Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009
Διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει.
Οι άνθρωποι εκείνοι των οποίων οι στόχοι είναι χαμηλοί, γενικά αποκομίζουν αυτό στο οποίο στοχεύουν - δηλαδή τίποτα. Η ζωή δεν πρέπει να περνάει κατ΄αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στον κόσμο είναι η θέληση του ανθρώπου που πιστεύει στον εαυτόν του, που τολμάει να στοχεύει ψηλά και κυνηγάει με αυτοπεποίθηση αυτό που θέλει από τη ζωή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πανίσχυρη φράση «θέλω και μπορώ»!
Μπορούμε λοιπόν εφόσον το θέλουμε να στηρίξουμε τις απόψεις μας, να μη φοβόμαστε να συζητάμε, για την ιστορία μας, για τη θρησκεία μας, όπου και αν βρισκόμαστε, στο σχολείο στο καφενείο ή σε άλλους χώρους. Να μην φοβόμαστε όταν μας χαρακτηρίζουν ως «ρατσιστές», ορισμένοι ακραίοι αριστεροί θεοκουλτουριάρηδες. Έχουμε χίλιους λόγους να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Να μη φοβόμαστε να λέμε εθνοπροδότες όλους εκείνους που υποστηρίζουν άλλες χώρες και που πρόσκεινται εχθρικά έναντι στα συμφέροντα της πατρίδος μας. Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτό που ισχυρίστηκε εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα προτιμούσε ένα Τούρκο γεωργό, από ένα Έλληνα επιχειρηματία.
Να μη φοβόμαστε να λέμε ότι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οι άλλοι μπορεί να είναι ότι θέλουν .Οι Μουσουλμάνοι που έχουν κατακλίσει τη χώρα μας δεν θα μας επιβάλουν κανόνες, αν δεν τους αρέσει η χώρα μας να πάνε σε κάποια άλλη, όπως δήλωσε και ο Αυστραλού πρωθυπουργός : «Αν δεν σας αρέσει να ζείτε εδώ, όπως ζούμε όλοι στην Αυστραλία, μπορείτε να φύγετε, δεν σας φέραμε με το ζόρι…»
Ο φόβος η τρομοκρατία των ιδεών, η παραπλάνηση των πολιτών, δεν θα περάσει αν τα πιστεύω μας είναι ισχυρά. Ο φασισμός δεν προέρχεται μόνο από την άκρα δεξιά, μπορεί να είναι και από την άκρα αριστερά. Έχουν όμως πολλούς προστάτες και θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι « δεν είναι δυνατόν ο αρχηγός κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει και να καταγγέλλει την έφοδο της Αστυνομίας σε γιάφκα του Κερατσινίου, ως παραβίαση του οικογενειακού ασύλου».
Τι μπορούμε να πούμε όταν εκπαιδευτικός χαρακτηρίζει «ρατσίστρια» Ελληνίδα μαθήτρια που στο διάλειμμα έγραψε πάνω στο θρανίο της, την λέξη «ΕΛΛΑΣ». Όταν τώρα την έσβησε κάποια Αλβανίδα συμμαθήτρια της, υπερασπίστηκε την Αλβανίδα και απείλησε την Ελληνίδα μαθήτρια ότι αν συνεχίζει να κάνει παρόμοιες ενέργειες θα την αποβάλει από το σχολείο.
Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, φοβούνται να αναφερθούν σε ιστορικά γεγονότα, φοβούνται ακόμα και να αναρτήσουν την Ελληνική σημαία στο μπαλκόνι τους, γιατί ίσως τότε κάποιοι συμπολίτες μας, θα τους χαρακτηρίσουν ως «φασίστες». Αν κάποιος τολμά σήμερα, να μας αποκαλεί "ρατσιστές" επειδή εμείς ζητάμε κανόνες, τότε αυτός είναι σίγουρα, το λιγότερο «προδότης»!
Όμως δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα, δεν πρέπει να τους περάσει. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα που να μην είναι δικό μας, διεκδικούμε μόνο ότι μας ανήκει, αυτό που κάποιοι πρόγονοι μας έδωσαν με τη ζωή τους, κληρονομώντας μας μια Ελλάδα που να ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Με το να διεκδικούμε το δίκιο μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης, «εν δε Δικαιοσύνη πας΄αρετή ένι», δηλαδή η δικαιοσύνη περικλείει όλες τις αρετές. Και εμείς ζητάμε δικαιοσύνη από κάποιους, που πρέπει να σέβονται αυτό που εμείς επιθυμούμε, ότι δηλαδή θέλουμε να παραμείνουμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Θέλουν να μας βάλουν να αλληλοσκοτωθούμε με φτωχούς ανθρώπους που ήρθαν εδώ γιατί κάποιοι άλλοι πονηροί, τους έταξαν τον επίγειο παράδεισο στην Ελλάδα. Δεν θα τους κάνουμε τέτοια χάρη. Αναγνωρίζουμε την ανθρωπιά και τη φιλοξενία, αλλά δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να διαλύσει τη χώρα μας και τις δομές της.
Η παραπληροφόρηση που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη Νέα Τηλεόραση στην εκπομπή «ρύσεις – αντιρρήσεις» που έδειχναν για κάποιο χρονικό διάστημα τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κον Γ. Καρατζαφέρη, ένα αρχηγό κόμματος, να φιγουράρει μαζί με ένα στυγερό εγκληματία τον Αδόλφο Χίτλερ, ήταν μια εικόνα παραπληροφόρησης, με σκοπό τη δημιουργία έντασης. Με το να δείχνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε δήθεν στους μετανάστες, εκμεταλλευόμενοι πολιτικά τον πόνο και την ανάγκη κάποιων συνανθρώπων μας, επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω, το λιγότερο ως ατυχές .
Μακριά από μας κάθε σκέψη ρατσιστική! Όταν μάλιστα πολλοί Έλληνες πήγαν μετανάστες, νόμιμα όμως, με βίζα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Επομένως η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα την μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτά που κάποιοι προσπαθούν να μας σερβίρουν. Δεν θα τους περάσει , όσους Τούρκους και αν μαζέψουν στη Θράκη, η Θράκη ήταν είναι και θα είναι, πάντα Ελληνική. Τα Σκόπια δεν θα ονομαστούν ποτέ Μακεδονία, στη συνείδηση των Ελλήνων. Τα ανθελληνικά σατανικά σχέδια τους θα μείνουν ανεφάρμοστα, αν όλοι εμείς αντιδράσουμε, ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του έθνους, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται.
Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε όπως αρμόζει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.
Ο Πρόεδρος της Ν/Ε ΛΑ.Ο.Σ
Μανώλης Σταματάκης
Γ. Καρατζαφέρης: Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε με την ψήφο των μεταναστών
Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε με το θέμα της ψήφου των μεταναστών, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στον Real FM, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Για ένα τέτοιο κυρίαρχο θέμα που αλλάζει τη σύσταση του εκλογικού σώματος πρέπει να ρωτάται ο λαός. Έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε από το λαό να εκφραστεί. Είμαστε 35 χρόνια δημοκρατίας και το Σύνταγμα προβλέπει δημοψηφίσματα. Δεν έχει γίνει ούτε ένα για πράγματα εξαιρετικά σοβαρά που άλλαξαν τη ζωή μας», υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε:
«Ούτε το 2000...το ΠΑΣΟΚ είπε προεκλογικά ότι θα πάρει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Το έκανε αιφνιδιαστικά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ούτε τώρα ο αξιότιμος κύριος Παπανδρέου είπε προεκλογικά ότι "έχω σκοπό να δώσω ψήφο και ιθαγένεια στους μετανάστες". Καμία φορά, σε καμία πλατεία, σε κανένα πάνελ. Έρχεται και το κάνει δύο μήνες αμέσως μετά. Αυτοί είναι αιφνιδιασμοί».
«Κίνδυνος δημιουργίας μουσουλμανικού κόμματος στην Ελλάδα όπως και στη Βουλγαρία»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε για τους κινδύνους που, όπως υπογράμμισε, εμπεριέχει η χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες:
«Όταν εντάξουμε 500.000 μετανάστες και τους κάνουμε Έλληνες, αυτομάτως την επόμενη μέρα λόγω ανεργίας θα πληρώνουμε στον ΟΑΕΔ άλλους 500.000 ανθρώπους. Ένα σημείο, κόστος. Δεύτερον, έχουμε ευαίσθητα σύνορα...Να προσθέσω άλλες 400.000 μουσουλμάνους, θα μου γίνει ένα μουσουλμανικό κόμμα στην Ελλάδα όπως και στη Βουλγαρία. Δεν έχω την ηρεμία της καλής γειτονιάς για να προχωρήσω σε μια τέτοια αλλοίωση».
«Εδώ γίνονται πάρα πολύ χύμα τα πράγματα και με ανησυχεί. Η πρώτη υποχρέωση που έχουμε σαν κράτος είναι να καταγράψουμε πόσους μετανάστες έχουμε. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι και ποιους θα βάλουμε... Είναι πολύ επικίνδυνα παιχνίδια αυτά...Πρώτα να τους καταγράψουμε,..., δεύτερον να δούμε από πού προέρχονται, τρίτον να δούμε ειδικότητες, να δούμε χρόνια που έχουν παραμονής στην Ελλάδα, να δούμε τρόπο συμπεριφοράς, να δούμε αν έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί...Και εν συνεχεία να αποφασίσουμε την ποσόστωση...Είμαι κάθετος κι αντίθετος στο χύμα. Θέλω κανόνες», ξεκαθάρισε ο κ. Καρατζαφέρης.
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009
Το 2010 να εκπληρώσει όλες σας τις επιθυμίες και να φέρει σε όλο τον κόσμο την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη .Να είναι γεμάτο Υγεία και Αγάπη όπως μας αξίζει.
