Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η δύναμη και η αδυναμία της Τουρκίας


















«Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της».Με δεδομένο το στόχο της Τουρκίας για ένταξη, οτιδήποτε τελματώνει τις ενταξιακές, θα της προκαλούσε σημαντικό κόστος. Τόσο κόστος ώστε ο Νταβούτογλου απειλεί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοχλό πίεσης. Άλλωστε, η προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας είναι και στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ. Παρεμπόδιση των ενταξιακών θα ενεργοποιήσει πιθανώς δυνάμεις (προφανώς και τις ΗΠΑ) με σκοπό ένα συμβιβασμό στο κυπριακό.


Τις προάλλες, ο Νταβούτογλου (Τούρκος ΥΠΕΞ) απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δυνατότητα να παρεμποδίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας δήλωσε: «Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της». Αυτό ερμηνεύτηκε ως απειλή προς την ηγεσία μας να μην χρησιμοποιήσει το μοχλό της Ε.Ε. για πίεση εναντίον της Τουρκίας. Όμως, τα περί δύναμης φανερώνουν και την αδυναμία στην οποία είναι εκτεθειμένη η Τουρκία διότι η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να παρεμποδίζει άμεσα ή έμμεσα τις ενταξιακές της Τουρκίας. Ποιος θυμάται σήμερα τα νταηλίκια ενός άλλου Τούρκου ΥΠΕΞ που απειλούσε με αντίδραση χωρίς όρια αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ;

Με δεδομένο το στόχο της Τουρκίας για ένταξη, οτιδήποτε τελματώνει τις ενταξιακές, θα της προκαλούσε σημαντικό κόστος. Τόσο κόστος ώστε ο Νταβούτογλου απειλεί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοχλό πίεσης. Άλλωστε, η προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας είναι και στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ. Παρεμπόδιση των ενταξιακών θα ενεργοποιήσει πιθανώς δυνάμεις (προφανώς και τις ΗΠΑ) με σκοπό ένα συμβιβασμό στο κυπριακό.

Η συγκυρία μπροστά μας έχει τη μοναδικότητά της. Αφενός, οι πιέσεις πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έχουν εκτονωθεί. Αφετέρου, οι χώρες που αντιτίθενται στην Τουρκία, θα έχουν την ευκαιρία να την απορρίψουν στο τέλος της μακρόχρονης διαδικασίας. Ο επικεφαλής μιας Επιτροπής που προωθεί την Τουρκία στην ΕΕ τοποθετεί υπό το πλέον αισιόδοξο σενάριο ενδεικτική καταληκτική χρονιά των διαδικασιών το 2023! Γι αυτό και δεν γίνεται να αφεθεί το κυπριακό στο απροσδιόριστο των ενταξιακών της Τουρκίας. Ο μοχλός πίεσης υπάρχει κατά τη διαδικασία - όχι στο τέλος- και ενόσω η Τουρκία προσδοκεί σε ένταξη. Όπως σήμερα.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ της πλειοψηφίας στις ελεύθερες περιοχές για ανακοπή των ενταξιακών της Τουρκίας με σκοπό να διαπραγματευτούμε μιαν αποδεχτή λύση καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό θα αυξηθεί κατακόρυφα αν η πολιτική ηγεσία συνταχθεί με τους πολίτες και αγνοήσει τις απειλές. Και στην ουσία, είναι η ηγεσία και όχι η κοινωνία, που θα πάρει την απόφαση. Εντούτοις, οι «εργολάβοι» επιχειρούν να μειώσουν αυτή την απαίτηση με απίστευτα επιχειρήματα. Έφτασαν στο σημείο να γράφουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει οτιδήποτε που να παρεμποδίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας! Μα αν δεν μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε στην πορεία της Τουρκίας, γιατί αγωνιά ο Νταβούτογλου και μας απειλεί να μην το χρησιμοποιήσουμε; Μόνο εκείνοι (εντός και εκτός) που δεν θέλουν να εμποδίσουμε την Τουρκία (κατά τα άλλα ανησυχούν για την παρέλευση του χρόνου), σκαρφίζονται οτιδήποτε για να μειώσουν τις αντοχές και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Μοναδική στρατηγική επιλογή που προκαλεί κόστος στην Τουρκία είναι η παρεμπόδιση των ενταξιακών της. Η επιλογή ανήκει στην ηγεσία. Ήδη, ο Ν. Αναστασιάδης (όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για όσους δεν στηρίζουν παρεμπόδιση των ενταξιακών της Τουρκίας και ούτε προτείνει επιλογή που να της προκαλεί κόστος. Έτσι, σέρνει το κόμμα του ξανά στα ίδια, όπως το 2004, αρνούμενος να συνταχθεί με την απαίτηση της κοινωνίας για πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Αντιθέτως, επιλέγει την προσαρμογή μας στους όρους της όποιας λύσης τώρα. Η περιλάλητη στρατηγική του Ν. Αναστασιάδη είναι στην ουσία η άτακτη υποχώρηση. Από την άλλη όμως, η υπόλοιπη ηγεσία καλείται να συστρατευθεί για τα δύσκολα με στόχο μιαν αποδεχτή λύση.

Κώστας Μαυρίδης
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.