Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Παγκόσμια η σύγκρουση στην Συρία; - ΝΑΤΟ και Ρωσία "με το δάκτυλο στηνσκανδάλη"



Κλιμάκωση παρά αποκλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρείται στην Συρία με τον συριακό Στρατό πλέον να έχει αναλάβει καθαρά την πρωτοβυλία, αλλά και να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στον γειτονικό Λίβανο: Βολές πυροβολικού και όλμων του Συριακού Στρατού έπληξαν καταφύγια Σύρων ανταρτών και ισλαμιστών μισθοφόρων στον Βόρειο Λίβανο. Οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονται πέντε με είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία.

Στα τουρκοσυριακά σύνορα εκτελέστηκαν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και ανακαταλήφθηκε η περιοχή που βρίσκεται η βάση έγκαιρης προειδοποίησης της συριακής αεράμυνας που είχε καταληφθεί πριν καταρριφθεί το τουρκικό μαχητικό/αναγνωριστικό RF-4Ε. Η Ρωσία κρατά στάση αναμονής μέχρι στιγμής και τα αποβατικά της δεμένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης γεμάτα όμως με πεζοναύτες. 

Στις επιχειρήσεις στην πόλη Χομς έχουν εμπλακεί και Ρώσοι σύμβουλοι, πιθανότατα από την GRU, οι οποίοι παρακολουθούν την εκκαθάριση θυλάκων ισλαμιστών ανταρτών από τον συριακό Στρατό. Λέγεται ότι οι Ρώσοι σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι της αλλαγής της επιχειρησιακής γραμμής του συριακού Στρατού και ζήτησαν οι επιχειρήσει να υποστηρίζονται από αέρος από επιθετικά ή από οπλισμένα ελικόπτερα.
Πολύ ενωρίτερα, προφανώς λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης ασφάλειας διεθνώς με τα "καυτά" ζητήματα της Συρίας και του Ιράν ανοικτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα παραλάβουν τα πρώτα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-500, το 2013 δήλωσε,  ο Γενικός Διοικητής της Αεροπορίας της Ρωσίας υποπτέραρχος Βίκτορ Μπόνταρεφ. Η παράδοση επιταχύνεται κατά 15 μήνες περίπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το S-500 θα έχει βασικά αντιβαλλιστικά χαρακτηριστικά με κύρια αποστολή την αναχαίτιση των ανεξάρτητων κεφαλών-οχημάτων επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Το σύστημα S-500 θα εφοδιαστεί με πιο ισχυρό ραντάρ από το S-400, ικανό να ανιχνεύει στόχους σε απόσταση έως 800-900 χιλιόμετρα.
Δηλώσεις Ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή "Το Ισραήλ είναι έτοιμο για αστραπιαίο πόλεμο στο Λίβανο" στο "κάδρο" τυχόν επίθεσης των δυτικών στην Συρία, την ίδια ώρα που ο Ιρανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, Εμίρ Χουσεΐν Γκαζιζάντε δήλωνε πριν λίγες ώρες ότι "Η Τεχεράνη σε ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στη Συρία δεν θα μείνει απαθής".
 Και συμπλήρωσε λέγοντας: "Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει γίνει ένα εργαλείο των ιμπεριαλιστών και των αποικιοκρατών και αυτό δεν φαίνεται καλό για μια μουσουλμανική χώρα. Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι σε ενδεχόμενη επίθεσή της στη Συρία, το Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλό, αλλά θα εφαρμόσει μέτρα που θα περιλαμβανουν στρατιωτική απάντηση".
Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχει της δήλωσης του αρχηγού της ιρανικής Αεροπορίας Εμίρ Χατζιζάντε ότι "Το Ιράν θα καταστρέψει με βαλλιστική πυραυλική επίθεση το σύστημα ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας στην Τουρκία".
ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής, Χέρτζ Χαλέβι της 91ης Ταξιαρχίας του ισραηλινού Στρατού, που σταθμεύει στο βόρειο τμήμα των συνόρων της χώρας δήλωσε στους δημοσιογράφους μόλις χθες ότι "ο Στρατός μας προετοιμάζεται για έναν μεγάλο πόλεμο στο Λίβανο με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Θα είναι ένας δύσκολος και βίαιος πόλεμος, αλλά ελπίζουμε πολύ σύντομος"

Ο Χαλέβι τόνισε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για πόλεμο εν όψει του κινδύνου ανάφλεξης της περιοχής, από την στιγμή που θα επιτεθούν οι δυτικοί και η τουρκία στην Συρία. "Ο ισραηλινός στρατός θα προσπαθήσει  να αξιοποιήσει το χάος που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενη ανατροπή του Άσαντ. Ο πόλεμος θα είναι πολύ διαφορετικός. Η επίθεση στο Λίβανο θα είναι πολύ βίαιη".

Σύμφωνα με την Haaretz ο ισραηλινός στρατός στην επίθεση του κατά της Χεζμπολάχ έχει προβεί σε επιθετικές προσομοιώσεις, ειδικά σε χωριά του νότιου Λιβάνου και έχει δοκιμάσει  τα σχέδιά του για μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση.
Οι Ισραηλινοί εγκαθιστούν με μεγάλη ταχύτητα το αντιπυραυλικό σύστημα Trophy στα άρματα μάχης Merkava III και IV και θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος σε μία ταξιαρχία προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του 2006 όταν δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης καταστράφηκαν από ρωσικής κατασκευής αντιαρματικά Kornet-E και Metis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.