Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Χριστόφιας κατά Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας

Στη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τύμβου Μακεδονίτισσας, έγινε η παράδοση σε αντιπροσωπία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Ελλάδας, των λειψάνων του Αντιπτέραρχου Βασίλειου Παναγόπουλου, Κυβερνήτη του αεροσκάφους NORATLAS, το οποίο κατερρίφθη κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Δεν χρειαζόμαστε ούτε μητέρες-πατρίδες ούτε κηδεμόνες, ήταν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ομιλία του προς παιδιά της κυπριακής παροικίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που προκάλεσε αίσθηση. Εξίσωσε τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και διακήρυξε πως «οι Βρετανοί συνεχίζουν να μην μας συμπαθούν».


Ισοπεδωτική ήταν η νέα αναφορά του προέδρου Χριστόφια στις εγγυήτριες δυνάμεις.
Μιλώντας σε παιδιά από την ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία επισκέφθηκαν το πρωί το Προεδρικό, έβαλε στην ουσία στην ίδια μοίρα την Ελλάδα με την κατοχική Τουρκία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του προέδρου στις Βρετανικές βάσεις. Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Λευκωσίας, στην έκδοση από το Λονδίνο του «Λευκού Χάρτη» στον οποίο γίνεται λόγος για κυρίαρχες βάσεις και δικαίωμα αυτοδιάθεσης των βρετανών υπηκόων που κατοικούν σε αυτές.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στον αρνητικό ρόλο των βρετανών έναντι της Κύπρου, οι οποίοι όπως άφησε να νοηθεί ξεπέρασαν και τους Αμερικανούς.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ξενάγησης, ο κος πρόεδρος αναφέρθηκε στο πραξικόπημα, την μάχη του προεδρικού και εξήγησε στα παιδιά πως και από πού διέφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Αναφέρθηκε τέλος στον σημαντικό ρόλο των αποδήμων κυπρίων, στην προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.
Νωρίτερα: 
«Οι Κύπριοι δεν δέχονται τετελεσμένα στο έδαφος τους, όμως προτεραιότητα τώρα δεν είναι οι βάσεις, αλλά η απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα», είπε ο κ. Χριστόφιας. Αναφέρθηκε, ακόμα, στη στάση των Αμερικανών και των Βρετανών, λέγοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω συμφερόντων, προτιμούν την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, εξήρε το ρόλο των αποδήμων στην προσπάθεια της Κύπρου να πείσει για τα δίκαιά της. Είπε ότι η Κύπρος, μαζί με άλλες φίλες χώρες, δίνει τη μάχη στα Ηνωμένα Έθνη και κερδίζει ψηφίσματα που αποτελούν όπλα, τα οποία αξιοποιούνται για να πιεστεί η Τουρκία να αποχωρήσει από το νησί.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι συνεχίζεται ο αγώνας για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και επανένωσης της Κύπρου, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά στο κυπριακό ενωμένο ομοσπονδιακό κράτος και να συνεργάζονται, στο πλαίσιο της κοινής τους πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.