Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Πολιτικές “σβούρες” Τσίπρας και Καμμένος


Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος περιστρέφονται σαν “σβούρες” γύρω από βασικές πολιτικές τους θέσεις.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας τάσσεται δημόσια υπέρ της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου. Διαφορετική όμως ήταν η προσέγγισή του στο ζήτημα στην επιστολή που έστειλε στον κ. Μπαρόζο, στον κ. Ρομπάι, στον κ. Σουλτζ, στον κ. Ντράγκι και στον κ. Γιούνκερ. Σε αυτήν εξηγεί τους λόγους της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου -κάτι το οποίο είναι σχεδόν αυτονόητο- για να καταλήξει ότι “συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και την σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση”. Είναι άλλο πράγμα η μονομερής καταγγελία του μνημονίου που αξιοποιείται στις προεκλογικές ομιλίες του κ. Τσίπρα και άλλο η επανεξέταση του πλαισίου της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Σε πολιτική “σβούρα” τείνει να μετατραπεί και ο κ. Καμμένος, ο οποίος από τη μία δηλώνει ότι “ούτε νεκρός” δεν θα συνεργαστεί με τους δοσίλογους του δικομματισμού και από την άλλη θέτει όρους για ενδεχόμενη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε οικουμενική κυβέρνηση.

Μεταξύ των όρων αυτών συμπεριλαμβάνονται συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους από το 1974 και δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων και την εξάντληση των νομικών μέσων για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα κατοχικά δάνεια. Ο κ. Καμμένος συμπληρώνει μια εικοσαετία στη Βουλή και επί κυβέρνησης Καραμανλή είχε θέση υφυπουργού. Θα μπορούσε να είχε παρακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα την πορεία υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, την οποία άλλωστε περιέγραφαν τα ΜΜΕ, και να είχε παρέμβει για να ζητήσει τις αναγκαίες διευκρινήσεις, ίσως και για να αποτρέψει τα χειρότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.