Επτά, από τις πιο επεξεργασμένες και ανθυγιεινές τροφές που καλό είναι να… αλλάζετε διάδρομο, όταν τις βρίσκετε μπροστά σας στο σούπερ μάρκετ.
Παρ’ όλες τις δικαιολογίες όμως, κάποιες τροφές που το εμπόριο μας τις παρέχει στην χειρότερη επεξεργασμένη έκδοσή τους, καλό είναι να τις αποφεύγουμε, ακόμα και στις μεγάλες πείνες, αφού δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον οργανισμό. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι ικανοποιούν την πείνα σας, πλανάστε!
Ακολουθούν επτά, από τις πιο επεξεργασμένες και ανθυγιεινές τροφές που καλό είναι να… αλλάζετε διάδρομο, όταν τις βρίσκετε μπροστά σας στο σουπερ μάρκετ.
Μπουκιές κοτόπουλου
Η αλήθεια είναι πως οι μπουκιές κοτόπουλου, έχουν… λίγα κοινά με το κοτόπουλο. Μπορεί να νομίζετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό στις μπουκιές είναι πρωτεΐνη, αλλά η αλήθεια είναι ότι παραπάνω από το 50% είναι λίπος, ενώ περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες απ’ ό,τι πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες μάλιστα, είναι «κακοί», αφού προέρχονται από τις προσθήκες τις κρούστας στις μπουκιές. Ακόμα, οι περισσότερες μπουκιές κοτόπουλου, είναι προτηγανισμένες σε λάδι με ακόρεστα λιπαρά, το οποίο προκαλεί παραμορφώσεις στις κυτταρικές μεμβράνες του οργανισμού, που οδηγούν στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης.
Αναψυκτικά
Επιπλέον, τα αναψυκτικά είναι μια από βασικές ουσίες που παράγουν οξέα εντός του οργανισμού, καθιστώντας το φυσικά αλκαλικό pH του σώματος πιο όξινο. Σε ένα τέτοιο όξινο περιβάλλον ευημερούν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ το ίδιο περιβάλλον είναι περισσότερο δεκτικό σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων, αφού συνολικά πέφτουν οι άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Hot dog και άλλα επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα της αγοράς όπως είναι τα hot dogs, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και άκρως ανθυγιεινές προσθήκες. Το χειρότερο, δε, είναι ο τεχνητός διαχωρισμός των πουλερικών από τα υπόλοιπα κρέατα αφού η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή πίεση, ώστε όποια διατροφική αξία και να έχει το κρέας εξαρχής, διαλύεται κατά την επεξεργασία.
Κουλουράκια, κέικ και κράκερς εμπορίου
Δημητριακά για το πρωινό
Αρκετά δημητριακά που προτιμούν πολλοί για το πρωινό τους, είναι τεχνητά εμποτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, γιατί αλλιώς δεν θα είχαν απολύτως τίποτα να προσφέρουν. Και σε αυτή την περίπτωση όμως που τους προστίθενται εκ των υστέρων οι βιταμίνες, τεχνητά, δεν ανεβαίνει και ιδιαίτερα η θρεπτική τους αξία, αφού για παράδειγμα, ο τύπος της βιταμίνης D που προστίθεται, δεν μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό.
Ακόμα, όπως και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι γεμάτα με ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού. Εάν μάλιστα περιέχουν και καλαμπόκι στη σύστασή τους, που είναι και το πιθανότερο, τότε μάλλον είναι γενετικά τροποποιημένο, καθώς είναι πολύ χαμηλότερου κόστους.
Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι έχει αποδειχθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες πως βλάπτει σοβαρότατα την υγεία.
Μπάρες δημητριακών
Έτοιμες σάλτσες
Και στην περίπτωση των έτοιμων σως, βασικός πρωταγωνιστής είναι το σιρόπι καλαμποκιού. Το σιρόπι καλαμποκιού όχι μόνο είναι φτηνό αλλά έχει το καλό, για τους κατασκευαστές, να προσθέτει «πόντους» στη γεύση του τελικού προϊόντος. Πολλές, ακόμα, περιέχουν ακόρεστα λιπαρά και άλλα προσθετικά.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπολογίζουμε το κακό που προκαλούν οι έτοιμες ως και σάλτσες, όταν εν τέλει τις καταναλώνουμε, αφού ξεχνάμε ότι μια υγιεινή σαλάτα μπορεί να χάσει τη συνολική διατροφική της αξία, αν την «ποτίσουμε» με σως του εμπορίου. Καλύτερα είναι λοιπόν, να φτιάχνουνε οι ίδιοι τις σάλτσες μας, ελέγχοντας τα συστατικά, αφού μπορούν άλλωστε να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου.
[Πηγή clickatlife.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.