Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα για όλους τους Αλβανούς! ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει να καταργηθεί η «βίζα»

Bookmark and Share

• Χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει ούτε μία (!) έμπρακτη απόδειξη ότι οι γείτονές μας Αλβανοί σέβονται την υπογραφή τους, κάτω από τις κατά καιρούς διακρατικές ελληνοαλβανικές συμφωνίες που έγιναν, ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης που επισκέφτηκε τα Τίρανα, όχι απλά δεν έλαβε υπόψη του τα παραπάνω, αλλά αντίθετα σε δηλώσεις του εξύμνησε την Αλβανία, πλέκοντας το εγκώμιο του ομολόγου του υπουργού και της αλβανικής αστυνομίας.

Μάλιστα δήλωσε ότι θα βοηθήσει ώστε οι γείτονές μας να έρχονται πλέον στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζονται «βίζα», μίλησε για τον πρόσφατο νόμο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες Αλβανούς, τους οποίους όπως είπε θεωρεί «γέφυρα» φιλίας και συνεργασίας των δυο λαών, δίνοντας και πολλά άλλα «εύσημα» στην αλβανική κυβέρνηση.
Αντίθετα ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν ανέφερε ούτε μια λέξη για την ελληνική μειονότητα, η οποία ακόμη στερείται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσον αφορά τα σχολεία, τις περιουσίες, τις θρησκευτικές ελευθερίες κ.α.

Ο Έλληνας Υπουργός σα να ζει σε άλλο… πλανήτη «αγιογράφησε» τους Αλβανούς και εκθείασε την ιστορία τους, ενώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις τους διαβεβαίωσε για συνεχή ελληνική στήριξη και βοήθεια σε όλους τους τομείς!

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
• Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών κ. Λουλζίμ Μπάσα, όπου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Αστυνομικής Συνεργασίας. Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισκέφθηκε και τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ενώ συναντήσεις είχε ακόμη με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, αλλά και τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και τον Πρόεδρο της «Ομόνοιας» και δήμαρχο Χιμάρας Βασίλη Μπολάνο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
• Από το ίδιο το κείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Τίρανα ο κ. Χρυσοχοΐδης, επιβεβαιώνονται επακριβώς όλα τα παραπάνω. Ο Έλληνας υπουργός κυριολεκτικά «έσταζε μέλι» όταν μιλούσε για την γείτονα χώρα, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην ελληνική μειονότητα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς, ενώ διαρκώς έκανε λόγο για στενή συνεργασία, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ολιγωρία που επιδεικνύει η αλβανική πλευρά σε όλους αυτούς τους τομείς.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στα Τίρανα. Είναι μια από τις πολλές επισκέψεις που έχω πραγματοποιήσει ως Υπουργός, αλλά και ως ιδιώτης, στη φίλη και γείτονα χώρα και χαίρομαι για την τόσο σημαντική εξέλιξη που σημειώνει ο αλβανικός λαός και η χώρα. Θέλω να διακηρύξω, για μια ακόμη φορά, τη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών και των δύο λαών. Πιστεύουμε βαθιά στη φιλία με τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με ένα ιστορικό έθνος, όπως είναι ο αλβανικός λαός…»!

«…Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που συναντώ σήμερα για πρώτη φορά το συνάδελφό μου τον κ. Μπάσα, έναν νέο και σημαντικό πολιτικό, με σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της χώρας του, που καταβάλλει σήμερα μια μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας του. Θέλω να σας διακηρύξω κι εγώ εκ μέρους μου, όπως είπε και ο κ. Μπάσα, ότι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο χωρών, που έχει σχέση με τη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας για να σταθεροποιήσουμε την περιοχή, να την κάνουμε πιο ασφαλή, πιο αναπτυγμένη και πιο ειρηνική».

«…Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα της Αλβανίας για την κατάργηση της βίζας, τηρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από αυστηρούς ελέγχους, έτσι ώστε ανοίγοντας τα σύνορα να περιορίσουμε όλα τα εγκληματικά δίκτυα που αξιοποιούν τα εμπόδια για να εκμεταλλεύονται δυστυχείς ανθρώπους. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μπάσα να οργανώσουμε κοινές εκπαιδευτικές προσπάθειες, να οργανώσουμε κοινές επιχειρήσεις στα σύνορα, στενή συνεργασία των περιφερειακών διοικητών της αστυνομίας, ανταλλαγή πληροφοριών, μια κοινή βάση δεδομένων, για τους εγκληματίες, να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση των όπλων σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, από όπου κι αν προέρχονται αυτά…».

«Για τη διαδικασία της άρσης των θεωρήσεων υπάρχει μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πάρει η υποψήφια χώρα που ζητά την απελευθέρωση της βίζας, έτσι ώστε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν αποφάσεις. Εξ όσων μου περιέγραψε ο κ. Μπάσα, η Αλβανία πραγματοποιεί θετικά βήματα, έτσι ώστε η τελική αξιολόγηση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να τύχει θετικής απόφασης».
***

• Όλα τα παραπάνω η αλβανική πλευρά τα υπόσχονταν πάντα, σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες, αλλά και στις κατά καιρούς συναντήσεις που είχε με Έλληνες αξιωματούχους. Ειδικά σε ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, τη φύλαξη των συνόρων και τις εισαγόμενες πυρκαγιές. Όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Συχνά η Αλβανία επιδεικνύει μια ολιγωρία και είναι η Ελλάδα αυτή που καλείται να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Ο Έλληνας υπουργός όφειλε κατά την επίσημη επίσκεψή του να τα επισημάνει αυτά στον Αλβανό ομόλογό του με αυστηρό ύφος και να μην περιοριστεί μόνο σε κολακείες και ύμνους!ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδος - Αλβανίας

Πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας υπέγραψαν χθες η Ελλάδα και η Αλβανία κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στα Τίρανα.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει τη δημιουργία βάσης δεδομένων για κοινή χρήση από τις δύο πλευρές, την ανταλλαγή πληροφοριών, την οργάνωση κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων, τη διασυνοριακή συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προσφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας.

«Ανοίγουμε σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο χώρο των σωμάτων ασφαλείας για την περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής μας, ώστε να την κάνουμε πιο ασφαλή», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών Λουλζίμ Μπάσα.

Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός ευχαρίστησε για τη στήριξη της Αθήνας στη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων βίζας για τους Αλβανούς πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ, καθώς και για το νόμο περί ιθαγένειας που, όπως είπε, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στους Αλβανούς μετανάστες να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες και την ιδέα των «ανοιχτών συνόρων», υπό αυστηρούς ελέγχους, διευκρίνισε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ώστε -όπως τόνισε- το άνοιγμα των συνόρων να απομονώσει τα εγκληματικά στοιχεία και τα παράνομα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία στο ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τα ποσοστά συμμετοχής Αλβανών στο σύνολο των εγκλημάτων που διαπράττονται από αλλοδαπούς στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε:
«Υπάρχει, όντως, μια μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας από τους ξένους στην Ελλάδα και το ποσοστό συμμετοχής του αλβανικού στοιχείου έχει αυξηθεί σε σημαντικό επίπεδο, εφόσον αποτελεί και ένα μεγάλο μέρος του αριθμού των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, το ανησυχητικό είναι ότι το κοινό έγκλημα έχει εξελιχθεί σε οργανωμένο έγκλημα, στο οποίο δεν συμμετέχουν απλοί Αλβανοί μετανάστες, αλλά στοιχεία οργανωμένων κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. «Αυτά τα φαινόμενα προσπαθούμε να εξοντώσουμε», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.