Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Αποκαλυπτήρια μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων




Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ και πρώην αεροπόρος Μανώλης Σταματάκης, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος Γεωργίου Καρατζαφέρη, στο μνημείο που συμβολίζει τον "Ικαρο", αποτείνοντας σεβασμό και μνήμη για τους “αετούς των αιθέρων”, που βρήκαν τον θάνατο υπερασπιζόμενοι την πατρική γη.

Το γλυπτό, που δημιουργήθηκε χάρη στις προσπάθειες της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, κοσμεί το μικρό πάρκο στην αρχή της Ηρώων Πολυτεχνείου, δίπλα στη Βίλα Κούνδουρου. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αεροπόρων, που έφυγαν από τη ζωή, τίμησαν τη χθεσινή εκδήλωση και άφησαν στη βάση του μνημείου ένα λουλούδι σε ανάμνηση της θυσίας τους.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής μνημείου Θεόδωρος Λουλουδάκης, αντιπτέραρχος ε.α., ο οποίος και ευχαρίστησε τον πρώην και τον νυν δήμαρχο Χανίων Γ. Τζανακάκη και Κ. Βιρβιδάκη αντίστοιχα και τα Δημοτικά τους Συμβούλια για τη βοήθεια που πρόσφεραν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία τριών αεροπόρων που τιμήθηκαν χθες και έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή των Χανίων αλλά και στον γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη. “Τον Ικαρο αυτόν τον προσφέρουμε στον Δήμο Χανίων τιμώντας 56 πεσόντες αεροπόρους μεταξύ αυτών και 22 Χανιώτες”, ανάφερε ο κ. Λουλουδάκης.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων, κ. Βασίλειος Κατσαντώνης, σημείωσε πως “η κατασκευή του μνημείου είχε πάρα πολλές δυσκολίες και διήρκησε πολύ περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο. Ομως τελικά ο σκοπός επετεύχθη και νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια που δημιουργήσαμε ένα μνημείο για τους συναδέλφους μας”. Ο ίδιος διατύπωσε και τα παράπονά του για τη μη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου παρότι είχαν προσκληθεί, όπως είπε. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους δωρητές και σε όσους προσέφεραν για την κατασκευή του μνημείου.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων, κ. Κ. Βιρβιδάκης, αφού υπογράμμισε πως απαιτήθηκαν 12 χρόνια για να γίνει αυτό το μνημείο εξέφρασε τη χαρά του “καθώς τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων, όλων εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας. Όλων εκείνων, που αψηφώντας τον κίνδυνο, έδωσαν δυναμικό «παρών», μαχόμενοι στους αιθέρες, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και τα γαλάζια πελάγη της πατρίδας μας. Ο δήμαρχος έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας και κατέληξε μιλώντας για τη “θυσία του ήρωα αδερφού μας, Κώστα Ηλιάκη... Ο αετός της Κρήτης θυσιάστηκε στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και τα γαλάζια πελάγη της πατρίδας μας. Το νόημα της θυσίας του αετού της Κρήτης, έχουμε καθήκον να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές και να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη του, διότι οι ήρωες μένουν αθάνατοι όταν φροντίζουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους”.
Το “παρών” στις εκδηλώσεις έδωσαν πέραν των συγγενών πολλών εκ των νεκρών της Π.Α., πολλοί απόστρατροι καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος κ. Ι. Γιάγκος, ο αρχηγός ΓΕΑ κ. Β. Κλόκοζας, οι βουλευτές Χανίων Ε. Δαμιανάκης, Μ. Σκουλάκης, Χ. Μαρκογιαννάκης, ο νομάρχης Γρ. Αρχοντάκης, δήμαρχοι,ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Μανώλης Σταματάκης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.