Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

"Ξανακτυπά" ο Ρεν: Ξεχάστε το πλεόνασμα - Θα εφαρμόσετε το Μνημόνιο έτσι κι αλλιώς


Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, αλλά χρειάζεται και η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου.
 
Αυτό προκύπτει απ' όσα δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση από το Στρασβούργο, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, και όπως έχει ήδη σημειώσει πολλάκις στο παρελθόν το defencenet.gr, αυτές οι δηλώσεις καταρρίπτουν παταγωδώς, πρώτον και κύριον βέβαια, το "μύθο" του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και το παραμύθι-"καραμέλα", που χρόνια τώρα επαναλαμβάνουν οι κατοχικές κυβερνήσεις, ότι αν "είμαστε καλά παιδιά" με την τρόικα θα "δούμε φως στο τέλος του τούνελ"...
 
Ο Επίτροπος Ρεν, στην απάντησή του προς τον κ. Χουντή σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστηρίζει ότι η Κομισιόν ζητά, εκτός από την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων του Μνημονίου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.
 
Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθετε το θέμα του τρόπου κάλυψης του κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ρωτούσε την Κομισιόν αν «υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο, ενδεχομένως, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος», καθώς επίσης και αν έχει εκφραστεί «από κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη, η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές με εγγύηση του ESM».
 
Στην απάντησή του ο κ. Ρεν δεν παίρνει σαφή θέση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση, οι συζητήσεις όσον αφορά στο μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού και τους δυνατούς τρόπους κάλυψής του, δεν είναι σκόπιμες» και σημειώνει αναφορικά με τις προϋποθέσεις κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, ότι:
 
«Το Νοέμβριο του 2012, η Ευρωομάδα ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν τη σκοπιμότητα περαιτέρω μέτρων και συνδρομής, όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ίσο προς 124% του ΑΕΠ το 2020, και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο από 110% το 2022».
 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.