Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο εκνευρισμένος Παναναγιωτόπουλος και το ταμπού που έσπασε ο Χρηστίδης



Το παράδοξο της υπόθεσης με τον Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη, είναι ότι όπως τουλάχιστον διαρρέουν κάποιοι , ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος ενοχλήθηκε από τα όσα είπε ο Αρχηγός για τις περικοπές και τις επιπτώσεις τους στο ΠΝ .

Όσοι παρακολουθούσαν τις δηλώσεις τους ΥΕΘΑ το διάστημα που οι περικοπές “παίζονταν” θα διαπιστώσει ότι δεν έλεγε τίποτα διαφορετικό απ΄ όσα υποστήριξε στις δημόσιες δηλώσεις του ο Αρχηγός. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Χρηστίδης κινήθηκε αυστηρά στην “υπουργική γραμμή” σ΄ όσα είπε για τις περικοπές.

Αν πράγματι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ενοχλήθηκε από την δημόσια παρέμβαση του Αρχηγού, αυτό θα οφείλεται πιθανότατα σε δύο λόγους:

•ο πρώτος έχει να κάνει με τ΄ ότι όπως λένε από το περιβάλλον του ,δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του Αρχηγού να μιλήσει. Τυπικά ,αν ισχύει αυτό έχει δίκιο. Ουσιαστικά όμως δεν μπορούμε να προσάψουμε μομφή στον Αρχηγό, γιατί είναι βέβαιο ότι αν είχε ενημερώσει τον ΥΕΘΑ η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν όχι. Κι αυτό το όχι έχει σχέση με τον δεύτερο λόγο

•ο δεύτερος λόγος δεν αφορά μόνο στον κ.Παναγιωτόπουλο αλλά συνολικά στους πολιτικούς και ειδικά όσους πέρασαν από την θέση του ΥΕΘΑ. Επικρατούσε και επικρατεί η λογική ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μόνο ο υπουργός. Ασφαλώς και χωρίς καμία αμφισβήτηση την κετνρική πολιτική γραμμή ,τις αποφάσεις και την υλοποίησή τους τις εκφράζει ο εκάστοτε υπουργός υπουργός. Όμως αυτό κακώς έχει ερμηνευθεί ως επιβολή σιωπής σε οποιονδήποτε άλλο. Και ειδικά επιβολή σιωπής στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Οι Αρχηγοί είναι σημαντικότατοι θεσμικοί παράγοντες αυτού του κράτους. Και κακώς όλα αυτά τα χρόνια είχαν δεχτεί να κινούνται στην σκιά του κάθε υπουργού ακόμη και για τα στενά στρατιωτικά θέματα για το οποία ελάχιστοι εώς κανένας από τους πολιτικούς που πέρασαν από τον ΥΕΘΑ δεν είχαν γνώσεις.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων δεν μπορεί να λειτουργούν ως τμηματάρχες ή προϊστάμενοι τομέων του υπολοιπου δημόσιου τομέα. Η θέση του Αρχηγού έχει ειδικό βάρος και σημασία και αυτό πρέπει να εκφράζεται .

Ασφαλώς ο όποιος εκνευρισμός δικαιολογείται απόλυτα από την έκπληξη που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του Αρχηγού. Ήταν η πρώτη. Ελπίζουμε να βοηθήσει ώστε να γίνει συνείδηση ότι πρέπει από δω και πέρα ,όπως γίνεται σ΄ όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου να ακούμε -όταν σπάνια χρειάζεται- τη φωνή των Αρχηγών , για τα θέματα των ΕΔ. Να ακούν οι πολίτες τι πιστεύει η στρατιωτική ηγεσία ακόμη κι αν αυτό είναι διαφορετικό από τις εντολές των πολιτικών που είναι δεδομένο ότι θα εκτελεστούν.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.