Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον

Η Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μη δεσμευτικό Ψήφισμα 252 το οποίο αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, ύστερα από παρατεταμένη συζήτηση που παρακολούθησαν Τούρκοι και Αρμένιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι καθώς επίσης και τρία άτομα που κατάφεραν να γλυτώσουν από την, όπως την χαρακτήρισαν, σφαγή των Αρμενίων στην περίοδο 1915-1923. Η διαφορά με την οποία εγκρίθηκε το μέτρο ήταν μία μόνον ψήφος. Από τα 45 μέλη της επιτροπής, τα 23 υποστήριξαν το ψήφισμα ενώ τα υπόλοιπα 22 τάχθηκαν εναντίον του.
Ένας από τους κηδεμόνες του Ψηφίσματος 252 είναι ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Φλόριντα, ο οποίος μιλώντας στα πλαίσια των σχετικών ακροάσεων υποστήριξε ότι επιβάλλεται να αναγνωριστεί ως γενοκτονία η σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που έπεσαν στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά την έκφρασή του, η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία. Ο ομογενής βουλευτής τόνισε ότι "γενοκτονίες οπουδήποτε και οποτεδήποτε εκδηλώνονται, είτε έγιναν από Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα, είτε έγιναν από το Τρίτο Ράιχ στα μέσα του 20ου αιώνα, είτε έγιναν πιο πρόσφατα στο Νταρφούρ, δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά επιβάλλεται να επισημαίνονται και να καταδικάζονται γιατί αποτελούν βαρύ πλήγμα κατά της ανθρωπότητας".
Η Τουρκία ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον Namik Tan για διαβουλεύσεις ενώ ο πρωθυπουργός Tayyip Erdogan τόνισε ότι, "
επλήγησαν σοβαρά", με αυτόν τον τρόπο, "οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.