Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Απόρριψη φακέλου ΠΟΠ


ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΟΠ “ ΚΡΗΤΗ”





ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ

…Δε φτάνει ο ήλιος μοναχά, η γή σοδιά να δώσει
Χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση…
(Κωστής Παλαμάς)


Παρά της προσπάθειες των ειδικών με γνώση, που εκπροσωπούν τον Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ), αλλά και άλλων φορέων όπως τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) δεν κατέστει δυνατή η αναγνώριση του ελαιολάδου με το όνομα ¨Κρήτη¨. Μια ονομασία που θα αναγράφεται επάνω στις συσκευασίες και δεν θα επιτρέπει την εκμετάλλευση από τους επιτήδειους γιατί θα είναι πλέον επώνυμο και ανταγωνίσιμο στις διεθνής αγορές.
Η αναγνώριση μιας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) φάνηκε ότι δεν συμφέρει τους μεγάλους, αυτούς που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται, τον τίμιο ιδρώτα του αγρότη για αυτό και ο Φάκελος απερρίφθει από τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης .
Οι λόγοι που επικαλείται ο Κος Υφυπουργός είναι αβάσιμοι, αλλά και εκ του πονηρού. Με ανακριβή στοιχεία επικαλέστηκαν την ανομοιομορφία του προϊόντος.
Με την απόφαση με αρ. πρ.301065/13-5-09 έθαψαν κυριολεκτικά κάθε προσπάθεια, που ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, θα γινόταν γνωστό, σε όλο τον κόσμο με το όνομα της Κρήτης.
Για παράδειγμα, ο Κος Υφυπουργός δέχεται, ότι οι εδαφοκλιματικές διαφορές μεταξύ των ελαιοκομικών ζωνών της Κρήτης είναι «τόσο μεγάλες!» όσο και οι διαφορές των εδαφοκλιματικών συνθηκών μεταξύ Ελλάδας και Βορείων Ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες ορθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχτηκε στην περίπτωση της Φέτας.
Tο ελαιόλαδο που παράγεται στην Κρήτη από την ποικιλία Κορωνέικη αποτελεί το 80-85% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας και το υπόλοιπο από μία δεύτερη ποικιλία αυτής της Τσουνάτης. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει και αυτό θα μπορούσε να μπει και στον φάκελο διεκδίκησης του ελαιολάδου Π.Ο.Π Κρήτη.Το αποτέλεσμα της ανάμειξης 70% ελαιόλαδου ποικιλίας Κορωνέικης και 30% ελαιόλαδου ποικιλίας Τσουνάτης, θεωρείται μία κορυφαία ποιοτικώς λύση, με συνδυασμό των καλύτερων χαρακτηριστικών του Κρητικού ελαιολάδου. Άρωμα, γεύση, γλυκύτητα, διατηρησιμότητα, χρώμα, περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά κ.τ.λ. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι όλη η Κρήτη έχει ενιαίο κλίμα, μορφολογικά χαρακτηριστικά, εδαφολογικά χαρακτηριστικά, αριθμό ετήσιων ωρών ηλιοφάνειας, χλωρίδα και καλλιεργητικές πρακτικές.
Όμως τα αγροκτήματα της Κρήτης είναι κατά το πλείστον μικρής έκτασης, ολίγων στρεμμάτων, που είναι αδύνατο με τις υπάρχουσες συνθήκες οι αγρότες μας να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.
Ένα μεγάλο ποσοστό από τους αγρότες, δεν μάζεψαν τις ελιές τους γιατί δεν συνέφερε. Το ημερομίσθιο ενός εργάτη ήταν περισσότερο από το κέρδος. Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, αναγκάζονται να πωλούν το προϊόν τους χύμα στην τιμή των 1,65 ευρώ, δεν ποτίζουν πλέον, δεν λιπαίνουν, και δεν κλαδεύουν τα ελαιόδεντρα. Με αυτές τις συνθήκες όμως, είναι σίγουρο ότι οι παραγωγοί αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, να οδηγηθούν στην εγκατάληψη.
Αν λοιπόν κάποιοι πραγματικά επιθυμούν να κερδίσει ο παραγωγός, ο οποίος είναι και ο τελικός δικαιούχος από όλη αυτή την διαδικασία, πρέπει να παρθούν μέτρα όπως:
Nα μεθοδευτούν τρόποι έλεγχου για την προέλευση των ποσοτήτων ελαιολάδου που τυποποιούνται στην Κρήτη, αλλά και το τι είδους ελαιόλαδα εισέρχονται από τα λιμάνια στην Κρήτη, όπως π.χ. της Τυνησίας πού εισάγεται και αδασμολόγητο.
Πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό η αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου στις τυποποιημένες συσκευασίες που πωλούνται στο λιανικό εμπόριο.
Να υπάρξουν κοινά διαβήματα προς την ΕΕ, για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης των τιμών παραγωγού, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας της αγοράς και λειτουργίας του ανταγωνισμού σε Κοινοτικό επίπεδο. Κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει μίγματα ελαιολάδου με σπορέλαια.
