Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Σχέδιο “Balyoz”(Βαριοπούλα)ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Bookmark and Share

Με βάση τις μαγνητοφωνημένες εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στην Κωνσταντινούπολη (5-7 Μαρτίου 2003), ο διοικητής της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (1. Zirhli Tugay), ο ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν (Tuggeneral Yurdaer Olcan), στην εισήγησή του, είπε τα εξής:

Η πρόταση του Ντογάν προβλέπει την εισβολή ενός τμήματος του τουρκικού στρατού στον Βόρειο Έβρο και την πρόκληση μιας τεχνητής κρίσης. Ενώ, αν χρειαστεί, θα εξασφαλιστεί η κατάρριψη ενός δικού μας αεροσκάφους από αεροσκάφος της ΕΠΑ και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ένας χειριστής από την ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΙΡΑ (OZEL FILO), η οποία έχει συγκροτηθεί και πάλι, σε κατάλληλο τόπο και χρόνο θα προσβάλει ένα αεροσκάφος του δικού της σχηματισμού και θα εξασφαλίσει την κατάρριψή του.

«Κύριε Διοικητά, κατά την άποψή μου, αφού αναδειχθεί η εσωτερική απειλή ως πρώτη προτεραιότητα, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη ριζική αντιμετώπισή της. Για να καταστεί αυτό δυνατόν και για να εξασφαλιστεί αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ των πολιτών στο σύνολο της επικράτειας, θα πρέπει να καταφύγουμε σε μικρής έκτασης συγκρούσεις με την Ελλάδα -η επίλυση του ζητήματος των μιλίων με την Ελλάδα είναι ένα δύσκολο θέμα και απαιτεί επιχείρηση μεγάλης κλίμακας ή πολιτικές διεργασίες- συγκρούσεις, που θα εξασφαλίσουν ψυχολογική υποστήριξη στο εγχείρημά μας. Για το λόγο αυτόν, κύριε Διοικητά, εκτιμώ ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ακόμη και (η δική μας Στρατιά) στην παραμεθόριο με την Ελλάδα, τα οποία γεγονότα μπορούμε να διαδώσουμε στον κόσμο χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και τα ΜΜΕ, για να εξασφαλίσουμε τη συσπείρωση του κόσμου. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας και τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα, θα επιχειρήσουμε την επίλυση του εσωτερικού προβλήματος και αφού αυτό καταστεί δυνατόν, θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος στην ΝΑ Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ (Κουρδικό) σε βάθος χρόνου.»

Το σχέδιο κρίσης στον Βόρειο Έβρο
Την Τρίτη ημέρα του Σεμιναρίου ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, στρατηγός Τσετίν Ντογάν (Org. Cetin Dogan), με εισήγησή του, φέρνει μια πρόταση προς συζήτηση στους ανωτάτους αξιωματικούς που συμμετέχουν σ' αυτό. Η πρόταση του Ντογάν προβλέπει την εισβολή ενός τμήματος του τουρκικού στρατού στον Βόρειο Έβρο και την πρόκληση μιας τεχνητής κρίσης. Συγκεκριμένα, όταν συζητείται η ιδέα ενεργείας της 1ης Στρατιάς για την εξουδετέρωση της εσωτερικής απειλής, ο Ντογάν προτείνει μια εναλλακτική ιδέα ενεργείας, ως εξής:

