Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Τα Ναρκωτικά στα Χανιά


















Η Νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού λέει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά .

Δεν υπάρχει μέρα που να μη διαβάσουμε για συλλήψεις από τους άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στα Χανιά. Είναι γεγονός ότι κάποιοι ανόητοι με σκοπό το εύκολο κέρδος, προμηθεύουν την αγορά με διάφορα είδη ναρκωτικών ουσιών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από την μάστιγα αυτή ? Πως θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας?

Τα παιδιά μπορεί να παίρνουν ναρκωτικά για διάφορους λόγους. Μπορεί απλά να θέλουν να είναι «cool» όπως κάποια μεγαλύτερα παιδιά που βλέπουν. Κάποτε, τα κινεί η περιέργεια. Άλλα παιδιά μπορεί να είναι λυπημένα, φοβισμένα, βαριεστημένα ή να έχουν άλλα προβλήματα (π.χ. οικογενειακά) και να παίρνουν τα ναρκωτικά για να «λύσουν» τα προβλήματα τους και να «νιώσουν» καλά.

Η χρήση κάθε ναρκωτικής ουσίας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά:
Χασίς/φούντα: κόκκινα μάτια, διασταλμένες κόρες, ευθυμία, νύστα, επιβράδυνση, νευρικά γέλια, πείνα, αίσθημα βάρους στα πόδια και τα χέρια.
XTC: διεσταλμένες κόρες οφθαλμού, ευθυμία, ενεργητικότητα και ομιλητικότητα. Τις επόμενες ημέρες: νιώθει εξασθενημένος, πεσμένος και αίσθημα κενού.
Αμφεταμίνες: διασταλμένες κόρες, ενεργητικός, ομιλητικός, χλωμός, και νευρικός. Τις επόμενες ημέρες: νιώθει εξασθενημένος, πεσμένος, οξύθυμος και αίσθημα κενού.
Κοκαΐνη: ευθυμία, διασταλμένες κόρες (όχι πάντα), συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι ενεργητικός, ομιλητικός, χλωμός, οξύθυμος, παράτολμος, ευέξαπτος. Τις επόμενες ημέρες: πεσμένος, εξασθενημένος, αίσθημα κενού.
LSD: διασταλμένες κόρες, αλλόκοτες ιδέες, παραισθήσεις.
Ηρωίνη: οι κόρες των ματιών είναι πολύ μικρές, σχεδόν κλειστά βλέφαρα, απλανές βλέμμα, επιβράδυνση, παθητικότητα, αργή αναπνοή.

Η λήψη ναρκωτικών ουσιών καταστρέφει ανεπανόρθωτα τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αν πάρεις ναρκωτικά έστω και για μια φορά, δεν θα εθιστείς αλλά θα σου δημιουργηθεί μια ίσως ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλο! Οπότε η φράση «Δοκίμασε, δεν θα πάθεις τίποτε από μια φορά» δεν ισχύει διότι η ζημιά γίνεται. Με την πρώτη δόση κοκαΐνης μπορεί να πάθεις καρδιακή προσβολή και να πεθάνεις (ναι, ακόμη κι εσύ!). Αξίζει;

Όταν ένα παιδί ή ενήλικας παίρνει συχνά ναρκωτικά γίνεται χρήστης εθισμένος, δηλαδή τα έχει πια ανάγκη για να ζήσει. Το σώμα του έχει συνηθίσει μ’ αυτά και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς. Δεν είναι εύκολο να τα σταματήσει κανείς. Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και μάλιστα πάρα πολλή. Ιδιαίτερα χρειάζεται την στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.

Αν υποπτεύεσαι πως κάποιος φίλος ή γνωστός σου παίρνει ναρκωτικά, δες τα πιο κάτω σημεία για να το επιβεβαιώσεις:
• Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί
• Ανησυχεί και γκρινιάζει ασταμάτητα
• Δεν ενδιαφέρεται πια για το σχολείο
• Μπλέκεται σε πολλούς καβγάδες
• Είναι συνεχώς κουρασμένος
• Η διάθεση του αλλάζει συνεχώς

Αν πράγματι αυτός ο φίλος ή γνωστός σου δείχνει τα πιο πάνω συμπτώματα, προσπάθησε πρώτα πρώτα να μιλήσεις μαζί του και να τον πείσεις (όχι με φωνές αλλά με έξυπνα επιχειρήματα!) ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δείξε του πως είσαι έτοιμος να τον στηρίξεις και πρότεινε του να μιλήσετε μαζί στους γονείς του ή με κάποιον σύμβουλο.

Στην ουσία οι νέοι μπορούν να προμηθευτούν κάθε είδους ναρκωτικό στο διαδίκτυο». Δυστυχώς το εμπόριο ναρκωτικών στο internet ανθεί.

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων είναι η κάνναβη, η οποία θεωρείται από τους περισσότερους νέους ακίνδυνη από τη στιγμή που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα μαλακά ναρκωτικά. Ωστόσο λόγω της τεχνητής καλλιέργειας εντοπίζονται στην κάνναβη όλο και περισσότερες επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες έχουν σημαντικές και ενίοτε επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι καλό οι γονείς να μιλούν για τα θέματα αυτά με τα παιδιά τους, η ενημέρωση είναι η μισή πρόληψη και εφόσον διαπιστώνουν πρόβλημα να μην διστάζουν να ζητούν τη βοήθεια του ειδικού . Τέλος να μην φοβόμαστε νε καταγγέλλουμε στην αστυνομία οποιοδήποτε κινείτε περίεργα, κοντά σε σχολεία ή στο σπίτι μας, σε μπαρ , ή σε καφετέριες. Ο έλεγχος και η καθοδήγηση των παιδιών μας, είναι αυτή που θα τα βοηθήσει.

Ελευθερία δεν είναι να μπορείς να «φτιάχνεσαι»...
Ελευθερία είναι να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και θα ξέρεις πώς να ζεις ...

Μανόλης Σταματάκης
Πρόεδρος της Ν/Ε Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.