με αυστηρούς όρους. Η βοήθεια αυτή δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα, αν η χώρα καταφέρει να καθησυχάσει τους επενδυτές, πρόσθεσε.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στη Σύνοδο ως επαίτης

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ευρωπαϊκή λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Η Ελλάδα σίγουρα θέλει ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η International Herald Tribune στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στη σύνοδο ως επαίτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία [Βλέπε άρθρο] .

Στην αντεπίθεση το Βερολίνο

Στην αντεπίθεση πέρασε το Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε να απαντά στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου για την απροθυμία του Βερολίνου να βοηθήσει την Αθήνα, και στα περί κερδοσκοπίας των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος της Ελλάδας, σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα [Βλέπε άρθρο] .

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προσπάθησε να επικεντρώσει τη συζήτηση στο ελληνικό πρόβλημα, λέγοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε τεράστιο συμφέρον από ένα ισχυρό ευρώ», επεσήμανε ο κ. Βέστερβέλε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Το θέμα είναι εάν χρειάζονται τώρα χρήματα -και δεν χρειάζονται», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Έχω την εντύπωση», συνέχισε, «ότι και η ίδια η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

«Για εμάς, ως Ευρωπαίους, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όχι μόνο θέλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και τη στηρίζουμε», ισχυρίστηκε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ενδεχόμενη παροχή βοήθειας απλά θα αποδυνάμωνε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ ο επόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Εντωμεταξύ, ο ο επόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, τάχθηκε κατά μίας ενδεχόμενης προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τα μέσα για να βοηθήσουν την Αθήνα.

«Δεν είμαι υπέρ μιας προσφυγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως νομίζω ότι είπε και ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ) Τρισέ», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Η προσφυγή στο ΔΝΤ ενός μέλους της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένδειξη αδυναμίας των θεσμών μας, και το γεγονός είναι πως δεν βλέπω την ανάγκη», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Έχουμε τα μέσα για να δράσουμε οι ίδιοι. Γιατί να εμπλέξουμε άλλους θεσμούς; Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τις απαντήσεις … Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη διάσωσης, αλλα μπορεί απλώς να χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη». «Αν είναι απαραίτητη μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη, η Ευρώπη έχει κατά τη γνώμη μου τα εργαλεία», συμπλήρωσε

Όπως είπε, «το ΔΝΤ κάνει δύο πράγματα: Κατ' αρχάς, προσδιορίζει μια σημαντική (δημοσιονομική) προσαρμογή για τη χώρα. Αυτό έχει γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς … Και δανείζει χρήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για τις ανάγκες της Ελλάδας».

«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να λειτουργεί ως καταλύτης, να επιβάλλει προγράμματα σε χώρες, να παρέχει χρήματα και μετά να περιμένει η χώρα αυτή να ξαναβρεί πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», εκτίμησε ο κ. Κονστάνσιο.

Ο Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, επελέγη στα μέσα Φεβρουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για να διαδεχθεί από τον Ιούνιο τον Λουκά Παπαδήμο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει διατυπώσει θετική γνώμη για το διορισμό του. Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί οριστικά σήμερα το απόγευμα από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

NAFTEMPORIKI.GR

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.