Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μεθοδεύουν βήμα προς βήμα συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Bookmark and Share

Σε «στοχευμένες» στρατιωτικές τακτικές για την ενίσχυση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την επιβολή της δικής της ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προβαίνει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα. Οι προκλητικές ενέργειές της δημιουργούν σκεπτικισμό στην Αθήνα.

Το Πολεμικό Ναυτικό μελετάει τις περίεργες «βόλτες» των Τούρκων, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.
Ηδη, με αφορμή και την «κρουαζιέρα» της περασμένης Κυριακής του τουρκικού πλοίου στο Σούνιο, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της Ελλάδας μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ εξετάζονται και άλλες μορφές απάντησης στις επιδεικτικές ενέργειες των Τούρκων.

Σύσταση για ψυχραιμία
Πάντως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνέστησε χθες (από την Καβάλα) στρατηγική ψυχραιμία, χωρίς, όπως είπε, αυτό να σημαίνει υποστολή της εθνικής σημαίας σε οποιοδήποτε σημείο, ούτε διάθεση διολίσθησης σε σχέση με τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. «Τείνουμε χέρι φιλίας, συνεργασίας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με συγκεκριμένες και χειροπιαστές πρωτοβουλίες», είπε.

Την υπεύθυνη αυτή στάση που περιγράφει ο κ. Βενιζέλος δεν επέδειξε ωστόσο το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση. Με ερωτήσεις που κατέθεταν στη Βουλή οι αρμόδιοι τομεάρχες αμφισβητούσαν την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. (η οποία εκφραζόταν με τις ίδιες σχεδόν φράσεις που χρησιμοποιεί τώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας) μιλώντας για παραλείψεις και λάθη στην εξωτερική πολιτική. Δεν απέφυγαν μάλιστα το ολίσθημα και μίλησαν ακόμη και για χαμηλές διαθεσιμότητες πλοίων και αεροσκαφών (σ.σ. τι κάνει άραγε σήμερα το υπουργείο Αμυνας γι’ αυτό;).

Μπορεί πάντως η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα αναφορικά με το θέμα των ελληνοτουρκικών να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις και αποχρώσεις ανάλογα με το πού και πότε εκφράζεται, στην Τουρκία όμως δεν ισχύει αυτό. Η πολιτική προώθησης των αξιώσεών της στο Αιγαίο πηγαίνει βήμα προς βήμα. Και το τελευταίο διάστημα φαίνεται η Αγκυρα να προχωράει, ακολουθώντας νέες τακτικές, επιδιώκοντας το ένα και μοναδικό. Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Επίδειξη δύναμης
Οι κινήσεις των Τούρκων που έχουν ανησυχήσει τους επιτελείς του Πενταγώνου χαρακτηρίζονται από συστηματικότητα και «επίδειξη δυνάμεως».
Είναι, κατ’ αρχάς, η δεύτερη σε διάστημα μικρότερου της μίας εβδομάδας «βόλτα» τουρκικού πλοίου. Η πρώτη ήταν την περασμένη Κυριακή με τη φρεγάτα που είχε υψωμένη την ημισέληνο να φθάνει στο Σούνιο και η δεύτερη μόλις την Παρασκευή, όπου κινήθηκε στην καρδιά των Κυκλάδων. Η σκοπιμότητα, κατά βάση, της ρότας που ακολουθούν τα πλοία της Αγκυρας είναι το θέμα που προβληματίζει την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Τα σημεία αναφοράς είναι τα ίδια. Από τη βάση του Ακσάζ στα Στενά του Ελλησπόντου. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί στην ακανόνιστη και μέσω… Σουνίου ή Μυκόνου πορεία είναι μία. Πρόκληση και επίδειξη «τσαμπουκά». Για το λόγο αυτό άλλωστε τα τουρκικά πλοία παρακολουθούνται από ελληνικά.

Ο «τσαμπουκάς» αυτός εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες με δύο επιπλέον πρακτικές από την Αγκυρα. Την αμφισβήτηση εναερίου χώρου μεταξύ Χίου και Σάμου, όταν τα ραντάρ της Σμύρνης και της Ντάτσα κάλεσαν αεροσκάφος της Frontex να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, είχε παραβιάσει «τουρκικό εναέριο χώρο» και την έκδοση ΝΟΤΑΜ αποσκοπώντας στη ματαίωση ελληνικής στρατιωτικής άσκησης στη Σαμοθράκη. Εθεσε δηλαδή η Τουρκία θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Σαμοθράκης και ακύρωση άσκησης επιπέδου τάγματος. Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η προκλητικότητα στον αέρα, με τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν συστηματικά τον εθνικό εναέριο χώρο, διατηρώντας στην ημερήσια διάταξη εμπλοκές, ενίοτε και υπερπτήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.