Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Φοβού τους Αμερικάνους...

Bookmark and Share

Το «ψηστήρι» που μας κάνουν Αμερικά νοι και ΝΑΤΟ, για να δεχτούμε – υπο χωρώντας σε βασικές μας θέσεις στο Αιγαίο... – τη νέα δομή της Συμμαχίας, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει αρχί σει να έχει η Ουάσιγκτον για την Άγκυρα, εξηγούν αυτό που συνέβη με τις τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα.

Τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν μεταξύ Λέσβου και Χίου σε συνεργασία με ΝΑΤΟϊκό ιπτάμενο ραντάρ AWACS. Χωρίς να διστάσουν εγκατέλειψαν το νατοϊκό σχέδιο της άσκησης και έφθασαν μέσα στο σκοτάδι τρία μίλια από τις ακτές του ΑηΣτράτη! Η είδηση είναι όμως ότι το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε... ενοχλημένο με τη νέα «αταξία» της Άγκυρας και έδειξε αυτή την ενόχληση μέσω του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Σπέκχαρντ!

Για την πτήση πρόκληση στον ΑηΣτράτη ενημερώθηκε από το επιτελείο του ο Αμερικάνος αντιπτέραρχος Ραλφ Τζόντις, νέος διοικητής του Στρατηγείου της Σμύρνης, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, στις οποίες βρέθηκε αφού είχε περάσει από την Αθήνα. Ο Αμερικάνος διοικητής επικοινώνησε με τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Γιάννη Πατσαντάρα, ο οποίος εκ της θέσεώς του είναι και διοικητής του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου της Λάρισας (7ο CAOC).

Το τηλεφώνημα αποτέλεσε έκπληξη για τον Έλ ληνα πτέραρχο, που δεν έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοιου είδους ΝΑΤΟϊκές παρεμβάσεις. Ο Τζόντις ενημέρωσε τον Πατσαντάρα ότι έδωσε εντολή να αποσυρθεί αμέσως από την περιοχή της άσκησης το ΝΑΤΟϊκό AWACS.

Η εντολή ίσχυσε και την επόμενη μέρα, την Πέ μπτη, όταν οι Τούρκοι ασκήθηκαν χωρίς τη συμμε τοχή AWACS.

Ο Αμερικάνος διοικητής ήταν σαφώς ενοχλημένος από τη στάση των Τούρκων, οι οποί οι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθούσαν πιστά το σχέδιο της άσκησης και τις εντολές του ΝΑΤΟϊκού AWACS. Αντί γι’ αυτό, οι Τούρκοι βρέθη καν στον ΑηΣτράτη. Ο Αμερικάνος διοικητής του Στρατηγείου της Σμύρνης, μετά τη συνομιλία με τον Α/ΑΤΑ, επικοι νώνησε τηλεφωνικά με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, τον οποίο ενη μέρωσε για τις τούρκικες προκλήσεις. Έπειτα απ’ αυτή τη συνομιλία ο ακόλουθος Άμυνας της αμε ρικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα επικοινώνησε με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και ζήτησε από τον αρχηγό και το επιτελείο του λεπτομέρειες για τις πτήσεις των Τούρκων στον ΑηΣτράτη διευκρινίζοντας ότι τηλεφωνεί κατόπιν εντολής του πρεσβευτή!

Οι λεπτομέρειες δόθηκαν, το ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ αποσύρθηκε από την περιοχή και στο ελληνικό Πεντάγωνο ακόμη δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι οι «Γιάνκηδες» σήκωσαν το τηλέ φωνο κι έδωσαν εντολή ενάντια στο αγαπημένο τους «παιδί» στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια η στάση που τηρούσε το Στρατηγείο της Σμύρνης σε ανάλογα περιστατικά ήταν ξεκάθαρα φιλοτουρκι κή. Οι προκλήσεις των Τούρκων, οι οποίοι συστη ματικά εγκατέλειπαν τον ΝΑΤΟϊκό σχηματισμό στον οποίο πετούσαν και έφθαναν μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, όχι απλά δεν είχαν καμιά συνέπεια εντός της Συμμαχίας, αλλά περνούσαν εντελώς απαρατήρητες.

Παραμύθι δίχως δράκο

Τα τελευταία χρόνια αυτή η αντιμετώπιση απο διδόταν και στο πρόσωπο του Αμερικάνου διοικη τή του Στρατηγείου της Σμύρνης, πτέραρχου Μακ Φαν, τον οποίο από τις 14 Δεκεμβρίου έχει αντικα ταστήσει ο Ραλφ Τζόντις. Μοιραία η πρώτη ένδει ξη της αλλαγής του ΝΑΤΟ στο θέμα του Αιγαίου και της τούρκικης παρουσίας σ’ αυτό αποδόθηκε εύκολα από τους «φιλονατοϊκούς» του ελληνικού Πενταγώνου, που δεν είναι και λίγοι, όχι σ’ ένα, αλ λά σε δύο πρόσωπα.

Ο ένας είναι ο νέος διοικητής του Στρατη γείου της Σμύρνης, ο οποίος πριν από μία εβδο μάδα βρέθηκε στην Αθήνα και στη Λάρισα και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Α/ΓΕΑ Βασίλη Κλόκοζα και τον Α/ΑΤΑ. Οι εντυπώσεις που άφη σε ήταν πολύ θετικές.

Το δεύτερο πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η ΝΑΤΟϊκή διαφοροποίηση είναι ο διοικητής ΝΑΤΟ ϊκών δυνάμεων Ευρώπης Ελληνοαμερικάνος ναύ αρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος φημολογείται ότι έχει δώσει εντολές στον διοικητή της Σμύρνης να «παίξει 5050» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Ασφα λώς τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες τους έχουν πά ντα τη σημασία τους, αλλά από μόνα τους θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι μπορούν να αλλάξουν τις θέσεις, τις απόψεις και τη στρατηγική μιας ολό κληρης Συμμαχίας, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η οποία παραδοσιακά μας πάει... καροτσάκι.

Γι’ αυτό στο Πεντάγωνο επιτελείς που δεν πι στεύουν το παραμύθι της ξαφνικής «φιλελληνικής» στροφής των «Γιάνκηδων» εκτιμούν ότι η μικρή αυτή αλλαγή στάσης του ΝΑΤΟ – μόνιμη ή πρόσκαιρη θα φανεί – έχει βαθύτερα αίτια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.