Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009


“Τούρκος Στρατηγός Δκτης στη Λάρισα”










“Ένας κακός
γείτονας είναι
χειρότερος από
μια κακή
αρρώστια “

Με τη «σφραγίδα» του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, προχωρά πλέον η εγκατάσταση Τούρκου διοικητή- σε εναλλαγή με Έλληνα- στο υπό ίδρυση ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο έχει ξεπεράσει όλα τα νόμιμα όρια. Είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν μία υπερδύναμη στην περιοχή, που να μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Η τοποθέτηση Τούρκου στρατηγού να διοικεί εκ περιτροπής το Νατοϊκό Στρατηγείο της Λάρισας, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι πλέον γεγονός.
Βέβαια εδώ δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τα διαχρονικά λάθη του ΠΑΣΟΚ αρχικά και της Ν.Δ..στη συνέχεια οι οποία και δέχθηκε τον Τούρκο διοικητή χωρίς να έχουν συμφωνηθεί θέματα που αφορούν στρατηγικά συμφέροντα της χώρας. μας.
Αναλυτικότερα: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2003 ο τότε Υπουργός Άμυνας Γ. Παπαντωνίου συμφώνησε στη νέα δομή του ΝΑΤΟ που προέβλεπε τη μεταφορά του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ από τη Νάπολη στη Σμύρνη. Την κατάργηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη διατήρηση του ελληνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7 CAOC), το οποίο ανά τακτά διαστήματα θα έχει και Τούρκο ΝΑΤΟϊκό διοικητή και όχι αποκλειστικώς Έλληνα, όπως μέχρι πρότινος.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέμεινε επί μακρόν να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να καταργηθεί οριστικώς το 6 CAOC του Εσκί Σεχίρ και να επισημοποιήσει τον εναέριο έλεγχο (για σκοπούς ΝΑΤΟ) της Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κάτι που ήταν αυτονόητο, καθώς η Τουρκία λόγω τεχνικών δυσκολιών (εμβέλεια ραντάρ της) δεν μπορούσε να έχει.
Με άλλα λόγια ο εκάστοτε Τούρκος διοικητής, όταν αναλαμβάνει καθήκοντα μπορεί να «απαγορεύει» ή καλύτερα να καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα για τη χρήση ελληνικών αεροσκαφών που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ (Command-Assignment) για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών (που και αυτά έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ) στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Και τούτο διότι:
 Το ΝΑΤΟ απαγορεύει να γίνονται αναχαιτίσεις ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
 Το ΝΑΤΟ δεν αποδέχεται και δεν επιτρέπει αναχαιτίσεις σε διεθνή εναέριο χώρο, διότι οι κανόνες του ICAO εφαρμόζονται μόνον σε πολιτικά αεροσκάφη.
Οι αρνητικές εθνικές συνέπειες, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μπορεί να καταστούν ακραίες, δεδομένου ότι:
 Θα προκύψει θέμα σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με τα 6-12 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, αφού το ΝΑΤΟ από τον Φεβρουάριο του 1975 δεν αποδέχεται τα 12 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου.
 Θα έρθει στο προσκήνιο η θέση της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης 18 ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, τα οποία από το 1996 το ΝΑΤΟ δεν τα χρησιμοποιεί ούτε σε ασκήσεις ούτε σε υποδομές.
 Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερο στην περίπτωση της Λήμνου.
 Ομοίως θα έρθουν στο ΝΑΤΟϊκό προσκήνιο οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με «θύμα» τις ελληνικές αναχαιτίσεις, π.χ. στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, και φυσικά, θα επανέλθει δριμύτερο το θέμα του καθορισμού κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας της περιοχής έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο για ναυτικά ατυχήματα.
Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία προχωρεί βάση σχεδίου. Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Κος Νταβούτογλου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αμφισβητεί τα μισά νησιά του Αιγαίου αυτά ευρίσκονται πλησίον της Τουρκίας. Θεωρεί ακόμα ότι η ασφάλεια της Τουρκίας ευρίσκεται σε κίνδυνο και καταλήγοντας αναφέρει:“Oλα τα νησιά δηλαδή το μισό Αιγαίο, κακώς έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα”. Πάνω σε αυτό το χάρτη διεξήχθη και η τελευταία άσκηση των Τούρκων με τη συμμετοχή μάλιστα και κάποιον συμμάχων μας.
Ανώτατες πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων ασκήσεων στο Αιγαίο) προβλέπεται ιδιαιτέρως αυξημένη. Ως ενδεικτικό των προφάσεων της Τουρκίας θα αναφέρω μια σειρά γεγονότων, που σκοπό έχουν την ένταση. Ημερησίως προγραμματίζονται και εκτελούνται περίπου 24 έξοδοι μαχητικών στο Αιγαίο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προγραμματίζουν συχνά μεγάλες αποβατικές ασκήσεις όπως αυτή που έγινε πρόσφατα περιοχή Ντογάν Μπέι. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία δεν σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, με την δύναμη του ισχυρού κάνει ότι θέλει.
Την 16η Ιουνίου 2009, έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν την πτήση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών (CL-215) που επιχειρούσαν πάνω από τη Σάμο.
Παραβιάζοντας όλες της διεθνής συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα προχωρεί μονομερώς στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου γύρο από τη Τουρκία. Τοποθέτησε εννέα πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, δύο στο Αιγαίο με τη μία ανοικτά της Σαμοθράκης, άλλες τέσσερεις στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στη Κύπρο και άλλες τρείς στη θάλασσα του Μαρμαρά, με πολύ καλά αποτελέσματα. Η αποκαλυπτική αυτή πληροφορία αναφέρεται στην έκθεση της Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρίας Πετρελαίων που έχει δημοσιευτεί στην Τουρκική εφημερίδα “Γιενί Σαφάκ”.
Συνολικά μέσα στο 2008 έχουν ανοικτοί 96 τρύπες για τη άντληση πετρελαίου από τις οποίες οι 47 βρίσκονται στη περιοχή του Μαρμαρά.
Ότι και να πούμε σαν δικαιολογία εμείς, μεταφράζεται ως απειλεί προς τους Τούρκους αναφέρομαι στην πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού εσωτερικών Κου Κ. Μπίτσιου. Ο Κος Υφυπουργός δεν κατόρθωσε να πείσει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για την είσοδο των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Πέρσι μόνο, εισήλθαν 148.000 λαθρομετανάστες από την Τουρκία.
Σε περίπτωση τώρα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το πρώτο ρεύμα Τούρκων μεταναστών θα φθάσει τα τέσσερα εκατομμύρια. Από το κύμα αυτό θα πληγούν ιδιαιτέρα η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η εφαρμογή εξωτερικής πολιτικής από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Αναζητούνται τρόποι να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της και συμμόρφωση προς τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μανώλης Σταματάκης
Πρόεδρος Ν/Α ΛΑ.Ο.Σ

Stam5@tellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.