Σάββατο 27 Ιουνίου 2009


ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, παρήγγειλε εγγράφως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να διενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους έκτασης 37.000 στρεμμάτων, στη νήσο Σκύρο, και την πώληση 1.935 στρεμμάτων από τη Μονή στο ελληνικό δημόσιο, με υπέρογκο τίμημα.

Η έκταση των 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο περιήλθε στην κυριότητα της Ιεράς Μονής, μέσω δικαστικών αποφάσεων του πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών. Όπως αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς, οι δικαστικές αποφάσεις είναι «απότοκες παραπλανήσεων των δικαστηρίων αυτών», καθώς «προσήχθησαν ψευδή στοιχεία και υπήρξαν ψευδομαρτυρίες. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις αυτές δεν είναι νόμιμες».
Με την παραγγελία του ο κ. Σανιδάς ζητάει να ερευνηθεί εάν τελέστηκε το έγκλημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, με την αναγνώριση της κυριότητας στη Μονή της έκτασης των 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο.
Ακόμη, αναφέρει ότι σε περίπτωση που η έκταση των 37.000 στρεμμάτων αποδειχθεί ότι ανήκει στη Μονή, να ερευνηθεί εάν διαπράχθηκε κακουργηματική απάτη σε βάρος του δημοσίου με τις αποζημιώσεις, που δόθηκαν για την απαλλοτρίωση των 1.935 στρεμμάτων σε αναξιοποίητη περιοχή της Σκύρου.

Το Δημόσιο, σύμφωνα με όσα καταγράφονται, έγγραφο του ανωτάτου εισαγγελέα, όχι μόνο απώλεσε 37.000 στρέμματα στη Σκύρο, αλλά και κατέβαλε για την επανάκτηση 1.935 στρεμμάτων περί τα 4,5 δισ. δραχμές. Το σκάνδαλο αυτό καλύφθηκε εκ των υστέρων με νομοθετική ρύθμιση (Ν. 3208/03).

Το σκάνδαλο με τα στρέμματα στη Σκύρο υλοποιήθηκε σε τρεις χρονικές περιόδους: η πρώτη (1984-1994) αφορά στην απαλλοτρίωση από το Δημόσιο έναντι τιμήματος 7,5 δισ. δραχμών εκτάσεων 1.935 στρεμμάτων, των οποίων η κυριότητα στηριζόταν αποκλειστικά στα βυζαντινά χρυσόβουλα του 10ου αιώνα, η δεύτερη (1998-2001) στην αναγνώριση κυριότητας για τα υπόλοιπα στρέμματα με διαδικασίες παράκαμψης αυτών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και η τρίτη το 2003.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλιο:Η Είδηση βρίσκεται στα ονόματα των εμπλεκομένων.Αν επαληθευτούν τα ανωτέρω πρόκειται για Σκάνδαλο τύπου Βατοπεδίου αλλά με πρωταγωνιστές άλλου πολιτικού χώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.