«Εκτός αυτού, μπορούμε να εξετάσουμε μια εναλλακτική ιδέα ενεργείας. Υπάρχει μια εισήγηση-πρόταση σύμφωνα με την οποία, παράλληλα με την επιχείρηση εσωτερικής ασφάλειας, με τη διάθεση στην περιοχή μας της απαραίτητης αεροπορικής δύναμης από την Πολεμική Αεροπορία και με περιορισμένο αριθμό δυνάμεων μπορούμε να εισβάλουμε και να καταλάβουμε προκαθορισμένη και περιορισμένης έκτασης περιοχή του Βορείου Έβρου, νότια του Sulucadere, του Tarafeyni και του Kizildere (Ερυθροπόταμος). Δηλαδή, προτάθηκε η άποψη ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας και τις δύο επιχειρήσεις και της εσωτερικής ασφάλειας και της κατάληψης περιοχής του Βορείου Έβρου ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τις δικαιολογητικές σκέψεις, αυτή η ιδέα ενεργείας, επειδή συμπεριλαμβάνει επιχείρηση και στο εσωτερικό και έξω από τα σύνορά μας, είναι δυνατόν να μας εξασφαλίσει συσπείρωση και εθνική ενότητα, που είναι τα ζητούμενα».

Πώς αφελληνίσαμε την Ίμβρο
Στο ίδιο σεμινάριο, ο διευθυντής του Τμήματος Σχεδίων Επιχειρήσεων, συνταγματάρχης Τουντζάι (Albay Tuncay), στην παρουσίασή του αναφέρεται στη βάση σχεδίου εκδίωξης των Ελλήνων από τη νήσο Ίμβρο.
Ο Τουντζάι, αναφερόμενος στις προκλήσεις που δέχτηκαν οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού από τους φυλακισμένους που μεταφέρθηκαν σκόπιμα στην Ίμβρο, που χαρακτηρίστηκε ανοικτή φυλακή το 1965, είπε τα εξής:
«Τώρα θα αναφερθούμε στα άκρως απόρρητα σχέδια και στη μυστική δράση που μπορούμε να έχουμε. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της συζήτησης-εξέτασης ενός σχεδίου επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για να εξαναγκάσουμε τους Έλληνες της Ίμβρου να φύγουν από το νησί, στείλαμε πρώτα-πρώτα μια μονάδα κομάντο στρατοχωροφυλακής (jandarma komando). Μετά κάναμε ανοιχτή φυλακή στο νησί. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, αυξήθηκε η φυγή από το νησί. Βήμα-βήμα, νομίζω από τις υπηρεσίες του κράτους έγιναν κάποια πράγματα στην ανοικτή φυλακή, κάποιες εμφυτεύσεις και ραφές (πιθανόν εννοεί βιασμούς και εγκυμοσύνες ως αποτέλεσμα βιασμών). Δεν αναφέρομαι σ’ αυτά επειδή υπάρχουν κάποιες τέτοιες προτάσεις για τώρα. Αυτά έγιναν τότε, με βάση της συνθήκες της εποχής, τώρα είναι αδύνατον να γίνουν. Τότε έγιναν αυτά στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων της εποχής και ως απάντηση σε πολιτικές του ελληνικού κράτους στη Θράκη».

Carsaf Eylem Plani Harekat Emri - Σχέδιο Δράσης “Carsaf” (Σεντόνι), Σχέδιο Επιχειρήσεων
Sakal Eylem Harekat Plani Emri - Σχέδιο Δράσης “Sakal” (Γενειάδα), Σχέδιο Επιχειρήσεων
Oraj Hava Harekat Plani - Σχέδιο Αεροπορικών Επιχειρήσεων “Oraj” (Κυκλώνας-Καταιγίδα)

Στο μέρος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Vazife) του Σχεδίου Αεροπορικών Επιχειρήσεων “Oraj”, που φέρει την υπογραφή του αντιπτεράρχου Ibrahim Firtina, Διοικητού των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με υπογραφή Φεβρουάριος 2003, αναφέρονται κατά λέξη τα εξής:
«Με σκοπό την εξασφάλιση κήρυξης Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας και την επιτυχή λειτουργία των κατά τόπους Διοικήσεων Εκτάκτου Ανάγκης, η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων (Hava Kuvvetleri Komutanligi):
Θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα και θα ξεσηκώσει (με προβοκατόρικες ενέργειες) τους ισλαμιστές, για να εξασφαλίσει την έναρξη των δραστηριοτήτων τους εναντίον των ΤΕΔ.
Θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM), ασκώντας ψυχολογική πίεση διά της χρησιμοποίησης των οπλικών συστημάτων που διαθέτει στις τάξεις της.
Θα αναθέσει στο προσωπικό της αποστολές για την υποστήριξη των κατά τόπους Διοικήσεων Έκτακτης Ανάγκης».

