Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Με 20 ραβδισμούς τιμωρήθηκε γελοιογράφος στο Ιράν





Κατακραυγή εντός και εκτός Ιράν έχει προκαλέσει η καταδίκη του ιρανού γελοιογράφου Μαχμούντ Σοκράγιε σε 25 ραβδισμούς επειδή βουλευτής προσεβλήθη από ένα σκίτσο του.

Γελοιογράφοι κατήγγειλαν την απαράδεκτη μεταχείριση του συναδέλφου τους. Ο Σοκράγιε πέρασε από δίκη επειδή ο ιρανός βουλευτής Αχμάντ Λόφτι Αστιάνι ένιωσε προσβεβλημένος από σκίτσο που τον απεικόνιζε στην εφημερίδα «Nameye Amir», η οποία εκδίδεται στην πόλη Αρακ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μαρκάζι, στο κεντρικό Ιράν.

Το ημι-επίσημο πρακτορείο Ilna μετέδωσε ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον σκιτσογράφο για την προσβολή της υπόληψης του βουλευτή, και τον καταδίκασε στην ποινή των ραβδισμών.

Στο σκίτσο, ο Αστιάνι εμφανίζεται σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, σαν παίκτης, με μια συγχαρητήρια επιστολή στο ένα χέρι και το πόδι του επάνω στην μπάλα. Στο μέτωπο του βουλευτή φαίνεται ένα σκούρο σημάδι, που έχουν συνήθως οι ευσεβείς σιίτες μουσουλμάνοι, επειδή λέγεται ότι προκαλείται από τις συνεχείς μετάνοιες κατά την προσευχή.

Το σκίτσο δεν υπερβάλλει: ο Αστιάνι έχει, όντως, ένα σκούρο σημάδι στο μέτωπο.

Αφορμή είναι οι επικρίσεις που ακούγονται ευρέως στην ιρανική κοινωνία για πολιτικούς οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρεμβαίνουν στις αθλητικές υποθέσεις της χώρας. Βρετανοί γελοιογράφοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την βάρβαρη ποινή.

Είναι η πρώτη φορά που γελοιογράφος καταδικάζεται σε ραβδισμούς για ένα σκίτσο στο Ιράν. Περιπέτειες με τις Αρχές είχε και ένας άλλος ιρανός σκιτσογράφος, ο Νικαχάνγκ Κοουσάρ, επειδή σχεδίασε έναν επιφανή κληρικό σαν κροκόδειλο.

Ο κληρικός έγινε γρήγορα γνωστός, ανάμεσα στους επικριτές του, σαν Αγιατολάχ Τεμσάχ (Αγιατολάχ Κροκόδειλος). Ο Κοουσάρ φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, και αργότερα εγκατέλειψε το Ιράν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.