Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για βεβήλωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών


«…προσπάθεια προς αποφυγή των οιωνδήποτε προκλήσεων, κρατώντας στην καρδιά του ζωντανή αγάπη προς τον πλησίον, την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις»
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στο πλαίσιο των διαρκών επιθέσεων κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία που υπόκεινται στην Μόσχα. Το Κίεβο πρέπει να σταματήσει την «βεβήλωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών» και την παρεμβολή στις υποθέσεις της εκκλησίας. «Εξτρεμιστές» είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν με τη βία στο μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, αλλά και στο σημαντικό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δυτική Ουκρανία.
Επτά Εκκλησίες στην Ουκρανία
Η χρωματιστή ποικιλία της ιστορικής προέλευσης της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σήμερα στις αρχές της τρίτης χιλιετίας στις δομές της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Στη σημερινή Ουκρανία υπάρχουν επτά «ιδιαίτερες Εκκλησίες». Μία συγκεκριμένη εκκλησία υπόκεινται στην «δυτική», «λατινική» παράδοση, ανάμεσα στην αλληλεπίδραση μιας πολωνικής παράδοσης και μιας δυναμικής αναζήτησης της ουκρανικής ταυτότητας. Επιπλέον, υπάρχουν έξι «ανατολικές» Εκκλησίες, εκ των οποίων τρεις υπολογίζονται ως «ορθόδοξες», καθώς και η επισκοπή της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, η επισκοπή των Ρώσων Ορθόδοξων Παλαιοημερολογιτών, και μια Εκκλησία συνδεμένη με την Ρώμη - «Ουνίτες».
Οι «Ουνίτες» διαφέρουν όπως θέλουν να εκφράζουν το καθολικό δόγμα που αποδέχεται την πρωτοκαθεδρία της Ρώμης. Αυτή η μοναδική διαφορά είναι βέβαια αμφίβολη, ακόμη και στους κύκλους του Βατικανού - το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε πολιτικές φιλοδοξίες και πολιτικά κίνητρα.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντικών χριστιανικών κοινοτήτων του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κιργισίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Ουκρανίας και της Εσθονίας, κάλεσαν τον λαό της Ουκρανίας «να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αποφυγή των οιωνδήποτε προκλήσεων, κρατώντας στην καρδιά του ζωντανή αγάπη προς τον πλησίον, την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις».
«Είκοσι και πλέον χρόνια στην Ουκρανία εξελίσσονται περίπλοκες πολιτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα τον τραγικό διχασμό της Εκκλησίας μας. Κατά τα χρόνια που πέρασαν καταβλήθησαν προσπάθειες χρήσεως πολιτικής δυνάμεως προκειμένου να λυθεί το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία. Σήμερα απευθύνοντας μήνυμα προς τον σύμπαντα Ουκρανικό λαό θέλω να πω, ότι οι αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Δεν επιτρέπεται η χρήση της δυνάμεως κατά την επίλυση των εκκλησιαστικών θεμάτων. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι αδύνατο να επιτευχθεί με χρήση των βίαιων ενεργειών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στις 23 Φεβρουαρίου 2014 στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον δήμο Τροπαριόβο Μόσχας.


fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.