Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το ζήτημα της Θράκης

Με την ιδιότητα του ηγέτη περιφερειακής δύναμης συναντήθηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός T. Erdogan με τον Aμερικανό πρόεδρο Barack Obama στο Λευκό Οίκο. Aξιοπρόσεκτη είναι η αναφορά του Erdogan σε μειονοτικά ζητήματα και συγκεκριμένα στη Θράκη, ισχυριζόμενος ότι εκεί "ζουν 130.000 Τούρκοι οι οποίοι υποφέρουν".
Σε σειρά ζητημάτων διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων:

- Η τουρκική πλευρά δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στο προεδρικό αίτημα για ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν. Ο Erdogan δήλωσε συγκεκριμένα ότι "
η Τουρκία έχει συμβάλει με τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτών, είμαστε όμως έτοιμοι να συμβάλουμε στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας είτε στην Τουρκία είτε στο Αφγανιστάν".
- Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Τουρκία διαφωνεί με τη σχεδιαζόμενη επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ενώ αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παίκτη στην προσπάθεια να πεισθεί το Ιράν να διευθετήσει τη διένεξη με αιτία το πυρηνικό του πρόγραμμα.

- Η αναφορά του Αμερικανού προέδρου για διασφάλιση της
λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της ικανοποίησης των ζωτικών αναγκών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας δυσαρέστησε τη τουρκική πλευρά.
- Στο ζήτημα του Κυπριακού, που συζητήθηκε παρουσία του αντιπροέδρου J. Biden, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο νησί. Ο Toύρκος πρωθυπουργός ζήτησε "την παρουσία των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις" ενώ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση για ανειλικρίνεια, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό μέχρι τον Μάρτιο. Τέλος απέρριψε το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων βραχυπρόθεσμα

- Αναφορικά με το Κουρδικό,
ο Οbama εξήρε τις προσπάθειες της Άγκυρας για την ένταξη των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Τουρκίας στην δημοκρατική και πολιτική διαδικασία, χαρακτήρισε το ΡΚΚ "τρομοκρατική οργάνωση" τονίζοντας όμως ότι η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με στρατιωτικά μέσα.
- Σε ό,τι αφορά το Αρμενικό, ο Εrdogan επεσήμανε στον Αμερικανό ηγέτη ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, πρέπει να προηγηθεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.