Θα ήθελα όμως, να σας παρακαλέσω να στοχαστούμε και να νοιαστούμε, όσο μπορούμε αυτές τις γιορτινές ημέρες ,για όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας που ζουν καθημερινά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα, που ζουν χωρίς στέγη, χωρίς οικογένεια, χωρίς στοργή, χωρίς φροντίδα, χωρίς ελπίδα.
Ας ευχηθούμε λοιπόν όλοι εμείς με το νέο έτος να βρούμε τη δύναμη και τη συνεννόηση που χρειάζεται για να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά σε όλους.
Ο Πρόεδρος της Ν/Ε ΛΑ.Ο.Σ
Μανόλης Σταματάκης
Συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2010: Ομιλία προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη -Παρέμβαση Θ. Πάγκαλου
Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπερέβη τα όρια σε τρεις περιπτώσεις: - Στην αναφορά αποσπασμάτων από επιστημονικά έργα της κυρίας Δραγώνα, φράσεων που κι αυτές αναφέρθηκαν συντομευμένες και παραποιημένες
Συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2010: Ομιλία προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη -Παρέμβαση Θ. ΠάγκαλουΣυγγραφέας Πανέλλη Α. (ANA) – 10 ώρες πριν
Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, ο κ. Καρατζαφέρης απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν - κάνοντας ιστορική αναδρομή - αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.
Επίσης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει θέση επί του θέματος που αφορά την ιθαγένεια των μεταναστών και να τοποθετηθεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της ΠΓΔΜ.
Για το θέμα των Εξεταστικών εξέφρασε την χαρά του «γιατί υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του» αλλά ζήτησε να γίνει και Εξεταστική για τις υποκλοπές και την ΕΡΤ.
Χαρακτήρισε «φάλτσο» την ψήφο στους μετανάστες δηλώνοντας πως θα βρει τον ΛΑΟΣ απέναντι η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής και κάνοντας «έκκληση στην δημοκρατική ευαισθησία των κομμάτων» να μην το δεχθούν. «Πάμε στον λαό να μας πει αν θέλει ψήφο στους μετανάστες και την ιθαγένεια, να μιλήσει ο λαός με δημοψήφισμα. Υπάρχει μια πολιτική μπαμπεσιά εδώ το 2000 πήρατε το θρήσκευμα και σήμερα κάνετε αυτό ενώ προεκλογικά δεν το είπατε» ανέφερε.
Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να αλλάξει θέση λέγοντας: «δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή την θέση, πάτησαν πάνω σας και το φέρνουν τώρα». «Μην συνεργείτε σε αυτό το έγκλημα, μην συναινείτε στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι δεν θα έχει αντοχές πάνω από έξι μήνες και θα πάει στις δημοτικές χωρίς εκλογικό, θέλει να σέρνει από την μύτη τους μετανάστες και εσείς τους δίνετε την ευκαιρία. Αναθεωρήστε. Πώς θα συνδράμετε εσείς να πάρουν ιθαγένεια οι λαθρομετανάστες;» συνέχισε.
Ζήτησε ακόμη «μερικές διευκρινήσεις» από τον κ. Σαμαρά: Αν θα «ξεφύγει από τις δουλείες του Καραμανλισμού, αν θα πει όχι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη κι αν θα «δώσει το όνομα Μακεδονία μαζί με το ΠΑΣΟΚ».
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας είπε ότι σε επαφές που είχε στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε πολλά ερωτηματικά, οι επιχειρηματίες έλεγαν πως δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα και πολλοί «γέλασαν με αυτά που είπε ότι θα μας βγάλουν από την κρίση». «Πηγαίνετε με θάρρος και πείτε στην Ευρώπη ότι δεν μπορείτε σε τέσσερα χρόνια και ότι θέλετε 10 χρόνια. Αν όλες οι δυνάμεις δοθούν στο έλλειμμα δεν θα έχετε ίχνος ανάπτυξης, αν δεν καπνίσουν οι καμινάδες δεν θα κάνουμε τίποτα. Γιατί είστε φοβικοί με την Ευρώπη; Δεν είμαστε επαίτες, απαιτούμε. Πείτε τους ευθέως στις αγορές ότι δεν θέλουμε και ότι θα πάμε στο ΔΝΤ που μας δίνει με μικρότερο επιτόκιο, με το μισό. Αντιστρέψτε την απειλή που μας κάνουν εκείνοι» είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα.
Για τους οίκους αξιολογήσεως ανέφερε ότι θυμίζουν τις δικές μας εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κι ανέφερε ότι ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται πίσω από μία από αυτές και δεν «έχει όρεξη να μας δει να βγαίνουμε από την κρίση». Είπε ακόμη ότι ετοιμάζεται να κάνει επιχείρηση «real estate» στην χώρα μας.
Ο κ. Καρατζαφέρης διάβασε από το βήμα ανακοίνωση της Ένωσης απόστρατων αξιωματικών η οποία επικαλείται φράσεις από το βιβλίο που επιμελήθηκε η κυρία Δραγώνα (δεν είμαστε Έλληνες, μας έκαναν Έλληνες, η επανάσταση του 21 ήταν εθνική επεκτατική πολιτική, Οι Έλληνες είναι ρατσιστές βασιζόμαστε στον τούρκικο πολιτισμό) και ρώτησε «Δεν ντρέπεστε για την Δραγώνα κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που την έχετε στο υπουργείο Παιδείας;».
Τέλος καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι αντί να είναι στη Βουλή ημέρες προϋπολογισμού, χθες ήταν με την παρέα του εννέα ώρες στο Κολωνάκι.
Παρέμβαση Θ. Πάγκαλου
Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπερέβη τα όρια σε τρεις περιπτώσεις:
- Στην αναφορά αποσπασμάτων από επιστημονικά έργα της κυρίας Δραγώνα, φράσεων που κι αυτές αναφέρθηκαν συντομευμένες και παραποιημένες
- Ταυτίζοντας τους Έλληνες πολίτες της Θράκης με μια «μυστηριώδη ομάδα μουσουλμάνων, η οποία κινούμενη από διεθνή κέντρα έρχεται να υποσκάψει την εθνική μας ανεξαρτησία. «Είναι ύβρης, είναι άδικο» είπε ο κ. Παγκάλος
- Παραποιώντας συστηματικά την διενέργεια πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για την τακτοποίηση ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν μπήκαν στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο σπουδών, ζουν εδώ και θα ζήσουν εδώ.
Ανταπαντώντας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι όταν έχεις 250.000 ψήφους μουσουλμάνων και εντάσσεις άλλους 250.000 μουσουλμάνους που δίνετε ιθαγένεια τότε δημιουργείται μείζον θέμα για τη χώρα και επανάλαβε αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός «αν θέλει την παραχάραξη του εκλογικού σώματος, που πάει να κάνει το ΠΑΣΟΚ»
MQ-9 Reaper για τη Τουρκία
Η εισαγωγή στο τουρκικό οπλοστάσιο εξοπλισμένων με βλήματα UAV εκτιμάται ότι διαφοροποιεί την τουρκική απειλή για την Ελλάδα, καθώς αυξάνεται σημαντικά τις πιθανότητα αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της στρατηγικής πρώτου πλήγματος προσβάλλοντας ζωτικούς στόχους στα νησιά του Αιγαίου.
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
447,37 Ευρώ κοστίζει η ζωή αστυνομικού
Όταν πριν λίγες ημέρες, ήλθε στην Βουλή το ζήτημα της κ. Κούνεβα, στην οποία δόθηκε ένα διαμέρισμα από το ελληνικό κράτος, μετά την δολοφονική επίθεση την οποία δέχτηκε, ο μοναδικός που τόλμησε να αναφερθεί σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Άμεσα δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση από το σύνολο του τύπου, δήθεν διότι ήταν ένας… κακός που δεν ήθελε να δοθεί το σπίτι στην Κούνεβα. Αυτό όμως που έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης, ήταν ότι όπως ακριβώς δόθηκε στην κ. Κούνεβα το σπίτι θα έπρεπε να δίδονται και σε άλλους.
Αλλά ας τα πούμε τώρα έξω από τα δόντια. Το διαμέρισμα δόθηκε στην κ. Κούνεβα, επειδή αυτή απετέλεσε για κάποιο χρονικό διάστημα ένα… «σύμβολο» της Αριστεράς.
Στο όνομά της έγιναν επεισόδια, πορείες και παίχτηκαν οι σκηνές των γνωστών μπάχαλων, με το ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει υστερικά, τους κουκουλοφόρους να τα σπάνε, και το ΠΑΣΟΚ ως… ήρεμη δύναμη, να έρχεται να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη.
Είναι κάτι το οποίο έχουμε δει να «παίζεται» αρκετές φορές, για να καταλάβουμε την διαδικασία. Ας πούμε, για να μην χαρακτηριστούμε κακοί, ότι δικαίως πήρε η κ. Κούνεβα το σπίτι, μετά τον χαρακτηρισμό της επίθεσης εναντίον της ως εργατικού ατυχήματος.
Οι «μπάτσοι» δεν είναι άνθρωποι;
Και ας παραλληλίσουμε την υπόθεση της κ. Κούνεβα, με αυτή της οικογένειας του αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη. Ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν Αλβανό ληστή τραπεζών, καθώς προσπαθούσε να αποτρέψει μία ληστεία στην Νίκαια. Την ιστορία την ξέρετε, είμαι σίγουρος.
Ας δούμε ποια είναι η κατάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης, σήμερα όπως διαγράφεται από την σχετική ερώτηση, την οποία έκανε ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Μάκης Βορίδης, χρησιμοποιώντας ως πηγή την εφημερίδα μας. Και μόνο το θέμα, με το οποίο αποστέλλεται η ερώτηση, αξίζει να το διαβάσετε: «Πενιχρή σύνταξη στη χήρα δολοφονηθέντος αστυνομικού».
