Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Παρενόχληση πτήσης από τουρκικά μαχητικά













Σε διάβημα προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο πολιτική πτήση.
«Οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδια, και οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, γνωστοποιώντας πως εκτός το διάβημα, η υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της.
Ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει για το περιστατικό τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Πιο συγκεκριμένα χθες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις 16.00, σχηματισμός οκτώ τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου. Στις 16.28 τα τέσσερα αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν των Φούρνων, σε ύψος 3.600 ποδών, ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα τέσσερα αεροσκάφη χωρισμένα σε δύο ζεύγη πραγματοποίησαν υπέρπτηση επίσης άνωθεν των Φούρνων, σε ύψος 7.800 και 21.000 ποδών αντίστοιχα. Τελικά, στις 16.35, ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου. Συνολικά χθες δύο σχηματισμοί, με 16 μαχητικά, από τα οποία τα οκτώ οπλισμένα, πραγματοποίησαν δύο παραβάσεις και 21 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, προτού αναχαιτιστούν από τα αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας με τα οποία σημειώθηκε μία εμπλοκή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες επίσης στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση του Αράξου, έφτασαν τρία ακόμα από τα νέα υπερσύγχρονα F-16C Block.52+ Advanced κι εντάχθηκαν στη δύναμη της ιστορικής 335 Μοίρας της Π.Α. Ας σημειωθεί ότι πιλότος σε ένα από τα μαχητικά, που έφτασαν με πτήση από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Λόκχιντ Μάρτιν στις ΗΠΑ, ήταν και ο αντισμήναρχος Στίβεν Σπέκχαρντ, εξάδελφος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.