Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Προς χάος: Το Ισραήλ "άναψε" τις μηχανές των αρμάτων - Το Ιράν απειλεί Τουρκία!



Image


Μια χαοτική κατάσταση σε επίπεδο απειλών και στρατιωτικών ισορροπιών δημιουργείται ταχύτατα με "πυροκροτητή" το συριακό ζήτημα: Δηλώσεις Ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή "Το Ισραήλ είναι έτοιμο για αστραπιαίο πόλεμο στο Λίβανο" στο "κάδρο" τυχόν επίθεσης των δυτικών στην Συρία, την ίδια ώρα που ο Ιρανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, Εμίρ Χουσεΐν Γκαζιζάντε δήλωνε πριν λίγες ώρες ότι "Η Τεχεράνη σε ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στη Συρία δεν θα μείνει απαθής".
 Και συμπλήρωσε λέγοντας: "Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει γίνει ένα εργαλείο των ιμπεριαλιστών και των αποικιοκρατών και αυτό δεν φαίνεται καλό για μια μουσουλμανική χώρα. Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι σε ενδεχόμενη επίθεσή της στη Συρία, το Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλό, αλλά θα εφαρμόσει μέτρα που θα περιλαμβανουν στρατιωτική απάντηση".
Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχει της δήλωσης του αρχηγού της ιρανικής Αεροπορίας Εμίρ Χατζιζάντε ότι "Το Ιράν θα καταστρέψει με βαλλιστική πυραυλική επίθεση το σύστημα ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας στην Τουρκία". Γενικά το Ιράν έχει σηκώσει πολύ τους τόνους στο θέμα της Συρίας, ίσως επειδή γνωρίζει ότι ο επόμενος στόχος είναι το ίδιο. Να σημειώσουμε ότι με τις εξελίξεις αυτές έχει καταρρεύσει η φιλική σχέση Τουρκίας προς Ιράν ακι Συρία και τα αποτελέσματα από αυτήτην εξέλιξη μένει να τα δούμε.
Σε ότι αφορά τον άλλο μεγάλο παίκτη της περιοχής, το Ισραήλ, του οποίου η θέση είναι μάλλον αμφίρροπη αφού σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε μια ισλαμική Συρία, αλλά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα πυρηνικό Ιράν, φαίνεται ότι σε περίπτωση που οι δυτικοί κτυπήσουν την Συρία και εν μέσω γενικευμένου χάους, μπορεί να αποφύγει να εμπλακεί στην σύγκρουση (το θεωρούμε βέβαιο αυτό), αλλά δεν θα μείνει άπραγο έναντι της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λϊβανο, από την οποία θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς από την "μη νίκη" του 2006 και τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψες ο ισραηλινός Στρατός.
Βέβαια, από πολιτικής άποψης τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκαθαρισμένα: Από τότε "έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι" στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ συμμετέχει κανονικά στην διακυβέρνηση της χώρας! Δηλαδή μια ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ θα είναι πρακτικά μια επίθεση κατά του Λιβάνου.

Προς επίρρωση αυτών, ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής, Χέρτζ Χαλέβι της 91ης Ταξιαρχίας του ισραηλινού Στρατού, που σταθμεύει στο βόρειο τμήμα των συνόρων της χώρας δήλωσε στους δημοσιογράφους μόλις χθες ότι "ο Στρατός μας προετοιμάζεται για έναν μεγάλο πόλεμο στο Λίβανο με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Θα είναι ένας δύσκολος και βίαιος πόλεμος, αλλά ελπίζουμε πολύ σύντομος"

Ο Χαλέβι τόνισε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για πόλεμο εν όψει του κινδύνου ανάφλεξης της περιοχής, από την στιγμή που θα επιτεθούν οι δυτικοί και η τουρκία στην Συρία. "Ο ισραηλινός στρατός θα προσπαθήσει  να αξιοποιήσει το χάος που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενη ανατροπή του Άσαντ. Ο πόλεμος θα είναι πολύ διαφορετικός. Η επίθεση στο Λίβανο θα είναι πολύ βίαιη".
Σύμφωνα με την Haaretz ο ισραηλινός στρατός στην επίθεση του κατά της Χεζμπολάχ έχει προβεί σε επιθετικές προσομοιώσεις, ειδικά σε χωριά του νότιου Λιβάνου και έχει δοκιμάσει  τα σχέδιά του για μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση.
Οι Ισραηλινοί εγκαθιστούν με μεγάλη ταχύτητα το αντιπυραυλικό σύστημα Trophy στα άρματα μάχης Merkava III και IV και θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος σε μία ταξιαρχία προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του 2006 όταν δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης καταστράφηκαν από ρωσικής κατασκευής αντιαρματικά Kornet-E και Metis.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.