Και γράφει στην ερώτησή του, ο κ. Βορίδης: Εννέα μήνες έχουν περάσει σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» (23/11/09), από την δολοφονία του 36χρονου αρχιφύλακα Μιχάλη Σπανουδάκη που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Αλβανού ληστή στην Τράπεζα Κύπρου στη Νίκαια που προσέτρεξε να βοηθήσει στη σύλληψή του, παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόταν σε υπηρεσία. Η οικογένειά του (σύζυγος και ανήλικο τέκνο) με θλίψη πληροφορήθηκαν ότι εγκρίθηκε πρόσφατα η καταβολή της πενιχρής σύνταξης των 447,37 Ευρώ με τα οποία καλούνται να ζήσουν αξιοπρεπώς, χωρίς καμία άλλη παροχή, ή εφ’ άπαξ βοήθημα από το ιδιαίτερα «ευαίσθητο» Δημόσιο, όταν πρόκειται για περιπτώσεις που αναδεικνύονται μετ’ επιτάσεως από τα ΜΜΕ.
Και όπως πρέπει, καταλήγει ερωτώντας τον υπουργό:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χορηγήσει εφ’ άπαξ βοήθημα ή άλλο τακτικό επίδομα στη χήρα του ηρωικού αστυνομικού και αν όχι, γιατί;
2. Προτίθεται εναλλακτικά να αναγνωρίσει 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στον δολοφονηθέντα, ώστε το ύψος της σύνταξής του να ανέλθει στα 1500 Ευρώ και αν όχι, γιατί;
Αν δεν είσαι αριστερός την έβαψες
Η κ. Κούνεβα, έπεσε θύμα κατά πάσα πιθανότητα κάποιου οργανωμένου κυκλώματος. Αφορμή ήταν η συνδικαλιστική της δράση, όπως τουλάχιστον ωρύονται οι πάντες. Από την άλλη ο Μιχάλης Σπανουδάκης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έπεσε στο καθήκον, θυσιάστηκε προσπαθώντας να προφυλάξει όχι μόνο τους… συναδέλφους του, αλλά το σύνολο της κοινωνίας μας.
Η κ. Κούνεβα τα έβαλε με τον «εργοδότη» της, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο Μιχάλης Σπανουδάκης με έναν αδίστακτο εγκληματία, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να είχε δολοφονήσει κάποιον άλλον αθώο πολίτη ή περαστικό.
Γιατί τόση διαφορά στην αντιμετώπισή τους από το επίσημο κράτος; Γιατί η κ. Κούνεβα είναι ένα σύμβολο και ο Σπανουδάκης ένας… μπάτσος; Γιατί η μία ζωντανή, να παίρνει ένα διαμέρισμα, και η οικογένεια του άλλου 400 ευρώ (και κάτι ψιλά) και μάλιστα μετά από τόσους μήνες;
e-πόλεμος στη Θράκη
Οργιάζουν στο Διαδίκτυο οι ευσεβείς πόθοι των Tούρκων σέρφερ για τη δημιουργία της... «Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης».
Διεκδικώντας περιοχή 23.591 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Eβρο μέχρι τον Nέστο ποταμό, και από το Aιγαίο μέχρι τη βουλγαρική Pοδόπη, το κρατίδιο που οραματίζονται οι επίδοξοι... αυτονομιστές παρουσιάζεται σε χάρτη στις ειδικές σελίδες του Iντερνετ και γίνεται... γκρουπ στο facebook, όπου περίπου 800 άτομα έχουν σπεύσει να συμφωνήσουν με τη δημιουργία του.
«Eίναι εδάφη στα οποία ζουν Tούρκοι και πρέπει να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, όπως είχε γίνει το 1913», ισχυρίζονται οι επισκέπτες των ομάδων συζητήσεων, τουρκικής καταγωγής στην πλειονότητά τους. Ως διαχειριστές εμφανίζονται φοιτητές, νεολαίοι και μέλη τουρκικών κοινοτήτων στην Eυρώπη και την Aμερική. Kαι μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αστεία και να συζητούνται μόνο στην ψηφιακή σφαίρα (φαντασίας) κάποιων ακραίων στοιχείων παγκοσμίως, ωστόσο ίσως δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται.
Πρόσφατα, το «Eθνος της Kυριακής» είχε αποκαλύψει πως για την υπόθεση «Eργκενεκόν» της Tουρκίας ο τουρκικός στρατός διαχειριζόταν 42 ιστοτόπους εναντίον της Eλλάδας και άλλων «εχθρών», μέσα από τους οποίους το τουρκικό βαθύ κράτος οργάνωνε και διατηρούσε τα τελευταία χρόνια μηχανισμούς συκοφάντησης και υπονόμευσης της Eλλάδας...
Σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός της Tουρκίας Tαγίπ Eρντογάν μιλά (και μάλιστα στον πρόεδρο Oμπάμα) για «μειονότητα που υποφέρει στη Θράκη», η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων συζήτησης στο Iντερνετ είναι φυσικό να δημιουργεί πιο προσεκτικές σκέψεις για τη σκοπιμότητά τους. Στο ίδιο πνεύμα και ο Tούρκος υπουργός Eπικρατείας, E. Mπαγίς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
H εμμονή για τον... υπερτονισμό και την αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος που επιδεικνύει η Aγκυρα φαίνεται και από την πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο Eρντογάν στον ψευδομουφτή Ξάνθης, πρόεδρο της «Συμβουλευτικής», Aχμέτ Mετέ, και τον πρόεδρο του «Συλλόγου Aλληλεγγύης Tούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD), Φερούχ Oζκάν.
Oπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση της ίδιας της «BTTDD», που τιτλοφορείται «H μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο Tαγίπ Eρντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Tουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Eλλάδα στη Δυτική Θράκη».
«H Δυτική Θράκη είναι μια ευκαιρία να γίνει ξανά δυνατή η Tουρκία», αναφέρει στο σχόλιό του ένα μέλος του γκρουπ «Δημοκρατία Δυτικής Θράκης». «Tιμή και δόξα στους Oθωμανούς στρατιώτες. Mακάρι να ζούσαν και σήμερα», συμπληρώνει έτερος... χρήστης.
Στην προσπάθεια μάλιστα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, στον χάρτη της Eλλάδας τοποθετούν και διεκδικήσεις άλλων, όπως των Σκοπιανών στα ελληνικά εδάφη.
Γκρίζες... οθόνες
Aνάμεσα σε... Tουρκία, Λονδίνο και HΠA κινούνται οι φοιτητές, οι νεολαίοι και τα μέλη τουρκικών οργανώσεων που διαχειρίζονται τα ανθελληνικά γκρουπ στο facebook (πάνω). Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, τα μέλη των ομάδων για τη «Δυτική Θράκη» δεν διστάζουν να... τεμαχίσουν την Eλλάδα, προκειμένου να «αναγνωρίσουν» και τις διεκδικήσεις άλλων επί των ελληνικών εδαφών. Στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» οι Tούρκοι χρήστες ενισχύουν την προπαγάνδα των Σκοπιανών (αριστερά).
Τρεις ισχυροί κληρονόμησαν τα πετρέλαια του Ιράκ
Μόνο που υπάρχει ένα... μικρό πρόβλημα για τους Ιρακινούς, το οποίο ενδεχομένως τους εμποδίζει να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι: Τα «κλειδιά» των πετρελαιοπηγών τους δεν τα κρατούν οι ίδιοι, αλλά οι μεγάλες ξένες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν πλέον πλειοψηφικό πακέτο στα περισσότερα από αυτά. Όσο για την κυβέρνηση της χώρας, βάσει των -αποικιοκρατικών- συμφωνιών που έχουν υπογραφεί φέτος και ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, θα ελέγχει μόλις το 25% των κοιτασμάτων...
Ακριβοδίκαιη κατανομή
Το εντυπωσιακό είναι ότι η κατανομή έγινε σχεδόν ακριβοδίκαια, έχοντας δύο κυρίως στόχους: Αφενός, κανείς από τους «ημέτερους» και τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να μην μείνει παραπονεμένος και, αφετέρου, να τιμωρηθούν όσοι Ευρωπαίοι αντιτάχθηκαν στην αμερικανο-βρετανική εισβολή του 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη μοιρασιά των ιρακινών πετρελαίων. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν πρωτίστως οι Γάλλοι, οι οποίοι είδαν την Total να παίρνει μόλις και μετά βίας το 25% του δευτεροκλασάτου κοιτάσματος που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλφάγια.
Δεν είναι διόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι μεγάλες κερδισμένες είναι, αναμφίβολα, οι δύο «μεγάλες αδελφές» που βρίσκονται υπό βρετανικό έλεγχο -η Shell και η BP. Η πρώτη πάτησε πόδι στα δύο από τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα του Ιράκ -στο Ματζνούν, όπου έχει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο με 45% και τη δυτική Κούρνα, όπου η συμμετοχή της είναι μειοψηφική στο πρώτο υπό εκμετάλλευση τμήμα- ενώ η δεύτερη έχει κυρίαρχη παρουσία στο γιγαντιαίο κοίτασμα της Ρουμάιλα.
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες των ΗΠΑ έχουν λόγους να είναι παραπομενένες. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς της ιρακινής οικονομίας, οι στενοί φίλοι του Τζορτζ Μπους και, κυρίως, του υποχθόνιου αντιπροέδρου του Ντικ Τσένι είναι δυσαρεστημένοι με την κατανομή του «φιλέτου». Βεβαίως, διαθέτουν παρουσία και στα δύο υπό εκμετάλλευση τμήματα της δυτικής Κούρνα -στο πρώτο με την ExxonMobil που έχει την πλειοψηφία και στο δεύτερο με την ConocoPhilips, η οποία συμμετέχει μειοψηφικά στην κοινοπραξία- ωστόσο μάλλον περίμεναν κάτι περισσότερο.
