Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Κίνδυνος διεθνούς απομόνωσης

Δημοσίευση: City Press Newsroom
Τη στιγμή που πληθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό οι ευρωπαϊκές φωνές – διατυπωμένες μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη -, οι οποίες δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γιώργος Κύρτσος σε άρθρο του στην Free Sunday αναφέρεται στον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης που απειλεί την Ελλάδα.
Στο άρθρο του ο Γιώργος Κύρτσος επισημαίνει ότι η αδυναμία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά και οι πολιτικές ακρότητες που σημειώνονται, υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και προετοιμάζουν τη νέα διεθνή υποβάθμιση της χώρας.

Η μπλόφα της καταγγελίας
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι τρεις πολιτικές δυνάμεις που ενίσχυσαν εντυπωσιακά τα ποσοστά τους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στήριξαν τη στρατηγική τους στην μπλόφα της καταγγελίας του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω υπερβολικής κοινωνικής ευαισθησίας, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, λόγω υπερβολικού πατριωτισμού, εθνικισμού, έχουν βρει μια απλή όσο και ανύπαρκτη λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα.
Προσποιούνται ότι μπορούν να καταγγείλουν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που συνδέεται με αυτό χωρίς να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και χωρίς να πέσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Οι πολιτικές μπλόφες αυτού του τύπου δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου, όπως απέδειξε η στροφή στην οποία υποχρεώθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας. Ενώ προβάλλει τη θέση της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, στην επιστολή με την οποία αναζητεί διεθνή στηρίγματα στην Ε.Ε. κάνει ουσιαστικά λόγο για αλλαγή πολιτικής μέσα από μια διαδικασία συνεννόησης, διαπραγμάτευσης.
Η διαφορά είναι τεράστια, γιατί στην πρώτη περίπτωση υποτίθεται ότι η πολιτική βούληση σε απαλλάσσει από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είσαι υποχρεωμένος να εφαρμόσεις τα συμφωνηθέντα, αναζητώντας μέσα από μια δύσκολη διαδικασία διαλόγου τη βελτίωση των όρων του νέου μνημονίου και τη σταδιακή αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζει η Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας.

Το σενάριο της δραχμής
Οι πολιτικοί ελιγμοί στο εσωτερικό της χώρας ενισχύουν στο εξωτερικό το σενάριο της δραχμής. Αυξάνεται ο αριθμός των παραγόντων της Ε.Ε. και των ισχυρότερων χωρών-μελών που θεωρούν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να συνεχίσει χωρίς την Ελλάδα και ζητούν τη χρηματοδότηση της οργανωμένης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ αντί για τη χρηματοδότηση της παραμονής της σε αυτό.
Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι ο δικομματισμός οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί πρόγραμμα αποτελεσματικής εφαρμογής ενός μνημονίου που θα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας.
Τώρα φαίνεται ότι ενισχύουν τη θέση τους δυνάμεις οι οποίες προβάλλουν τη θεωρία ότι υπάρχουν τα λεφτά στις νέες συνθήκες ή δυνάμεις που δεν έχουν καμία διαχειριστική παράδοση, ούτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν.
Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 να μην εκτελείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα να έχουν μπει για μια ακόμη φορά στο ψυγείο και το πολιτικό σύστημα να μην είναι σε θέση να προωθήσει τα μέτρα των 12-14 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την οικονομική περιθωριοποίηση της χώρας μας.
Οι ειδικοί δίνουν πιθανότητες εφαρμογής 50%-75% στο σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός του 2013. Με το οικονομικό, επιχειρηματικό κλίμα να χειροτερεύει συνεχώς, δεν υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες για την άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί μια διολίσθηση στην οικονομική αποτυχία και στη συνέχεια στο κοινωνικό χάος.

Η Χρυσή Αυγή
Συνήθως ασκούμε κριτική στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο με μια δόση δημοκρατικής αλαζονείας. Θεωρούμε ότι το πολιτικό σύστημα της Ε.Ε. και της Γερμανίας έχει δεσμευτεί από το σχεδιασμό πανίσχυρων οικονομικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί τα δικά μας δημοκρατικά και κυριαρχικά δικαιώματα.
Μετά τη θεαματική εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εξηγήσεις σε αυτούς που κατηγορούμε για μειωμένη δημοκρατική ευαισθησία. Τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής μας εκθέτουν διεθνώς. Κόμματα με ανάλογη θεωρία και συμπεριφορά έχουν τεθεί εκτός νόμου σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και ειδικά στη Γερμανία, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ζητήματα αναβίωσης, με οποιαδήποτε μορφή, του ναζισμού.
Δεν φτάνει λοιπόν που οδηγούμαστε στο διεθνές περιθώριο εξαιτίας της διαχειριστικής μας ανικανότητας, θα αντιμετωπίσουμε επιπλέον και ένα μπαράζ καταγγελιών εξαιτίας της αδυναμίας μας να ελέγξουμε την πολιτική άνοδο του ελληνικού νεοναζισμού.

Με δική μας ευθύνη έχουμε μετατραπεί σε εύκολο στόχο των επικριτών των οικονομικών μας επιδόσεων, αλλά και αυτών που θεωρούμε μειωμένης δημοκρατικής ευαισθησίας. Εάν δεν βάλουμε γρήγορα σε τάξη τα οικονομικά μας και εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα, όπως είναι η μαζική παράνομη μετανάστευση, που οδηγούν σε πολιτικές ακρότητες τύπου Χρυσής Αυγής, θα μετατραπούμε σε διάστημα λίγων μηνών σε κράτος-παρία της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα ξαναζήσουμε τη βαλκανική περιπέτεια σε πολύ χειρότερες συνθήκες απ’ ό,τι κατά το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.