Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ανάληψη ευθύνης από τον UCK για το επεισόδιο στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κόσοβο

Οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Απελευθερωτικός Εθνικός Στρατός" (UCK) απέστειλε προκήρυξη στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Alsat-M, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το συμβάν της 28ης Απριλίου στο μεθοριακό σταθμό Blace μεταξύ της αστυνομικής ειδικής μονάδας "Τίγρεις" της ΠΓΔΜ και 12μελους ομάδας μασκοφόρων Αλβανών.
Στην προκήρυξη με ημερομηνία 01/05/2010 και υπογραφή του Α. Selimi αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ ότι στις 28 Απριλίου 2010 στην κοινότητα Studen των Σκοπίων, όπου βρισκόταν βάση ανεφοδιασμού του UCK, οι στρατιώτες μας έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων δυνάμεων των Σλαβομακεδόνων. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ένας νεκρός από την εχθρική πλευρά και ένας ελαφρά τραυματισμένος στρατιώτης, μέλος της μονάδας υποστήριξης του UCK. Ενημερώνουμε την αλβανική κοινή γνώμη ότι ο UCK συνεχίζει τη δράση του σε όλα τα τμήματα της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός".
Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανέφεραν ότι η "
υποτιθέμενη προκήρυξη περιέχει ανακρίβειες, καθώς δεν υπήρχε θύμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης" και πρόσθεσαν ότι είναι αναμενόμενο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να εμφανίζονται στα ΜΜΕ ή να αποστέλλουν μηνύματα, διότι, με την κατάσχεση της μεγάλης ποσότητας όπλων δόθηκε ισχυρό χτύπημα σε εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν απειλή, όχι μόνον για την ΠΓΔΜ αλλά και για την περιοχή.
Άμεση ήταν η αντίδραση και του συγκυβερνώντος αλβανικού "Δημοκρατικού Κόμματος για την ένταξη" (DUI) του Αli Ahmeti, το οποίο έκανε λόγο για προβοκάτσια και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μην ενδώσουν στις προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2001, Αλβανοί αντάρτες του UCK είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο της Οχρίδας τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Η επέτειος των 9 χρόνων από την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά της ΠΓΔΜ εορτάσθηκε σε χθεσινή συνάθροιση βετεράνων και μελών του UCK στο χωριό Likovo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.