Από την άλλη, έκπληξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η ισχυρή παρουσία που εξασφάλισαν οι Ρώσοι στο Ιράκ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κοινοπραξία της Lukoil απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του δεύτερου (και σημαντικότερου) τμήματος της δυτικής Κούρνα, ενώ δικαιώματα απέκτησε και η Gazprom, έστω και σε μικρότερα κοιτάσματα. Είναι δε γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή κάνει αρκετούς να εκτιμούν -δικαίως- ότι το παζάρι ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα έχει προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Κοινά συμφέροντα
Αλλωστε, οι «υπό επώαση» συμφωνίες για την αντιπυραυλική ασπίδα, το Αφγανιστάν και τα πυρηνικά όπλα δείχνουν ότι οι δύο πάλαι ποτέ θανάσιμοι εχθροί έχουν αρχίσει να αποκτούν πολλά κοινά συμφέροντα... Και οι Κινέζοι, όμως, μάλλον πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη μοιρασιά. Χωρίς να έχουν στηρίξει την εισβολή στο Ιράκ και δίχως να διαθέτουν ιδιαίτερα ερείσματα στην περιοχή -σε αντίθεση με όλους τους άλλους- η ραγδαία αναβάθμιση της ισχύος και του ρόλου της χώρας τους σε παγκόσμιο επίπεδο «χάρισε» στον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο CNPC σημαντικό μερίδιο στο γιγαντιαίο κοίτασμα της Ρουμάιλα, αλλά και παρουσία στη Χαλφάγια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από τις πετρελαϊκές συμφωνίες «εξυπηρετήθηκαν» και ορισμένοι μικρότεροι παίκτες -όπως η Μαλαισία με την Petronas και η Αλγερία. Όσο για την Τουρκία, ελπίζει ότι θα πάρει το... πετρέλαιό της πίσω μόλις μοιραστούν και τα τελευταία κοιτάσματα, που βρίσκονται στο ιρακινό Κουρδιστάν. Εκεί, όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα...
Τόνι Μπλερ, ένας ειλικρινής κατακτητής...
«Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση (εάν δεν υπήρχαν αποδείξεις για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής), θα πίστευα ότι είναι σωστό να τον απομακρύνουμε (τον Σαντάμ). Εννοώ ότι, προφανώς, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε και να προωθήσουμε διαφορετικά επιχειρήματα γύρω από τη φύση της απειλής την οποία αντιπροσώπευε».
Απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου του BBC για την απόφαση που έλαβε το 2003 -ή, ενδεχομένως, πολύ νωρίτερα- ο Τόνι Μπλερ είπε, αν μη τι άλλο, τα πράγματα με το όνομά τους. Οι δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας συνέπεσαν με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης στη μοιρασιά των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ, από την οποία οι βρετανικές εταιρείες βγήκαν σημαντικά ενισχυμένες. Με τον τρόπο του, λοιπόν, δεν άφησε καμία απολύτως αμφιβολία να αιωρείται γύρω από την πραγματική φύση και τους σκοπούς του συγκεκριμένου πολέμου.
Η καλύτερη εξέλιξη
«Δεν νομίζω ότι θα ήμασταν καλύτερα εάν αυτός και οι γιοι του βρίσκονταν στην εξουσία», πρόσθεσε ο Μπλερ. Και είχε απόλυτο δίκιο, διότι 37 χρόνια μετά την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και του φυσικού πλούτου του Ιράκ (που βρισκόταν, κυρίως, σε βρετανικά χέρια), κανείς στο Λονδίνο δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη εξέλιξη. Οπως ήταν φυσικό, η ξεκάθαρη παραδοχή του Μπλερ, η οποία έγινε λίγο πριν από την εμφάνισή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου για τον πόλεμο στο Ιράκ, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στην πατρίδα του και σε πολλές άλλες χώρες.
Ακόμη και ο Χανς Μπλιξ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ που ηγούνταν τότε της ομάδας που επόπτευε το οπλοστάσιο του Σαντάμ, σχολίασε πως η δήλωση Μπλερ του έδωσε μια «ισχυρή εντύπωση ότι έχει έλλειμμα εντιμότητας».
Ωστόσο, εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι ο Μπλερ αισθάνεται δικαιωμένος στους κύκλους που τον ενδιαφέρουν και τον στηρίζουν -με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μηχανή παραγωγής δολαρίων..
Κόμματα στο χείλος της πτώχευσης
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας υπολειτουργούν, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, χρωστώντας περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει ως προκαταβολή την κρατική επιχορήγηση, τουλάχιστον ως το 2016! Παράλληλα, για το 2010 τα κόμματα θα λάβουν, ανάλογα με τα ποσοστά τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, 109.343.200 ευρώ.
Μια προσεκτική ματιά στους ισολογισμούς των κομμάτων τα τελευταία χρόνια δίνει σαφή εικόνα για την τραγική κατάσταση των οικονομικών τους, παρά τις ακριβές προεκλογικές εκστρατείες που διεξήγαγαν στις πρόσφατες εκλογές. «Τα κόμματα έχουν γίνει οι μεγάλοι ασθενείς του συστήματος» είχε πει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος και δεν είχε άδικο, αν κρίνει κανείς από την πορεία των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων που είναι αρκετά ζημιογόνοι οργανισμοί.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3023 του 2000 απαγορεύονται οι χορηγίες εταιρειών στα κόμματα και μοναδική πηγή χρηματοδότησής τους, εκτός από την κρατική επιχορήγηση, αποτελούν οι εισφορές των μελών. Αυτή η πηγή χρηματοδότησης δεν δίνει πολλά περιθώρια στα κόμματα, αφού οι εισφορές των μελών είναι ελάχιστες και δεν αποτελούν «σανίδα σωτηρίας».
Ουσιαστικά ΠαΣοΚ και ΝΔ ενεχυριάζουν την κρατική επιχορήγηση, την κύρια πηγή χρηματοδότησής τους, για να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, το κυβερνών κόμμα μέσω σύμβασης που υπέγραψε, είχε το δικαίωμα να ενεχυριάσει την κρατική επιχορήγηση που αναλογεί σε έσοδα περίπου τεσσάρων ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχε το δικαίωμα να ενεχυριάσει την κρατική επιχορήγηση των περίπου 88 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει στις τράπεζες τις κρατικές επιχορηγήσεις που αντιστοιχούν σε έσοδα τουλάχιστον τρεισήμισι ετών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την πρωτοκαθεδρία στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει επιχειρήσει τουλάχιστον το τελευταίο ενάμισι έτος να εξορθολογίσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδάτου και να μειώσει τα δάνειά του. Συγκεκριμένα η ΝΔ οφείλει στις τράπεζες άνω του 20% των εσόδων της, ενώ το ΠαΣοΚ οφείλει στα πιστωτικά ιδρύματα ποσό άνω του 12-12,5% των εσόδων της.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουντα δύο κόμματα εξουσίας είναι η δυσκολία στο να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι δαπάνες τους βαίνουν αυξανόμενες. Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» προκύπτει ότι η εξάρτηση του ΠαΣοΚ και της ΝΔ από την κρατική χρηματοδότηση την τελευταία δεκαετία προσεγγίζει περίπου το 81% και το 75% αντίστοιχα. Το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής χρηματοδότησης για το ΚΚΕ ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 55% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 81%. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η πενιχρή συνεισφορά της κομματικής βάσης στα συνολικά έσοδα των κομμάτων. Το μέσο ποσοστό την περίοδο 1999-2007 ανέρχεται σε 5,4% για το ΠαΣοΚ και σε 4,1% για το ΚΚΕ, ενώ σχεδόν μηδενική είναι η συνεισφορά των μελών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Λόγω της χαμηλής συνεισφοράς των μελών τους τα κόμματα- ειδικά ΝΔ και ΠαΣοΚ- προσφεύγουν σε χορηγίες οι οποίες δεν καταγράφονται, επειδή υπάρχουν περιορισμοί. Βέβαια σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, η οικονομική υποστήριξη προς τους πολιτικούς είναι θεσμοθετημένη. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (νόμος για δαπάνες κομμάτων) απαγορεύεται έκαστος χρηματοδότης να προσφέρει σε κάθε κόμμα άνω του ποσού των 15.000
ευρώ ετησίως.
Τα τελευταία χρόνια πολλές ήταν οι διακηρύξεις των εκάστοτε πρωθυπουργών για την ανάγκη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για να υπάρξει διαφάνεια, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση γύρω από την πραγματική οικονομική κατάσταση των κομμάτων που δεν δημοσιοποιούν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ουσιαστικά δεν συντάσσονται και δεν δημοσιοποιούνται ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ενώ δεν τηρείται ούτε το διπλογραφικό σύστημα στο πλαίσιο της διπλογραφικής λογιστικής μεθόδου.
Από την αρχή της Μεταπολίτευσης, τα κόμματα- ειδικά η ΝΔ και το ΠαΣοΚ- για να αντιμετωπίσουν τις πολύ μεγάλες εκλογικές δαπάνες τους, που αυξάνονται ραγδαία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είχαν εισροές όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων. Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης αποκάλυψε στη Βουλή το 2002 ως υπουργός Εσωτερικών, ότι τα κόμματα είχαν εισροές από ιδιωτική χρηματοδότηση με τη μορφή άδηλων πόρων που αντάλλασσαν νομότυπα με κουπόνια, μέσω των οικονομικών εξορμήσεων. Από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής δεν έχει διαπιστωθεί ουδεμία παράβαση. Η εν λόγω Επιτροπή ελέγχει το γράμμα του νόμου, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει αν κάποιο κόμμα συγκεκαλυμμένα παραβιάζει τον νομό.
Τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης αποτελούν σταθερά έσοδα των κομμάτων, με τα οποία εξασφαλίζουν εγγυήσεις για να έχουν υπόσταση έναντι των τραπεζικών οργανισμών. Ουσιαστικά τα κόμματα, ως οιονεί νομικά πρόσωπα, αναγκάζονται να εκχωρούν τα έσοδα της κρατικής επιχορήγησης επομένων ετών.