Επίσης να δοθούν περισσότερα κίνητρα για στροφή στην βιολογική γεωργία γιατί άλλωστε ειδικά οι μόνιμες καλλιέργειες όπως αυτής της ελιάς, επειδή είναι χρόνια τώρα προσαρμοσμένη στο μικροκλίμα της Κρήτης, άμεσα και εύκολα μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά και ως βιολογική καλλιέργεια, με άμεσο όφελος για τον παραγωγό.
Ακόμα να δοθούν κίνητρα για να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών πιστοποιημένου βιολογικού ελαιολάδου κάτι που έως σήμερα δεν αφήνει νομικά να γίνει η Ελαιουργική, για να καρπώνεται τα εκατομμύρια των προγραμμάτων χωρίς ουσιαστικό έργο. Και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τουλάχιστον να αναδομήσουν την λειτουργία των Ενώσεων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών, βάζοντας πόθεν έσχες για όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.
Να ελέγχουν ότι εφαρμόζεται απαρεγκλίτως το ήδη υπάρχων νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των Συνεταιρισμών, με ανοικτές εκλογές από την βάση, φυσικά χωρίς της επιρροή κομμάτων, γιατί ξέρουμε ότι αυτοί οδήγησαν στην διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος.
Να ξαναβάλουν στο παιγνίδι την Αγροτική Τράπεζα υπό τον όρο ότι θα υπάρχει έλεγχος στις ανεξάρτητες επιτροπές όπως παλαιότερα ή σε οποιουδήποτε άλλο ανεξάρτητο φορέα. Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία των ενώσεων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο, αναδεικνύοντας αυτές που ευημερούν, αλλά και να προτείνουν διορθωτικές κινήσεις σε αυτές που χωλαίνουν. Θα πρέπει επιτέλους να μπεί ένα φρένο σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να κλείνουν φυλακή, όσους παρανομούν, όχι μόνο προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, αλλά γιατί η ατιμωρησία φέρνει την αδιαφορία, από έντιμους και γνώστες της κατάστασης ανθρώπους, που θα ήθελαν, αλλά δεν τους αφήνουν να προσφέρουν.
Όλοι θυμόμαστε την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Κίνα με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου, όταν κλείστηκε η συμφωνία για την παραγγελία 60.000 τόνων ελαιολάδου. Εμείς όμως τους στείλαμε νοθευμένο με αποτέλεσμα να μας το γυρίσουν πίσω ως απαράδεκτο; Ποιος μπήκε φυλακή; Ποιος αρμόδιος καρατομήθηκε από την θέση του μετά από αυτό το έγκλημα; Οι 60.000 τόνοι την μία χρονιά, την άλλη μπορεί να γινόταν 200.000 τόνοι, οπότε πολύ απλά θα λυνόταν και το πρόβλημα διάθεσης του ελαιολάδου μας.
Επιπλέον να προσληφθούν έμπειροι γεωπόνοι, κτηνίατροι και δασολόγοι ως αγρονόμοι και όχι αυτοί οι κομματικά εγκάθετοι που υπάρχουν σήμερα, για να μπορούν έτσι και να εκτιμούν καλύτερα και αμερόληπτα τις αγροζημίες, αλλά και να αποτελούν τον άμεσο γεωργικό σύμβουλο για τους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Εννοείται ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ανώτατη διαφορά τιμής παραγωγού με τιμή καταναλωτή, ή να δοθούν κίνητρα για να δημιουργηθούν καταστήματα πώλησης των αγροτικών προϊόντων, από τους ίδιους τους παραγωγούς και τις ομάδες τους κατευθείαν στους καταναλωτές, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων, εμπόρων και λοιπών τυχοδιωκτών που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Τέλος για να γίνουν όλα αυτά, εκτιμώ ότι πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει συνείδηση και όχι η ιδιοτέλεια ή ο καιροσκοπισμός, κάτι που με τον τρόπο που είναι δομημένο σήμερα το κράτος, αλλά και με τον τρόπο που λειτουργούν οι σημερινοί πολιτικοί, με την ανάδειξη αλλά και προστασία πάση θυσία των πιονιών τους, και όχι των ελεύθερων προσωπικοτήτων, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, ο καθένας όσο αντέχει και μπορεί πρέπει να προσπαθεί και να επισημαίνει διαρκώς τα κακώς κείμενα, αλλά και να προτείνει λύσεις. Ίσως έτσι να διαμορφώσει και τις μελλοντικές συνθήκες για την συγκρότηση αυτής της παιδείας που θα βασίζεται στην αυτογνωσία, στο μέτρο, στο να πράττεις κατά φύσιν και στην εθνική και όχι στην ατομική συνείδηση.
