Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor's

Μετά τη Fitch και η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BBB+» από «Α-». Ανοικτό παράθυρο και για νέα υποβάθμιση.

Στο δρόμο που άνοιξε η Fitch και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έκανε την προειδοποίησή του πραγματικότητα και υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατηρώντας την μάλιστα υπό αρνητική παρακολούθηση, όπερ σημαίνει ότι αφήνει ανοικτό παράθυρο και για νέα υποβάθμιση.

Μετά και τη σημερινή υποβάθμιση η S&P υποβίβασε την Ελλάδα στη δεύτερη πιστοληπτική κατηγορία , δίνοντάς της αξιολόγηση «BBB+» από «Α-» προηγουμένως, όπως ακριβώς έκανε και ο οίκος Fitch πριν από μια εβδομάδα.

Η κίνηση αυτή της S&P κρίνεται μάλλον απρόσμενη και αιφνιδιαστική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η -δεδομένη- υποβάθμιση από πλευράς του διεθνούς οίκου δεν θα ερχόταν τόσο άμεσα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι αυτή θα ερχόταν πιθανά μέσα στο Γενάρη.

Παράλληλα, η υποβάθμιση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς έρχεται μόλις δυο ημέρες μετά την εξαγγελία σωρίας μέτρων για την ανόρθωση της οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, τη Δευτέρα.

Δεδομένου ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και αναμένετο ανά πάσα στιγμή, η χρονική στιγμή που η S&P επέλεξε να την πράξει αποτελεί μια ακόμα έκφραση δυσπιστίας των αγορών στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, καθώς θεωρήθηκαν ως «ήπια» και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σε σχέση με τα ασυνήθιστα σκληρά μέτρα, όπως μειώσεις μισθών, που ελήφθησαν στο έτερο «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, την Ιρλανδία.

Αυτό είχε διαφανεί ήδη από την Τρίτη όταν η διαφορά απόδοσης (spread) ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα, η οποία αντικατοπτρίζει πόσο ακριβότερα δανείζεται η Ελλάδα, πήρε απότομα την ανιούσα αγγίζοντας τις 260 μονάδες βάσης από τις περίπου 230 της Παρασκευής.

Πλέον, ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης (Α) είναι η Moody's, για την οποία έχει επίσης δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε υποβάθμιση της χώρας. Μετά την κίνηση της S&P ωστόσο ενισχύονται οι πιθανότητες να ακολουθήσει και η Moody's πριν τα Χριστούγεννα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.