Για το 2008 τα κόμματα εισέπραξαν 62.489.723 ευρώ, ενώ ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είχαν εκταμιευθεί 140.231.372 ευρώ. Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς που ψηφίζονται κάθε χρόνο, το ποσό που δίδεται στα κόμματα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το 10% (περίπου 2-2,2 εκατ. ευρώ) της συνολικής επιχορήγησης του ΠαΣοΚ και της ΝΔ κατευθύνεται στην εκπαίδευση των μελών τους! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους ισολογισμούς για το οικονομικό έτος 2008, η επιμορφωτική χρηματοδότηση ανήλθε σε 1.858.067 εκατ. ευρώ για το ΠαΣοΚ, σε 2.087.000 εκατ. ευρώ για τη ΝΔ και σε 424.000 ευρώ για το ΚΚΕ.
Ειδικά στα δύο κόμματα εξουσίας - ΝΔ και ΠαΣοΚ- καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν τα χρέη τους και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες τους. Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στον διευθυντή του κόμματος κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να μειωθούν οι δαπάνες του ΠαΣοΚ, το οποίο βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έκδοση πιστωτικής κάρτας για τα μέλη του. Εντός των επομένων ημερών, η Ιπποκράτους σε πρώτη φάση θα αποστείλει σε περίπου 150.000 ψηφοφόρους που έχουν συμπληρώσει τη σχετική αίτηση την κάρτα μέλους του Κινήματος που θα ισχύει εφ΄ όρου ζωής. Με την κίνηση αυτή εκτιμούν ότι θα βάλουν τάξη στα οικονομικά τους αφού οι ψηφοφόροι που είναι μέλη θα κληθούν να πληρώσουν τις συνδρομές τους, αποφέροντας έσοδα περίπου 8.000.000 ευρώ. Επίσης το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει πλάνο στην Αγροτική Τράπεζα βάσει του οποίου σε μία δεκαετία θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι δανειακές ανάγκες του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς έχει στόχο να μειωθούν κατά πολύ οι δανειακές ανάγκες του κόμματος, να εξορθολογιστούν οι λειτουργικές δαπάνες παρά τη βελτίωση των τελευταίων μηνών από τον γενικό διευθυντή κ. Μενέλαο Δασκαλάκη. Π.χ., το 2008 τα έσοδα της ΝΔ έφθασαν τα 28 εκατ. ευρώ και οι εισφορές των μελών ανήλθαν μόλις σε 220.00 ευρώ. Ωστόσο στην πρόσφατη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση τα έσοδα από τις ανανεώσεις και τις εγγραφές νέων μελών προσέγγισαν το 1.600.000 ευρώ, ποσό που, όπως έχει επισημάνει και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης σε συνομιλητές του, ήταν σωτήριο διότι καλύφθηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα για την υλικοτεχνική υποδομή των εκλογών.
Τουρκία - αντιδράσεις για τη «σταύρωση»
«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει ό Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.
Η δήλωση αυτή λέγεται ότι έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί απόψε (Κυριακή) το βράδυ.
Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ.Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».
«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί « δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.
«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ό Τούρκος υπουργός.
Εν τω μεταξύ από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχολεία ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.
Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε η κυρία Χατεμί.
Η δικηγόρος παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε.
«Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου»; είπε στον τουρκικό τύπο!
Δελαβέκουρας για συνέντευξη Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή", δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.
"Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας", συνεχίζει ο κ Δελαβέκουρας, "είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες". "Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τούρκος ΥΠΕΞ - Οικουμενικός ΠατριάρχηςShareThis| Εκτύπωση |
Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα σχετικά με την τηλεοπτική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νατβούτογλου είπε ότι εύχεται οι δηλώσεις να ήταν ''ακούσια παραδρομή του λόγου''.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η παρομοίωση που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη ''σταύρωση'' ήταν ''ένα εξαιρετικά ατυχές σχόλιο.''
''Στην ιστορική μας παράδοση δεν έχει ποτέ υπάρξει ποτέ σταύρωση'', ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
''Δεν μπορώ να βρω αυτή την παρομοίωση συμβατή με την ώριμη προσωπικότητά του (Πατριάρχη). Η ιστορία του τουρκικού έθνους έχει οικοδομηθεί πάνω στην θρησκευτική ανεκτικότητα. Επιθυμώ να εκλάβω τη δήλωση ως ακούσια παραδρομή του λόγου'', ανέφερε.
''Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια κοσμική δημοκρατία βασισμένη στο γράμμα το νόμου. Δεν αξιολογεί τους πολίτες της σύμφωνα με τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Όλοι οι πολίτες μας είναι ίσοι. Αν ο κ. Βαρθολομαίος έχει οποιοδήποτε παράπονο υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες και μπορεί να υποβάλει τα παράπονά τους σε μας. Μπορεί τότε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες'', είπε ο κ. Νταβούτογλου.
''Δεν δεχόμαστε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε'', είπε
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Σε τροχιά αποσταθεροποίησης η Ελλάδα από τη λαθρομετανάστευση
Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 25% με την συνεχώς αυξανόμενη ροή να αποδεικνύει πρώτον, πόσο καταστροφική είναι η έλλειψη στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής και δεύτερον, πόσο λανθασμένη υπήρξε η νομιμοποίηση/ελληνοποίηση σημαντικού αριθμού λαθρομεταναστών τη δεκαετία του ΄90.
5 απλά μέτρα που αρνούνται να υιοθετήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
1. Υιοθέτηση ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής και καθιέρωση ανώτατου ποσοστού λαθρομεταναστών επί του ελληνικού πληθυσμού που δύνανται να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα. Παύση χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς όλων των ΜΚΟ και επαγγελματιών "αντιρατσιστών" που αντιδρούν σε οποιαδήποτε απόπειρα εκπόνησης στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής.
2. Ενεργή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Χωρίς τη συνεχή φυσική παρουσία των ΕΕΔ στα σύνορα με τα κατάλληλα σύγχρονα μέσα αναγνώρισης και επιτήρησης δεν είναι εφικτή η αναχαίτιση των λαθρομεταναστών.
3. Αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος, ιδιαίτερα με αποκατάσταση των αεροπορικών του μέσων. Η δραστηριοποίηση της FRONTEX δε πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και υποβάθμιση των ελληνικών δυνατοτήτων ελέγχου των συνόρων.
4. Άσκηση πιέσεων προς τα ευρωπαϊκά όργανα για γενναία χρηματοδότηση όλων των ελληνικών δράσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
5. Αντιμετώπιση της "φήμης" που έχει αποκτήσει η Ελλάδα ως κράτος με διάτρητα σύνορα το οποίο δέχεται να νομιμοποιεί ανεξαιρέτως όλους τους λαθρομετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα, με κατάλληλες δράσεις και επικοινωνιακές καμπάνιες στο εσωτερικό και τις χώρες προέλευσης. Σημειώνεται ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση λαθρομεταναστών μόλις από τον περασμένο Ιούνιο! Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για αναθεώρηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας όχι μόνο θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αλλά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών. Ως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να καταστρατηγεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αντιτίθεται στις μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών;
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Δέντρο Χριστουγεννιάτικο, μ' ευχές έχω στολίσει,
ο νέος χρόνος που θα 'ρθει, χαρές να σας γεμίσει.
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
Σε δυναμική αντιπαράθεση Ελλάδα και Τουρκία στα πετρελαϊκά πεδία του Β.Αιγαίου.
Σε ένα άκρως επικίνδυνο “chicken game”* («Το παιχνίδι του δειλού» ελληνιστί) καταφεύγει η Άγκυρα στο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς επάνω στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, όπως σημειώνουμε σχετικά σε άλλο σημείωμα. Εκεί το πρώτο τρίμηνο του έτους θα δοκιμαστούν τα νεύρα και οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς η δεύτερη προχώρησε σε μία ενέργεια που υποδηλώνει με σαφήνεια συγκρουσιακή τάση.
Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο (υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις ελληνικές Ε.Δ. περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα ελληνικά μητροπολιτικά κέντρα κλπ) αυτό καταδεικνύουν, αλλά είναι ενέργειες οι οποίες είναι οργανωμένες βάσει σχεδίου μεν, αλλά είναι αυτοτελείς.
Για πρώτη φορά (και το «πρώτη φορά» έχει σημασία ως προς την κλιμάκωση) καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε «θερμό» επεισόδιο: Αποφάσισαν να διεξάγουν σειρά ασκήσεων επί ένα ολόκληρο τρίμηνο (04/01-31/03/2010) σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος-Ίμβρος-Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση! Απλώς η ελληνική άσκηση αντικαθιστά την Ίμβρο με τα Ψαρά.
Είναι άλλη μία 100% παράνομη ΝΟΤΑΜ από την πλευρά της Άγκυρας, αφού πρώτον δεν έχει την άδεια της αρμόδιας ΥΠΑ αφού διεξάγεται εντός του ελληνικού FIR και δεύτερον και κυριότερον, έρχεται «καπάκι» στην ελληνική άσκηση!
Φανταστείτε τώρα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο μήνες (η αντίστοιχη ελληνική άσκηση θα διαρκέσει από τις 04/01-26/02/2010)! Ο κίνδυνος του ατυχήματος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός…
Με αυτή την έννοιας σημειώναμε στην αρχή ότι η Άγκυρα καταφεύγει σε ένα ιδιότυπο “chicken game”, αφού αναγκαστικά ένας από τους δύο παίκτες πιθανόν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την περιοχή.
Η Τουρκία είχε ζητήσει από την ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή, ενώ γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση. Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η ΥΠΑ δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές Ε.Δ. Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία,αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή GK, αν κάτι δεν αλλάξει, ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις θα σταθούν η μία απέναντι στην άλλη με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο ολόκηρους μήνες.