Να σταματήσουν αμέσως, όσοι διαφωνούν με την αναγνώριση του ελαιολάδου ως ΠΟΠ Κρήτης, επειδή αυτοί έχουν παραδοθεί αμαχητί στις ορέξεις εταιρειών του εξωτερικού. Κάποιοι ως γνωστό, επιχειρούν τώρα τελευταία να εκθέσουν την Ν.Λ. να πάρει θέση υπέρ της ΕΑΣ Σητείας δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα διαίρεσης του Νομού, αφού οι άλλες ΕΑΣ των Νομών πλην της Σητείας, είναι βέβαιο ότι είναι υπέρ του ΠΟΠ Κρήτης αφού μετέχουν στο ΣΠΑΚΕ.
Κατά την προσωπική μου άποψη οι ενέργειες των ΣΕΔΗΚ του ΣΠΑΚΕ, αλλά και όλων σχεδόν των επισήμων Φορέων του νησιού, είναι σωστές και κινούνται σε νόμιμη βάση. Γνωρίζουν όμως ακόμα όπως έχει αναφερθεί, ότι η αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ «Κρήτη» δεν πρέπει να είναι επιθυμητή από τους εξής:
(α) Από το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΑΑΤ), για να μην επιτρέψει να γίνουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, εν δυνάμει δικαιούχοι της επιδότησης του ποιοτικού παρακρατήματος, οπότε η πολιτική του για επιδότηση των ΠΟΠ θα αποδειχθεί ατυχής και ατελέσφορη.
(β) Από τις μεγάλες Βιομηχανίες τυποποίησης εσωτερικού και εξωτερικού που δεν επιθυμούν δίπλα τους άλλα ισχυρά και προβεβλημένα ονόματα.
(γ) Από τις επιχειρήσεις που σήμερα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα το όνομα Κρήτη στα εμπορικά τους ονόματα χωρίς να το δικαιούνται, χωρίς να ελέγχονται ότι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο της Κρήτης και χωρίς , δυστυχώς, να ελέγχονται από τον ΕΦΕΤ.
(δ) Από τις Εταιρείες Συμβούλων που προφανώς θα θέλουν να έχουν την ευχέρεια να δημιουργήσουν Φακέλους για ΠΟΠ για κάθε περιοχή (δήμους και χωριά) της Κρήτης εισπράττοντας για κάθε ένα όχι ευκαταφρόνητα ποσά.
Όπως καταλαβαίνετε θεωρώ ότι τα παραπάνω αποτελούν εύλογα ερωτήματα αλλά χωρίς σαφείς απαντήσεις.
Από την άλλη μεριά τώρα και εννοώ της αντιπολίτευσης και πρώην κυβέρνησης γεννιούνται άλλα αναπάντητα ερωτήματα όπως τα εξής;
Είναι δυνατόν να γίνονται τιμητές για καθαρά και πολιτικά οφέλη οι κύριοι βουλευτές της μείζωνος αντιπολίτευσης όταν αυτοί ή κάνω λάθος, είναι οι κύρια υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι των συνεταιρισμών; Είναι δυνατόν αυτοί να εκπροσωπούν την αγροτιά και να φωνάζουν όταν επί κυβερνήσεως τους κατάρρεαν και χρεοκοπούσαν, παρά τις συνεχείς χρηματοδοτήσεις και διαγραφές χρεών, Συνεταιρισμοί μεγαθήρια τους οποίους αυτοί οι ίδιοι τους είχαν μεταμορφώσει σε κομματικά φυτώρια; Να μας πουν αυτοί οι κύριοι που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν και να παραλάβουν χάος όπως αυτό που παρέδωσαν πριν πέντε χρόνια, με τι σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα θα πράξουν για όλα τα παραπάνω ερωτήματα;
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επιλέξουν νέους ανθρώπους, από όποιο χώρο και ιδεολογία και αν προέρχονται, που αποδεδειγμένα η ιστορία τους έχει δείξει ότι είναι κυρίως τίμιοι και κατόπιν με γνώσεις και δραστήριοι, που να αντέχουν στους πειρασμούς και στις απειλές και αν όχι να παραιτούνται για να μπαίνουν άλλοι μπροστά. Έτσι ώστε πέρα από κομματικές γραμμές και παρωπίδες να οδηγήσουν τα πράγματα αυτοί οι άνθρωποι και με πρώτο βήμα την δημιουργία μικρών αλλά ενεργών αγροτικών συνεταιρισμών να ανασυστήσουν τις Ενώσεις και αυτές με την σειρά τους την ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτή θα είναι η πραγματική ρήξη και ανατροπή του σάπιου έως τώρα συνεταιριστικού συστήματος.
Ας το ξανασκεφτεί επιτέλους ο Κος Υφυπουργός, γιατί έρχονται και εκλογές και ο Κρητικός λαός ξέρει να τιμωρεί, όπως έγινε με τις Ευρωεκλογές που το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου συναγερμού, εισέπραξε την άρνηση της Κυβέρνησης στο να πάρει μέτρα για τους λαθρομετανάστες και που τώρα τρέχει και δεν φτάνει!
Κάνοντας έκκληση λοιπόν στον Κο Υφυπουργό, να το ξανασκεφτεί, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνει ανάκληση της Υπουργικής απόφασης, με την οποία απορρίπτεται ο φάκελος για το ΠΟΠ Κρήτη, και που στα μάτια του Κρητικού λαού θα φανεί σαν δικαίωση.


Εμμανουήλ Σταματάκης
Πρόεδρος Ν/Ε ΛΑ.Ο.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.