Στο μέρος «ΕΚΤΕΛΕΣΗ» (Icra) του Σχεδίου αναφέρονται τα εξής:
«Με διαταγή, κατά τη διάρκεια πτήσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, θα παρενοχληθούν πολεμικά αεροσκάφη της ΕΠΑ, θα υποστούν προκλήσεις και θα δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα. Αν χρειαστεί, θα εξασφαλιστεί η κατάρριψη ενός δικού μας αεροσκάφους από αεροσκάφος της ΕΠΑ και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ένας χειριστής από την ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΙΡΑ (OZEL FILO), η οποία έχει συγκροτηθεί και πάλι, σε κατάλληλο τόπο και χρόνο θα προσβάλει ένα αεροσκάφος του δικού της σχηματισμού και θα εξασφαλίσει την κατάρριψή του.
Στη συνέχεια θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διαδοθεί στην κοινή γνώμη μέσω των δικών μας ΜΜΕ ότι το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από την ΕΠΑ, αναδεικνύοντας την αδυναμία της κυβέρνησης του ΑΚΡ στο θέμα αυτό».

Προβοκάτσια πολέμου στο Αιγαίο
Στη συνέχεια του σχεδίου “Oraj” γίνονται λεπτομερείς αναφορές στις πτυχές εκείνες που θα φέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης:
«Στις τάξεις της ΤΠΑ και κυρίως στις πολεμικές μοίρες θα λάβουν χώρα ενέργειες για να αυξηθεί ελεγχόμενα η επιθετικότητα και η ένταση προς τις δυνάμεις της ΕΠΑ, ενώ θα εξασφαλιστεί η αύξηση της επιθετικότητας των πιλότων μας κατά τη διάρκεια των πτήσεών τους στο Αιγαίο. Θα ανακοινωθεί άτυπα στους πιλότους ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρά εναντίον των αντίπαλων αεροσκαφών».

Η ένταση στη Θράκη

Ενώ συνεχίζεται αυτή η προβοκατόρικη δράση στον αέρα, σχεδιάζεται η αύξηση της έντασης στην παραμεθόριο, στη Θράκη, με στόχο τη δημιουργία ατμόσφαιρας επιστράτευσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχέδιο:
«Η ένταση θα αυξηθεί και στην παραμεθόριο περιοχή της Θράκης, όπου θα εκτελεστούν αποστολές περιπολίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συνεχόμενες κοινές εκπαιδεύσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΤΠΝ. Στις αεροπορικές βάσεις του Μπαλίκεσιρ (Balikesir), του Μπαντίρμα (Bandirma), του Τσίγλι (Cigli), του Τσόρλου (Corlu) και του Ντάλαμαν (Dalaman) θα υπάρχουν συνεχώς αεροσκάφη σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση, ενώ θα απογειώνονται αεροσκάφη Scramble ακόμη και για τα μικρής έκτασης επεισόδια. Τα αεροσκάφη της 134ης Μοίρας Επιδείξεων (Turk Yildizlari) κάθε δεύτερη μέρα θα πραγματοποιούν επιδείξεις σε διαφορετικές πόλεις, κατόπιν προσκλήσεων συνεργασίας με τα τοπικά επιμελητήρια, δικηγορικούς συλλόγους, επιχειρηματίες κ.λπ., ώστε να εξασφαλιστεί-ολοκληρωθεί η συμπάθεια που νιώθει ο λαός για τις ΤΕΔ, ενώ κατά τη διάρκεια των επιδείξεων θα μοιράζονται δώρα, κυρίως στα παιδιά».