Το θέμα είναι ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Άγκυρας από μία τέτοια κατάσταση. Σε ότι αφορά τους απώτερους, είναι γνωστοί και διακρβωμένοι: Δεν αναγνωρίζει γενικώς τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ ότον περιλαμβάνουν περιοχές που κατ’αυτήν θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση τη Σαμοθράκη και τα Ψαρά.
Σε αντίστοιχη άσκηση προς μηνός, στην ίδια περιοχή που περιλαμβάνόταν η Σαμοθράκη και τα Ψαρά, είχαν εκδοθεί ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία περί “παρανόμων” ασκήσεων σε “αποστρατιωτικοποιημένα” νησιά.
Από εκεί και πέρα όμως τώρα δεν καταφεύγει σε «σπασμωδικές» μεμονωμένες ενέργειες, όπως η εισβολή μαχητικών της σε δεσμευμένο χώρο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεσμεύει περιοχές επάνω σε ελληνικές δεσμευμένες περιοχές. Το ίδιο έχει να συμβεί από το 1974, όταν τελικά η Αθήνα έκλεισε με ΝΟΤΑΜ ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου επί πολλά χρόνια εκδίδοντας προειδοποίηση επικινδυνότητας.
Έγκυροι παρατηρητές στους οποίους έθεσε το ζήτημα το defencenet.gr, σημείωναν ότι δεν αποκλείεται η κίνηση της Τουρκίας να έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη πετρελαϊκών ερευνών από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής (Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος) όπου θα διεξαχθεί η τουρκική άσκηση.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα αντιδράσει η Άγκυρα σε σημερινή ανάλογη ελληνική άσκηση στην Λήμνο…
*Ο όρος “chicken game” χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να περιγράψει το παίγνιο του πυρηνικού εφιάλτη μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Αφορούσε στην πραγματικότητα ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» αντοχής νεύρων που έπαιζαν οι νεαροί Αμερικανοί της δεκαετίας του ’50: Δύο αυτοκίνητα κινούνταν μετωπικά το ένα με το άλλο και ο οδηγός του πρώτου που θα παρεξέκλινε της πορείας σύγκρουσης για να αποφύγει την μετωπική, ήταν η «κότα», ο «δειλός». Το ίδιο «παιχνίδι» παιζόταν και σε γκρεμούς: Δύο αυτοκίνητα ξεκινούσαν με κατεύθυνση τον γκρεμό και ο αυτός που σταματούσε πρώτος ήταν αντίστοιχα η «κότα» ο «δειλός», ενώ αυτός που έφτανε εγγύτερα το χείλος του γκρεμού ήταν ο νικητής. Προσαρμοζόμενο στα γεωστρατηγικά δεδομένα, όποιος δεν έχει την αντοχή να πάει μία κλιμακούμενη αντιπαράθεση μέχρι να «σπάσει» ο αντίπαλος, είναι ο χαμένος…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.g
Εκτός γραμμής ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ;
Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξή του τη περασμένη Κυριακή ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για τη Τουρκία με τη σημερινή της μορφή ούτε για "μια Τουρκία που παίζει με την σκέψη της στο οθωμανικό παρελθόν".
Υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor's
Στο δρόμο που άνοιξε η Fitch και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έκανε την προειδοποίησή του πραγματικότητα και υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατηρώντας την μάλιστα υπό αρνητική παρακολούθηση, όπερ σημαίνει ότι αφήνει ανοικτό παράθυρο και για νέα υποβάθμιση.
Μετά και τη σημερινή υποβάθμιση η S&P υποβίβασε την Ελλάδα στη δεύτερη πιστοληπτική κατηγορία , δίνοντάς της αξιολόγηση «BBB+» από «Α-» προηγουμένως, όπως ακριβώς έκανε και ο οίκος Fitch πριν από μια εβδομάδα.
Η κίνηση αυτή της S&P κρίνεται μάλλον απρόσμενη και αιφνιδιαστική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η -δεδομένη- υποβάθμιση από πλευράς του διεθνούς οίκου δεν θα ερχόταν τόσο άμεσα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι αυτή θα ερχόταν πιθανά μέσα στο Γενάρη.
Παράλληλα, η υποβάθμιση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς έρχεται μόλις δυο ημέρες μετά την εξαγγελία σωρίας μέτρων για την ανόρθωση της οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, τη Δευτέρα.
Δεδομένου ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και αναμένετο ανά πάσα στιγμή, η χρονική στιγμή που η S&P επέλεξε να την πράξει αποτελεί μια ακόμα έκφραση δυσπιστίας των αγορών στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, καθώς θεωρήθηκαν ως «ήπια» και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σε σχέση με τα ασυνήθιστα σκληρά μέτρα, όπως μειώσεις μισθών, που ελήφθησαν στο έτερο «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, την Ιρλανδία.
Αυτό είχε διαφανεί ήδη από την Τρίτη όταν η διαφορά απόδοσης (spread) ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα, η οποία αντικατοπτρίζει πόσο ακριβότερα δανείζεται η Ελλάδα, πήρε απότομα την ανιούσα αγγίζοντας τις 260 μονάδες βάσης από τις περίπου 230 της Παρασκευής.
Πλέον, ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης (Α) είναι η Moody's, για την οποία έχει επίσης δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε υποβάθμιση της χώρας. Μετά την κίνηση της S&P ωστόσο ενισχύονται οι πιθανότητες να ακολουθήσει και η Moody's πριν τα Χριστούγεννα
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
Το μυστικό σχέδιο για το Αιγαίο
Αντί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας, να προχωρήσει σε κατά περίπτωση επέκταση από τα 6 ν.μ. που είναι σήμερα σε διαφορετικό εύρος κατά τόπους, αναλόγως του γεωγραφικού σημείου, και σε ανάλογη προσαρμογή του εθνικού εναέριου χώρου από τα σημερινά 10 ν.μ. Να οριστούν, δηλαδή, τα θαλάσσια σύνορα στα 7 ή 8 ή 10 ν.μ. σε διαφορετικές περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις να μείνουν αμετάβλητα στα 6 ν.μ., παράλληλα, δε, να υπάρξει ανάλογη μείωση στο εύρος του εναέριου χώρου, ώστε τα άνω να συμπίπτουν με τα κάτω. Ήταν το επονομαζόμενο και «σχέδιο δαντέλα».
Η επίσημη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αρχιπέλαγος είναι ότι ένα μόνο θέμα υπάρχει προς συζήτηση, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας.
Οι λόγοι που δεν προχώρησε το σχέδιο ήταν αρκετοί. Καταρχάς, οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης πρόλαβαν την όποια πρόθεση προώθησής του. Εξάλλου, οι Τούρκοι είχαν και έχουν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1995 την απειλή casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων. Είναι δύσκολο να συζητήσεις με μία άλλη χώρα για ένα θέμα και ιδιαίτερα για την άσκηση νόμιμου δικαιώματός σου, όταν σε απειλεί με πόλεμο ακριβώς γι’ αυτό. Επιπροσθέτως, η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε αποφασίσει το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων στα 12 ν.μ, αλλά σε περίπτωση επέκτασής τους γενικώς. Οπότε, θεωρητικά, δεν το συζητά καν. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι συνήθως στην πολιτική άλλα λέγονται δημοσίως και άλλα στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν ουσιαστική διεύρυνση του ελληνικού κυριαρχικού θαλάσσιου χώρου. Άρα, η Ελλάδα, με τη σειρά της, λογικά δεν θα δεχόταν μια προσχηματική διαπραγμάτευση για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε ορισμένες περιοχές στα 7 ή 8 μίλια, ίσα ίσα για πει ότι τα «επέκτεινε», ενώ στην ουσία θα επρόκειτο για υποχώρηση στην τουρκική απειλή.
Η Τουρκία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Σήμερα που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός Εξωτερικών οι ίδιοι σύμβουλοι που του είχαν εισηγηθεί το προαναφερθέν σχέδιο επιμένουν πως ίσως είναι το κατάλληλο timing για την επαναφορά τους. Τα πράγματα, βεβαίως, δεν είναι απλά, για τους λόγους που προαναφέραμε και όχι μόνο. Η επίσημη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο είναι ότι ένα μόνο θέμα υπάρχει προς συζήτηση, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, για το οποίο προτείνεται παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Με τι εύρος εθνικών χωρικών υδάτων η Ελλάδα προτίθεται να προσφύγει στη Χάγη, αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία τελικά αποδέχεται την πρόταση; Άλλη θα είναι η υφαλοκρηπίδα με τα σημερινό εύρος των 6 ν.μ. άλλη με τα 12 ν.μ. Εδώ υπεισέρχεται το εν λόγω σχέδιο, με βάση το οποίο υποτίθεται ότι θα υπήρχε συμφωνία πριν από ενδεχόμενη παραπομπή στη Χάγη.
Κατακερματισμένα ελληνικά χωρικά ύδατα
Ας δούμε όμως πώς ακριβώς είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, σήμερα, με τα 6 ν.μ., και πώς θα είναι αν τα επεκτείνουμε στα 12 ν.μ. Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αρχιπέλαγος είναι μία κάθετη τεθλασμένη γραμμή που ξεκινά από τα παράλια του Έβρου και κατεβαίνει ακολουθώντας τη γεωγραφική θέση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία χωρίζει από τα μικρασιατικά παράλια και πως οτιδήποτε υπάρχει δυτικά αυτής της νοητής γραμμής είναι ελληνική επικράτεια. Δεν είναι έτσι. Αυτή η γραμμή υφίσταται και όντως χωρίζει τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές, αλλά τα ύδατα που βρίσκονται δυτικά της γραμμής δεν είναι όλα ελληνικός εθνικός χώρος. Ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ένας δακτύλιος ακτίνας 6 ν.μ. γύρω από την ακτογραμμή κάθε νησιού (βλ. χάρτη 1, σημείωση * & **). Τα υπόλοιπα είναι διεθνή ύδατα. Όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, η ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο είναι κατακερματισμένη, δεν έχει συνέχεια. Στην περίπτωση που τα χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ. (βλ. χάρτη 2, σημείωση * &**) είναι προφανές ότι η ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο αποκτά συνοχή και γεωγραφική συνέχεια, με τα διεθνή ύδατα να εντοπίζονται πλέον στο κέντρο του Βόρειου Αιγαίου και στο Νότιο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Στην πρώτη περίπτωση (6 ν.μ.), τα ελληνικά χωρικά ύδατα αναλογούν στο 43,5% του Αιγαίου, τα τουρκικά στο 7,5% και τα διεθνή στο 49%. Στην δεύτερη (12 ν.μ. και για την Τουρκία), η αναλογία, αντίστοιχα, γίνεται 71,5%, 8,8% και 19,7%.
