Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Τουρκικός κλοιός με αεροναυτικές ασκήσεις

Κλοιό με τρεις αεροναυτικές ασκήσεις, από τη Ρόδο, την Κρήτη μέχρι και την Κεφαλονιά, έχει στήσει η Αγκυρα γύρω από την Ελλάδα σε μια συντονισμένη προσπάθεια επίδειξης δύναμης και καταγραφής της ως περιφερειακού πόλου ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Αδριατικής. Η κίνηση της Τουρκίας, που είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και εξελίσσεται στα διεθνή ύδατα, άρχισε, όσον αφορά την Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο με ανθυποβρύχια άσκηση δυτικά της Κεφαλονιάς και συνεχίζεται σήμερα με δύο ασκήσεις ανατολικά και δυτικά της Κρήτης - η δεύτερη με πραγματικά πυρά.
Στη 48ωρη άσκηση που έγινε χθες και προχθές, περίπου 70-80 χλμ. δυτικά της Κεφαλονιάς, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχε ένα υποβρύχιο και η ναυτική δύναμη TG 496.1, που αποτελείται από 4 φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο. Η TG 496.1 πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο και την Αδριατική και τις προηγούμενες ημέρες, πριν κατέβει προς την Κεφαλονιά, είχε πιάσει λιμάνια της Αλβανίας έπειτα από ειδική νομοθετική ρύθμιση. Τις τουρκικές δραστηριότητες παρακολούθησε το ναρκαλιευτικό ΑΥΡΑ (Μ214).

Για σήμερα το πρωί, η τουρκική αρμάδα έχει προγραμματίσει αεροναυτική άσκηση με χρήση πυρών δυτικά της Κρήτης, σε περιοχή κατά το ήμισυ στο FIR Αθήνας και το FIR Μάλτας. Για περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλα πολεμικά της Τουρκίας έχουν προγραμματίσει άσκηση έρευνας και διάσωσης ναυαγών σε περιοχή 80 χλμ. νοτίως της Ρόδου και 100 χλμ. ανατολικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα πάντα. Για την παρακολούθηση των τουρκικών δραστηριοτήτων θα πετά στην περιοχή αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ΕΜΒ-145Η.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις συντονισμένες κινήσεις της Αγκυρας, παρ' όλο που από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι δημοσιοποιημένες πληροφορίες γι' αυτές δεν θίγουν ελληνικά συμφέροντα και όπου χρειάστηκε, δόθηκαν εγκρίσεις. Υπάρχει ωστόσο σχετική ετοιμότητα αντίδρασης για όλες τις δραστηριότητες σε περίπτωση που απαιτηθεί, σε πραγματικές συνθήκες, παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης. Εγιναν μάλιστα και μετακινήσεις ελικοπτέρων Super Puma. Κι αυτό διότι ενώ αυτή η υποχρέωση εντός του FIR Αθήνας ασκείται βάσει των κανονισμών από την Ελλάδα, η Τουρκία αξιώνει η ίδια την άσκηση από μέρους της.
Ωστόσο, το μείζον θέμα που εγείρεται από την περιπολία της τουρκικής αρμάδας, την τριπλή άσκηση και τη ναυτική συνεργασία Τουρκίας - Αλβανίας είναι, σύμφωνα με αναλυτές του Πενταγώνου, η προσπάθεια της γείτονος να κάνει επίδειξη σημαίας και δύναμης στην ευρύτερη περιοχή, και η κατοχύρωσή της ως περιφερειακής δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προάλλες η τουρκική αρμάδα TG 496.1 πηγαίνοντας προς δυσμάς είχε καλέσει για συνεκπαίδευση γερμανικά πολεμικά, ενώ για το σκέλος της κίνησής της από την Αίγυπτο προς το Αιγαίο -τις επόμενες ημέρες - έχει απευθύνει πρόσκληση και προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για συνεκπαίδευση μερικών ωρών. Η Αθήνα δεν έχει απαντήσει ακόμα στο τουρκικό αίτημα. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.