Οι 25 συλληφθέντες-ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝΕικοσιπέντε (25) εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί, που υπηρετούν σε καίριες θέσεις και σχηματισμούς στο στρατό, το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση της Βαριοπούλας.

Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, φαίνεται ότι ήταν ενήμερος του σχεδίου, καθώς το είχε υπογράψει από τη θέση που κατείχε το 2003, όταν ήταν δηλαδή αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ξηράς. Εκτός αυτόν, άλλοι 53 ανώτεροι αξιωματικοί συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης, το οποίο είναι αμφίβολο αν εκτελεστεί, μετά την αντίδραση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και ανωτάτων δικαστικών, που ανήκουν στις τάξεις των στελεχών του βαθέος κράτους.

Τα ονόματα των εν ενεργεία ανωτάτων αξιωματικών είναι:Αντιστράτηγος NEJAT BEK, Διοικητής του 6ου Σώματος Στρατού (6. Kolordu Komutanı Korgeneral)
Αντιναύαρχος KADİR SAĞDIÇ, Διοικητής Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής (Güney Deniz Saha Komutanı, Koramiral)
Αντιναύαρχος MEHMET OTUZBİROĞLU Διοικητής Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής(Kuzey Deniz Saha Komutanı, Koramiral)
Αντιναύαρχος LEVENT GÖRGEÇ Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (Deniz Eğitim ve Öğretim Kom. Eğitim Yönetim Grup Bşk)
Υποστράτηγος AHMET YAVUZ, Διοικητής Ακαδημίας Στρατού Ξηράς (Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral)
Υποστράτηγος GÜRBÜZ KAYA, Διοικητής Τακτικής Μεραρχίας Πεζικού (Taktik Piyade Tümen Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος E.CANER BENER, Διοικητής Συγκροτήματος Αποστολής Νότου (Güney Görev Grup Komutanı)
Ταξίαρχος ALİ AYDIN, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Κασάρειας (Jandarma Kayseri Bölge Komutanı Tuğ.)
Αντιστράτηγος Tevfik Özkılıç, Διοικητής 9ου Σώματος Στρατού (9. Kolordu Komutanı)
Υποπτέραρχος Korcan Polatsu, Υποδιοικητής 1ης ΤΑΔ (1. Hava Kuvveti Komutan Vekili)
Υποστράτηγος Selim Erkal Bektaş, Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı)
Υποπτέραρχος Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Διοικητής Ακαδημίας Πολ. Αεροπορίας (Hava Harp Akademisi Komutanı)
Υποστράτηγος Hasan Fehmi CANAN, Επιτελάρχης 2ης Στρατιάς και Φρούραρχος Μαλάτειας (2. Ordu Komutanlığı Kurmay Bşk ve Malatya Gar Kmt)
Υποναύαρχος Abdullah Gavramoğlu, Διοικητής Σκαφών Εφόδου (Hücumbot Filo Komutanı)
Muammer AYDIN
Ταξίαρχος Nurettin Işık, Διοικητής 95ης ΤΘ Ταξιαρχίας, Ραιδεστός (Tekirdağ Şarkışla 95. Zırhlı Tugay Komutanı)=
Ταξίαρχος Hakan AKKOÇ, Διοικητής 55ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος Türkan ERTüRK, Διοικητής Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (Deniz Harp Okulu Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος Serdar Okan KIRÇİÇEK, Διευθυντής Δόγματος και Σχεδίων Πολεμικού Ναυτικού (DKK Plan Prensipler Başkanı)
Αρχιπλοίαρχος Ahmet TüRKMEN, Διοικητής Στόλου Υποβρυχίων (Denizaltı Filosu Komutanı)
Ταξίαρχος Muhsin ERDAL
Ταξίαρχος Fatih ALTUN Kurmay Albay
Ταξίαρχος Kazım ERDEM
Ταξίαρχος Gökhan GüNEY
Ταξίαρχος Doğan DÖNMEZ
Diplomatia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.