Η τουρκική σκοπιμότητα
Η Τουρκία, η οποία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, επιχειρηματολογεί ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση» στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω δικαίωμα. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ., θα εμποδίζεται η διεθνής ναυσιπλοΐα και ακόμη περισσότερο η τουρκική. «Πρόκειται για άκυρο επιχείρημα. Υπάρχει η λεγόμενη ασφαλής διάβαση (transit passage) ενός πλοίου μέσα από τα χωρικά ύδατα μιας χώρας. Οι όροι που πρέπει να ικανοποιούνται είναι, πρώτον, η σταθερή του πορεία και, δεύτερον, να μην προβαίνει σε ελιγμούς. Εάν ικανοποιούνται αυτοί οι όροι, τότε μπορεί οποιοδήποτε πλοίο να διαπερνά άνετα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η διεθνής ναυσιπλοΐα δεν εμποδίζεται καθόλου. Για παράδειγμα, όλα τα πλοία είναι απαραίτητο να περάσουν από τα χωρικά ύδατα της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας προκειμένου να καταλήξουν στη Βόρεια Θάλασσα. Ουδείς διανοήθηκε να θέσει ποτέ παρόμοιο θέμα εκεί, και η ευρωπαϊκή και διεθνής ναυσιπλοΐα διεξάγεται παραδοσιακά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ασφαλής διάβαση εντάσσεται και αυτή στις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας (άρθρα 37-44) ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Και μάλιστα δεν περιλαμβάνει μόνο εμπορικά πλοία, αλλά και στρατιωτικά, καθώς και υποβρύχια που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Καμία άδεια δεν απαιτείται από το παράκτιο κράτος για τέτοια διέλευση».***
Πέραν τούτου, θα μπορούσαν να προβλεφθούν διάδρομοι διεθνών υδάτων (βλ. χάρτη 3, σημείωση **), ώστε να ακυρωθεί και με αυτό τον τρόπο το τουρκικό επιχείρημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Τουρκία προσχηματικά μόνον επικαλείται τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Η πραγματική ανησυχία της είναι ότι τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα θέσει τέλος στις διεκδικήσεις της επί ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό πώς «κλειδώνουν» τα κομμάτια του τουρκικού σχεδιασμού: Αφενός αμφισβητεί στην Ελλάδα την άσκηση νόμιμου δικαιώματος που απορρέει από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, και μάλιστα με απειλή πολέμου, αφετέρου εγείρει ευθέως διεκδικήσεις επί ελληνικού εδάφους, εσχάτως δε ακόμα και επί κατοικημένων νησιών.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι πρωτίστως νομικό, αλλά κυρίως ασφαλείας και συσχετισμού δυνάμεων. Η Τουρκία δεν επικαλείται μόνο νομικά επιχειρήματα, επισείει την απειλή πολέμου και αμφισβητεί εμπράκτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, προβαίνοντας καθημερινά σε παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο με οπλισμένα μαχητικά, προκαλώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και συντηρώντας μια διαρκή οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε απόπειρα διαπραγμάτευσης με βάση το «σχέδιο δαντέλα» θα συνιστούσε υποχώρηση στην ένοπλη τουρκική απειλή, δικαίωση αυτής της πρακτικής, απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, άμα δε και εθνικών οικονομικών πόρων (εκμετάλλευση υφαλοκρηπίδας), και το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανοίξει την όρεξη της Άγκυρας για το επόμενο κεφάλαιο διεκδικήσεων.
Η άποψη ότι η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί με διαρκείς υποχωρήσεις στον επιτιθέμενο είναι λανθασμένη. Επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η ιστορία και οι διεθνείς σχέσεις βρίθουν παραδειγμάτων.
* http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/xwrikaydata.asp
** THE STATUS OF THE AEGEAN SEA ACCORDING TO THE INTERNATIONAL LAW, ANGELOS M. SYRIGOS, List of Maps p. 521-543, (SAKOULAS/BRUYLANT)
*** http://www.antibaro.gr/diplomacy/stalidhs_xagh2.php
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο
Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές και ανατροπές τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά εμφανίστηκε απόψε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με την οποία άρχισε ουσιαστικά ο κοινωνικός διάλογος.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου οι αποφάσεις θα ληφθούν γρήγορα χωρίς καμία χρονοτριβή θέτοντας μάλιστα ως απώτατο όριο για τη λήψη των αποφάσεων από αυτόν τον κύκλο του διαλόγου το τέλος Φεβρουαρίου.
Τις επόμενες μέρες, όπως ανέφερε επίσης, θα υπάρξουν επαφές κάθε υπουργείου με την ΟΚΕ και τους κοινωνικούς φορείς για καθένα από τα θέματα τα οποία θα τεθούν στο διάλογο.
Δίνοντας το στίγμα τι θα είναι αυτές οι αλλαγές ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν μιλάμε για μερεμέτια αλλά για ριζικές αλλαγές». Για την προώθηση των αλλαγών αυτών ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία «για να σώσουμε τον τόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε διάστημα τριών μηνών, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα πάρουμε τις αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί εδώ και δεκαετίες. Και πρόσθεσε ότι θα ήταν πολυτέλεια για την κυβέρνηση και τη χώρα εάν το πρόγραμμα αυτών των αλλαγών εφαρμοζόταν σε βάθος τετραετίας. Κι αυτό διότι τι θα γίνει αυτό το διάσημα αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε ένα από τα προεκλογικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και τόνισε ότι ο λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση εκκαθαριστή των υποχρεώσεων προς τρίτους, αλλά μια κυβέρνηση που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Χαρακτήρισε εγκληματική τη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι φυγομάχησε αντί να προχωρήσει σε αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συστράτευση όλων σε μια εθνική προσπάθεια «για να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ελλάδα» και τόνισε ότι ξεκινάμε σήμερα για να συγκρουστούμε με αντιλήψεις του παρελθόντος και συμφέροντα.
Στοχεύουμε, τόνισε, στην Ελλάδα των αξιών και στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, στη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
«Βασικές και ολοκληρωμένες πολιτικές κατευθύνσεις»
Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για τις βασικές και ολοκληρωμένες πολιτικές και κατευθύνσεις της κυβέρνησης οι οποίες εντάσσονται σε έναν οδικό χάρτη τριμήνου που περιέχει τις προτεραιότητες και τις άμεσες στοχεύσεις. Δεν θα πάρουμε ημίμετρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, διότι αυτά χτυπούν λάθος προβλήματα, είναι άδικα και πλήττουν λάθος στρώματα τα οποία δεν ευθύνονται για την κρίση.
Στο ερώτημα που τίθεται από διεθνείς παράγοντες για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «θέλω να τους διαψεύσουμε» και ανέφερε ότι ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες έπεισε για αυτό τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ανέφερε πάντως ότι οι αλλαγές και οι ανατροπές που θα γίνουν θα αφορούν όλα τα επίπεδα και το παράδειγμα θα δώσει πρώτη η κυβέρνηση και παρείχε την διαβεβαίωση ότι θα προστατευθούν τα ασθενέστερα στρώματα και η μεσαία τάξη.
Χαρακτήρισε εχθρό την πελατειακή συγκρότηση του κράτους και τόνισε ότι τερματίζονται οι συμβάσεις έργου καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα «Βατοπαίδια».
Ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε το ισχύον σύστημα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε σήμερα θα τα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών στην αυριανή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου θα αναφερθεί και σε περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε ωστόσο, ότι είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τις έχει ήδη αναλάβει.
Αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος
Την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που διαθέτει η χώρα σε μια εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας το 2010, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώπιον των κοινωνικών φορέων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, «κατατίθεται πριν το τέλος του έτους το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ και εξοφλούνται σταδιακά οι εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου προς επιχειρήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Στηρίζουμε την αγοραστική και επενδυτική ζήτηση, αυξάνουμε το ΠΔΕ ώστε να ξεπεράσει τα 10 δισ. (4, 2% ΑΕΠ), είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2010 προωθούνται δύο σημαντικές τομές ώστε το ΕΣΠΑ, ένα ισχυρό «όπλο» 26 δισ. ευρώ, να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης και της αλλαγής της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Ειδικότερα, απλοποιούνται και αποκεντρώνονται ριζικά όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και ξεκινάει ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικής συνοχής».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αλλάζει μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2010 ο Αναπτυξιακός νόμος ώστε να στηρίζει την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα.
«Αλλάζουμε όλο το πλαίσιο που διέπει την άσκηση της επιχειρηματικότητας. Στόχος η προσέλκυση παραγωγικών επενδυτικών κεφαλαίων και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι «με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το πρώτο δίμηνο του 2010 αίρονται τα αντικίνητρα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν αναπτυχθεί από τα Επιμελητήρια της χώρας.
Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά σε λιγότερες από 15 μέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από 30 και πλέον ημέρες που είναι σήμερα», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «μεγάλη τομή για τον βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας αποτελεί η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2010».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «θα ανοίξει μεγάλος διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ορθή και κοινωνικά δίκαιη λειτουργία του ανταγωνισμού».
