Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Η τελευταία προειδοποίηση του PKK προς την Άγκυρα

Libération (Γαλλία)      (μτφ. Κριστιάν)

Κούρδοι αντάρτες με το πορτρέτο του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν. (Ούρφα, Τουρκία, Απρίλιος 2013)
Οι Κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας απεύθυναν στη τουρκική κυβέρνηση τη Παρασκευή, «μια τελευταία προειδοποίηση» απαιτώντας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προχωρήσει η τρέχουσα  ειρηνευτική διαδικασία αν δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη διακοπή της.
«Ως κίνημα, θέτουμε μια τελευταία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Εάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο δυνατόν στους τομείς που έχουν διευκρινηστεί από τον λαό μας και τη κοινή γνώμη, η διαδικασία θα διακοπεί και η ίδια θα είναι υπεύθυνη», δήλωσε το PKK σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ισλαμικό-συντηρητικό, στην εξουσία) λαμβάνει μέτρα για να σαμποτάρει τη διαδικασία», προσθέτει η οργάνωση, κατηγορώντας τις αρχές, μεταξύ των άλλων, για την κατασκευή νέων στρατώνων και τη διατήρηση των συμπληρωματικών κουρδικών πολιτοφυλακών. 
Οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει από το τέλος του περασμένου έτους ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για να προσπαθήσει να βάλει τέρμα στην κουρδική διένεξη, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 40.000 ζωές από το 1984.
Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, οι Κούρδοι αντάρτες κήρυξαν κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο και τον Μάιο άρχισαν να αποσύρονται από την τουρκική επικράτεια. 
Ζητούν σε αντάλλαγμα δράσεις της κυβέρνησης υπέρ της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.
Libération με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

Κουρδικό: «Τελευταία προειδοποίηση» στον Ερντογάν από το PKK

Κουρδικό: «Τελευταία προειδοποίηση» στον Ερντογάν από το PKK


"Τελευταία προειδοποίηση", όπως την χαρακτήρισαν οι ίδιοι, εξέδωσαν σήμερα οι ένοπλοι Κούρδοι προς την Τουρκία καλώντας την να κάνει σταθερά βήματα προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της τριακονταετούς σύγκρουσης, διαφορετικά να αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας της.

"Ως κίνημα προειδοποιούμε το (κυβερνών κόμμα) AKP για τελευταία φορά...Αν δεν πραγματοποιηθούν σαφή βήματα το συντομότερο δυνατόν στα ζητήματα που έχουν θέσει οι δικοί μας και ο λαός, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και η κυβέρνηση του AKP θα ευθύνεται γι αυτό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σε μία από τις ιστοσελίδες του το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην οποία έχουν σκοτωθεί 40.000 άνθρωποι.

Κούρδοι πολιτικοί έχουν κάνει έκκληση στην κυβέρνηση του AKP να δράσει γρήγορα και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με βάση την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η απόσυρση των Κούρδων ενόπλων στο βόρειο Ιράκ που ξεκίνησε τον Μάιο προχωράει πολύ αργά.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, περιλαμβανομένης της κατάργησης ενός αντιτρομοκρατικού νόμου με βάση τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί για διασυνδέσεις με το PKK, και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.

Το PKK επανέλαβε την έκκλησή του προς την κυβέρνηση να επιτρέψει την επίσκεψη ανεξάρτητης επιτροπής γιατρών στον Οτσαλάν, στο νησί-φυλακή όπου κρατείται, το Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης. Ο Οτσαλάν είναι γνωστό ότι υποφέρει από μία πάθηση των ματιών.

Το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει οργανώσεις που εμπλέκονται στις συγκρούσεις με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο διαψεύδει η Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.