Αναφερόμενος στο διάλογο για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου είναι να καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2010.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των μεταναστών. Η χώρα μας έχει χειριστεί μέχρι τώρα εσφαλμένα το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της ένταξης των μονίμων μεταναστών στην κοινωνία μας, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη διαμονή. «Η αγορά εργασίας δεν είναι σκλαβοπάζαρο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να εξετάζει καταγγελίες ακόμη και αν αυτές προέρχονται από μη νόμιμους αλλοδαπούς», είπε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο μετανάστης δεν μπορεί να τιμωρείται με απώλεια της άδειάς του όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνονται άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το συντονισμό θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα συνεργάζεται με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία.
Οι ειδικοί στόχοι για το 2010, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι:
Καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων που κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ (λέγεται 5 δισ. ευρώ) στο Δημόσιο κάθε χρόνο.
Καταπολέμηση της σπατάλης και της ανομίας στα νοσοκομεία ώστε να πάψουν να λειτουργούν ως μαύρη τρύπα και να εξοικονομηθούν πόροι για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Καταπολέμηση του μεγάλου οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που σχετίζεται με κάθε μορφής λαθρεμπορίας και γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνολογιών.
«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των εντίμων πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%
Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013 και πριν από τη λήξη της τετραετίας της κυβέρνησης έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξειδικεύοντας τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ στο Ζάππειο.
Το πρώτο βήμα είπε ο πρωθυπουργός γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα γίνεται με τη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα. Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο. Τα μέτρα τα οποία περιέγραψε ο πρωθυπουργός για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα εξής:
Η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας, η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αυξήσεις στο δημόσιο που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς έως τα 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί η ωρίμανση. Μείωση των δαπανών για επιδόματα κατά 10%. Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, κλείσιμο των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωση στις πρεσβείες, μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων και επίσης μείωση του αριθμού των μελών στις ΔΕΚΟ. Επίσης, μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, πολυετείς προϋπολογισμοί προγραμμάτων από το 2011 και από τον Ιανουάριο τριετείς προϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θέσπιση ισολογισμών με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο. Για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%. Παράλληλα από το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής των προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία. Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία. Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.
Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα ο πρωθυπουργός είπε ότι αρχίζει διάλογος για μια ριζική ανατροπή προκειμένου να μην ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό, το συνταξιούχο και τον συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια. Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών. Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.
Εκτός από αυτά, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν μέτρα και για το πόθεν έσχες και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις. Προανήγγελλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα υπάρξει νέος γύρος μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων για εταιρείες του δημοσίου που δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και η τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Κρίσιμη εβδομάδα
Αύριο (Τρίτη) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση εθνικής συναίνεσης στο μέτρο του δυνατού. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Παρίσι και την Τετάρτη το Λονδίνο και θα έχει επαφές με τους ομολόγους του. Τέλος, σήμερα έρχεται στη χώρα μας κλιμάκιο του οίκου Moody's προκείμενου να συντάξει έκθεση αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερο πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους. Την ίδια άποψη εξέφρασε και χθες σε συνέντευξη του στους Νew York Times. Τα αρνητικά δημοσιεύματα, πάντως, δεν έλειψαν και σήμερα, όπως, για παράδειγμα, το πρωτοσέλιδο των Financial Times.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
Υ.Γ
Όπως είπε και ο Κος Μάκης Βορίδης στο ALTER "παχιά λόγια χωρίς ουσία", τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κος Παπανδρέου, δεν θα μας βγάλουν από την κρίση. Θα δημιουργούσουν αντίθετα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα, άδικων ανισοτήτων. Χωρίς ανάπτυξη και μείωση των δημόσιων δαπανών δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Όταν σε μια χώρα δεν υπάρχει τιμωρία αυτών που "κλέβουν", όταν όλα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς λάδωμα, όταν λειτουργούμε με κλίκες σε όλους τους τομείς, η λύση δεν είναι να πονέσουμε λίγο, το μαχαίρι πρέπει να φτάσει μέχρι κόκαλο. Έτσι θα μπορέσουμε πείσουμε κάπως, αυτούς που μέχρι τώρα δεν μας πιστεύουν και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009
Ο Αρμαγεδδών ίσως είναι η μόνη λύση
Του Kevin Featherstone*
Οι καμπάνες ήδη ηχούν για την ελληνική οικονομία. Ο ήχος τους όμως φαίνεται να ακούγεται πιο καθαρά στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό της Ελλάδας. Πολλοί ξένοι αναλυτές δεν κρύβουν τον φόβο τους για επερχόμενη οικονομική καταστροφή: μία τόσο σοβαρή κρίση στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους τόκους της ή να δανειστεί.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα εξαναγκαστεί να ζητήσει από Διεθνείς Οργανισμούς ένα πακέτο διάσωσης. Εγκριτοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα έχει 3 με 4 μήνες στη διάθεσή της, προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή. Ωστόσο, βλέπουν ότι η Ελλάδα ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν και ότι αρνείται να αναγνωρίσει και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ενα χρόνο μετά τα εκρηκτικά επεισόδια που ανέδειξαν τα ακανθώδη προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού, φέτος είχαμε την «επέτειο» των επεισοδίων, εν μέσω μάλιστα σοβαρής οικονομικής κρίσης. Είναι επομένως λογικό να διερωτηθεί κανείς αν η Ελλάδα είναι σε θέση να διασωθεί από μόνη της.
Παρά το γεγονός ότι επαινούμε την εθνική ηγεσία, οι μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας στο πρόσφατο παρελθόν ήταν συνέπεια επιβολής πειθαρχίας από εξωτερικούς παράγοντες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έθεσε ειδικά κριτήρια, τα οποία έπρεπε να σεβαστεί η χώρα, προκειμένου να γίνει δεκτή ως μέλος της «Ευρωζώνης» (αν και εκ των υστέρων, πολλοί ξένοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν συμμορφώθηκε και εξέδιδε ψευδή στατιστικά στοιχεία). Ακόμη και η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων κατέστη δυνατή κατόπιν εξωτερικής πίεσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Αντιθέτως, σε όσους τομείς η Ε.Ε. θέτει χαλαρούς περιορισμούς, όπως η διαδικασία της Λισσαβώνας για την οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση, η Ελλάδα μένει ουραγός.
Υπήρξαν, βέβαια, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και τα κράτη της Βαλτικής– οι οποίες χρειάστηκαν οικονομική βοήθεια λόγω της κρίσης. Ολες τους όμως γλίτωσαν από τον Αρμαγεδδώνα. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, υιοθέτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό την εβδομάδα που πέρασε, ο οποίος περιλαμβάνει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες (της τάξης των 4 δισ. ευρώ) και περικοπές μεταξύ 5% και 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών ήταν σαφείς: «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε σε θέση να διορθώσουμε τα του οίκου μας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, επομένως, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στρατηγική επιλογή: είτε να αναλάβει μόνη της δραστικά μέτρα είτε να περιμένει να της επιβληθούν έξωθεν, όταν θα έχει χρεοκοπήσει και οι δανειστές της θα θέσουν αυστηρότατα κριτήρια για να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Αυτή είναι άλλωστε και η «απειλή για την εθνική ανεξαρτησία», στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη. Για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Παπανδρέου, η κάλυψη του «κενού αξιοπιστίας» απαιτεί να ευθυγραμμιστεί η ελληνική κοινή γνώμη με τις απόψεις των διεθνών οργανισμών και των αγορών, ώστε να ληφθούν σοβαρά μέτρα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτοί είναι που θα κρίνουν τελικά αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή.
Η προοπτική του Αρμαγεδδώνα δεν αφήνει ούτε πολλά χρονικά περιθώρια ούτε επιλογές. Η έναρξη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πλέον σώφρων επιλογή. Για τους ξένους, η ευθύνη για την τωρινή κρίση φαίνεται να είναι μοιρασμένη.
Πλέον όμως δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής. Η χώρα έχει μπροστά της τρία πιθανά σενάρια. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε θα παρέμβει είτε το ΔΝΤ είτε η ΕΚΤ για να τα επιβάλουν. Το δεύτερο σενάριο είναι η χώρα να πράξει το ελάχιστο δυνατό από μόνη της, ώστε να αποφύγει τον Αρμαγεδδώνα. Το τρίτο σενάριο είναι να χρησιμεύσει η σημερινή κρίση ως αφορμή, όχι μόνο για τη λήψη έκτακτων μέτρων, αλλά και για την επίτευξη συναίνεσης σε μια σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.
Το πρώτο και το τρίτο σενάριο θα είναι τα πλέον θετικά για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Το τρίτο σενάριο όμως είναι μακράν πιο επιθυμητό. Το πιο πιθανό όμως είναι το δεύτερο. Εντούτοις, η Ελλάδα έχει σήμερα την ευκαιρία να μιμηθεί την Ιρλανδία. Πριν από δύο δεκαετίες, όταν η Ιρλανδία είχε χρέος ανάλογο με εκείνο της Ελλάδας (αν και μικρότερο έλλειμμα), οι πολίτες της συμφώνησαν σε ένα «σχέδιο εθνικής σωτηρίας». Απαντες θεωρούν πλέον ότι εκείνη η συμφωνία αποτέλεσε το έναυσμα για το Ιρλανδικό «οικονομικό θαύμα» των επόμενων ετών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν οι κατάλληλές συνθήκες για την επίτευξη ανάλογης κοινωνικής συμφωνίας στην Ελλάδα. Ισως όμως η σημερινή κρίση, η οποία είναι και η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών, να αλλάξει τα δεδομένα.
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι Ελληνες πιστεύουν στους ηρωικούς ηγέτες. Οι κοινωνικοί επιστήμονες από την άλλη, αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις δομικές συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι οι Ελληνες έχουν δίκιο.
* Ο Kevin Featherstone είναι καθηγητής στο London School of Economics, όπου διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο.